Ας εκσυγχρονίσουμε το ξεπερασμένο τοπίο σας

9
Ας εκσυγχρονίσουμε το ξεπερασμένο τοπίο σας
στυλ εξωραϊσμού της πίσω αυλής
©Judy Davis – Hoachlander Davis Photography

Αγοράσαμε ένα παλιό σπίτι που βρίσκεται σε μια δημοφιλή γειτονιά. Είναι υπέροχο – αλλά το στυλ εξωραϊσμού μοιάζει σαν να ανήκει στη γιαγιά. Είναι τόσο χρονολογημένο. Μπορούμε να ξαναφυτέψουμε, ώστε να είναι πιο ενημερωμένο ή πρέπει να επενδύσουμε σε ένα πλήρες do-over;

Η σημασία του φρέσκου, σύγχρονου εξωραϊσμού δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στην πραγματικότητα, ο κομψός εξωραϊσμός μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός ακινήτου που είναι συνηθισμένο και ενός ακινήτου που έχει εντυπωσιακή απήχηση, κάτι που προκαλεί ένα αίσθημα ικανοποίησης κάθε φορά που στρίβετε στο δρόμο σας.

Εάν το στυλ του τοπίου σας σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε περάσει από μια χρονομηχανή πίσω στο 1989 – ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστείτε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μην χρειαστεί να ξεκινήσετε εντελώς από το μηδέν – πολλά μπορούν να γίνουν με τις φυτεύσεις. Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί η κατασκευή σκληρών περιοχών για να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να εξυπηρετεί καλά την ιδιοκτησία σας. Ένας επαγγελματίας διαχείρισης κήπου μπορεί να αξιολογήσει τα φυτά που έχετε και να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο για να αναζωογονήσετε το κουρασμένο, παλιό τοπίο σας σε κάτι φωτεινό και φιλόξενο.

Η αξία της ενημέρωσης ενός υπάρχοντος τοπίου: Τα στυλ τοπίου έχουν αλλάξει

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα στυλ εξωραϊσμού έχουν αλλάξει πολύ, κυρίως με τάση προς τοπία που χρησιμοποιούν περισσότερα αυτοφυή και πολυετή φυτά, καθώς και πολύ περισσότερο χρώμα και στρώματα υλικών. Αυτό το νέο στυλ εξωραϊσμού έχει εκραγεί σε δημοτικότητα τα τελευταία 10 χρόνια με πολλές ζωντανές, συναρπαστικές επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα.

στυλ εξωραϊσμού μπροστινής αυλής χωρίς γκαζόν
©Judy Davis – Hoachlander Davis Photography

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές σχεδιασμού κήπου στις οποίες θα βασιστεί ο επαγγελματίας διαχείρισης κήπου κατά τον εκσυγχρονισμό του τοπίου σας:

