Έξι εδώδιμα και φαρμακευτικά λουλούδια για τον κήπο σας

10
Έξι εδώδιμα και φαρμακευτικά λουλούδια για τον κήπο σας

Κοινά λουλούδια με ασυνήθιστες γαστρονομικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Αυτά τα κοινά φυτά και τα απλά αγριολούλουδα μπορούν να κάνουν μια πολύχρωμη προσθήκη στο σχεδιασμό του κήπου σας ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε τα φαρμακευτικά ή γαστρονομικά χαρακτηριστικά τους. Γι‘ αυτό επιλέξαμε τη μισή ντουζίνα που παρουσιάζεται εδώ. Δεν χρειάζεται να τα μαζέψετε για να τα απολαύσετε. Το να τα βλέπεις να φωτίζουν την αυλή σου είναι απόλαυση. Τα περισσότερα από αυτά ανθίζουν όλο το καλοκαίρι και προσελκύουν επικονιαστές για να βοηθήσουν με τον υπόλοιπο κήπο.

Πικάντικο, αλμυρό και αμυλώδες

φύλλα και άνθη του νυστέριου
Νεροκάρδαμο. Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο.
άνθος νυστέρι
Νεροκάρδαμο. Φωτογραφία Creative Commons από τον F Delventhal

Νεροκάρδαμο είναι ένα ανθεκτικό ανθοφόρο φυτό που ανθίζει σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του κόκκινου και του κίτρινου. Αναπτύσσεται γρήγορα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα λουλούδια σε σαλάτες για την πιπεράτη γεύση τους. Μπορείτε να μαζεύετε λουλούδια όλο το καλοκαίρι γιατί αναγεννώνται κάθε φορά που μαζεύετε.

Το Nasturtium αναπτύσσεται καλά σε δοχεία επειδή πέφτει σε καταρράκτες στις πλευρές. Μπορεί να φυτευτεί και ως εδαφοκάλυψη. Μια ηλιόλουστη πλαγιά θα τους ωφελήσει καλύτερα. Τα αμπέλια θα κατεβαίνουν στην πλαγιά παρέχοντας ζωηρό χρώμα όλο το καλοκαίρι. Μια ενδιαφέρουσα παράπλευρη σημείωση για το nasturtium είναι ότι παράγει περισσότερα άνθη όταν τοποθετείται σε εδάφη που είναι πιο λιγο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από το τυπικό παρτέρι.

χωράφι με φασκόμηλο ανανά
Φασκόμηλο ανανά. Creative Commons Φωτογραφία από τον Dale
Φασκόμηλο ανανά.  Φωτογραφία Creative Commons από τη Laurel O'donnell
Φασκόμηλο ανανά. Φωτογραφία Creative Commons από τη Laurel O’Donnell

Φασκόμηλο ανανά τα πάει καλά σε δοχεία και ανθίζει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Είναι καλό για την προσέλκυση κολιμπρί. Συγκομίστε τα φύλλα. Μπορείτε να τα στεγνώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε ως φυτικό τρίψιμο στα ψάρια. Ρίξτε μερικά φύλλα σε ένα ποτήρι παγωμένο τσάι, όπως θα κάνατε με ένα φύλλο μέντας, για μια αρωματική προφορά ανανά.

πλήρους μεγέθους άλσος αγκινάρας Ιερουσαλήμ
Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ σε πλήρη άνθιση
σοκολάκια ψητά στον φούρνο από αγκινάρα Ιερουσαλήμ
Ψητά Sunchokes στο φούρνο

Αγκινάρα Ιερουσαλήμ είναι ένα κοινό αυτοφυές φυτό που αναπτύσσεται κατά μήκος των κοιτίδων των κολπίσκων και στις περιοχές μετάβασης μεταξύ δάσους και αγρού. Το φυτό μεγαλώνει περίπου έξι πόδια και παρουσιάζει μεγάλα κίτρινα άνθη από τα τέλη Ιουλίου/αρχές Αυγούστου έως τον Οκτώβριο. Προσελκύει τις πεταλούδες.

Η ρίζα είναι το βρώσιμο μέρος. Όταν σερβίρονται σε εστιατόρια, οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ ονομάζονται συνήθως ηλιόλουστες. Ελέγξτε αυτό συνταγή για ψητό σοκολατάκι για να δείτε πόσο νόστιμα φαίνονται ως συνοδευτικό.

Ηρεμεί, θεραπεύει και προσελκύει πεταλούδες

θάμνος βαλεριάνας σε πλήρη άνθιση
Βαλεριάνα. Φωτογραφία Creative Commons από τον Tim Green
συστάδες λουλουδιών βαλεριάνας
Βαλεριάνα. Φωτογραφία Creative Commons από την Amy Felce

Βαλεριάνα είναι ένα σκληρό πολυετές που προσελκύει πολλές πεταλούδες. Το λουλούδι εμφανίζεται σε ροζ συστάδες. Αυξάνονται σε περίπου 18″ ύψος. Έτσι τοποθετούνται καλύτερα στο μεσαίο τμήμα ενός περιγράμματος.

Η ρίζα βαλεριάνας είναι το πιο ευρέως αναγνωρισμένο φυτικό ηρεμιστικό. Η επίδραση του βοτάνου είναι παρόμοια με το βάλιο. Είναι συνήθως ένα συστατικό σε ηρεμιστικά τσάγια. Το βότανο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

κίτρινα λουλούδια yarrow
Μυριόφυλλο. Φωτογραφία Creative Commons από τον Jon Fobes
άσπρο λουλούδι yarrow
Μυριόφυλλο. Φωτογραφία Creative Commons από τον Cath στο Ντόρσετ

Μυριόφυλλο είναι ένα πολυετές φυτό που έχει καλλιεργηθεί για να δείχνει μια γκάμα χρωμάτων εκτός από το φυσικό του κίτρινο.
Είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Τα φύλλα χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πληγών και πληγών. Τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε αφεψήματα βοτάνων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Το Yarrow ανθίζει στα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου και συνεχίζει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

θάμνος λεβάντας
Λεβάντα. Φωτογραφία Creative Commons από την Emily Allen
συστάδα λουλουδιών λεβάντας και πεταλούδα
Λεβάντα. Φωτογραφία Creative Commons από τον Cath στο Ντόρσετ

Λεβάντα είναι ένας μικρός θάμνος που φτάνει περίπου τα 30″ ύψος. Ανθίζει από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου. Εκτός από τις λαμπρές συστάδες ανθέων του, αυτό είναι ένα ελκυστικό φυτό. Το ασαφές γκρι φύλλωμα είναι ευχάριστο να το βλέπει κανείς ακόμα και μετά την εξαφάνιση των λουλουδιών

Το άρωμα αυτού του φαρμακευτικού βοτάνου χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία για την ηρεμιστική του δράση. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται σε κοψίματα και μώλωπες. Η λεβάντα είναι βρώσιμη εάν φυτέψετε τη γαστρονομική ποικιλία. Συγκομίστε τα λουλούδια και χρησιμοποιήστε τα σε τσάγια ή προσθέστε σε ένα μείγμα μπαχαρικών με ψητά λαχανικά.

Εάν σκοπεύετε να μαζέψετε τα βρώσιμα φυτά σας, σας συνιστούμε προγραμματίστε μια διαβούλευση με έναν από τους πιστοποιημένους κηπουρούς μας. Ένας ειδικός στην κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό είδος φυτού, να σας συμβουλεύσει πώς να το φροντίσετε και πότε να συγκομίσετε.

Αν αυτό το άρθρο πυροδότησε νέο ενδιαφέρον για την κηπουρική με βρώσιμα και φαρμακευτικά ανθοφόρα φυτά-καλά! Ίσως σας αρέσει να διαβάζετε τα Πέντε Εύκολα Αναπτυσσόμενα Βρώσιμα Φυτά στη συνέχεια…

Ίσως αναρωτιέστε πώς να αναδείξετε την πληρέστερη έκφραση στο τοπίο και τους κήπους σας. Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο: Επιλέγοντας το σωστό είδος εταιρείας συντήρησης τοπίουείναι γεμάτο από πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των εταιρειών συντήρησης τοπίου.

Νέα παρότρυνση για δράση

Schreibe einen Kommentar