  • Η υπερανάπτυξη απαιτεί πολλή συντήρηση. Τα πυξάρια και τα πουρνάρια συχνά καταλήγουν να γίνονται πολύ μεγάλα όταν έχουν φυτευτεί πολύ κοντά στο σπίτι. Και χρειάζονται πολύ κλάδεμα και διαμόρφωση για να κρατήσουν υπό έλεγχο την ανάπτυξή τους. Στα σύγχρονα τοπία, αυτοί οι τύποι μεγάλων φυτών τοποθετούνται πιο μακριά από το σπίτι για να τους δώσουν περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν όπως είναι προορισμένο να κάνουν.
  • Τα καλύμματα εδάφους και οι νάνοι ποικιλίες δημοφιλών φυτών προσφέρουν ευελιξία. Αυτά δεν θα μεγαλώσουν τόσο ψηλά ώστε να μπλοκάρουν τα παράθυρα ή να καταλάβουν τους διαδρόμους – και λειτουργούν καλά με τα μεγαλύτερα, ελεύθερα ρέοντα κρεβάτια φύτευσης που είναι δημοφιλή στα μοντέρνα στυλ εξωραϊσμού.
  • Οι φυσικές καμπύλες και οι απαλές άκρες δημιουργούν μια αίσθηση ίντριγκας. Τα παλαιού τύπου τοπία διαθέτουν πολλές ευθείες γραμμές με φυτικό υλικό που αγκαλιάζει τα όρια του σκληρού τοπίου ή του θεμελίου. Ένα μοντέρνο στυλ εξωραϊσμού απλώνει τα κρεβάτια φύτευσης σε φυσικές καμπύλες και γενικά χαλαρώνει το οπτικό αποτέλεσμα – δίνοντας στο τοπίο περισσότερο χώρο να εκφραστεί. Αυτό επιτρέπει στα φυτά χώρο να αναπνέουν, μαλακώνει τις άκρες μεταξύ φυτεύσεων και σκληρών πλαισίων και κάνει τη συνολική σύνθεση πιο ενδιαφέρουσα. Δεν είναι ένα μονολιθικό πράσινο φράγμα όπως τα παλιά τοπία – αντίθετα, είναι πιο παιχνιδιάρικο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φυτά δεν „πέφτουν από τη μόδα“ εάν χρησιμοποιούνται σωστά. Πολλά φυτά μπορεί να μην βρίσκονται στο πιο λογικό σημείο της αυλής σας, αλλά και πάλι αξίζει να τα διατηρήσετε στο συνολικό σχέδιο. Εάν τα φυτά είναι υγιή και στο σωστό μέρος, μπορούν να παραμείνουν εκεί που είναι – ή σε ένα έργο ανακαίνισης σε στυλ τοπίου, μπορούν να μεταφερθούν για να επιτρέψουν σε ένα πιο κατάλληλο φυτό να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.

Νέες φυτικές ποικιλίες προσφέρουν επιλογές εξωραϊσμού για κάθε εποχή

Η σύγχρονη προσέγγιση στο σχεδιασμό του τοπίου βασίζεται σε μια επιλογή φυτών που θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον και τις τέσσερις εποχές. Με τα χρόνια, νέες ποικιλίες φυτών έχουν καλλιεργηθεί που επέτρεψαν στα τοπία να γίνουν πιο ευέλικτα, με χαμηλή συντήρηση και οπτικά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, ορισμένες νέες ποικιλίες πυξάρι είναι ανθεκτικές στη φλεγμονή και οι νέες ποικιλίες νάνων δεν αναπτύσσονται πάνω από τρία πόδια. Αυτά λειτουργούν καλά ως φυτείες θεμελίωσης – καλύτερα από τα abelia και τα spirea, που χρησιμοποιούνται συνήθως φυλλοβόλοι θάμνοι που δεν είναι ελκυστικοί το χειμώνα, όταν το φύλλωμά τους έχει πέσει.

Μερικοί φυλλοβόλοι θάμνοι που συμβάλλουν στο εποχιακό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο κλαδάκι σκυλόξυλο – εμφανίζει πορτοκαλί, κίτρινα ή κόκκινα κλαδιά που είναι εκπληκτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Σφενδάμι από φλοιό χαρτιού – αποκαλύπτει όμορφο ξεφλουδισμένο φλοιό μετά την πτώση των φύλλων.
  • Winterberry πουρνάρι – δείχνει λαμπερά κόκκινα μούρα που ξεχωρίζουν όλο το χειμώνα και μπορούν να δώσουν χρώμα στο τοπίο.
  • Νάνοι καλλωπιστικά δέντρα – το νάνο φυλλοβόλο δέντρο και τα καλλωπιστικά χόρτα δείχνουν επίσης καλά το χειμώνα, όπως και ορισμένα καλύμματα εδάφους.
  • Fathergilla και γαρδένια – ανθίζουν την άνοιξη και προσθέτουν πρώιμα χρώματα στους αργά αναπτυσσόμενους αειθαλείς θάμνους.
  • Drift τριαντάφυλλα – πολλές ποικιλίες συμπαγών τριαντάφυλλων δίνουν πολύ χρώμα στο τοπίο χωρίς να απλώνονται και να κυριαρχούν.

Κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης σε στυλ τοπίου, μπορώ να διατηρήσω το Hardscape;

πλαϊνή αυλή στυλ εξωραϊσμού
©Morgan Howarth Photography

Η αντικατάσταση του σκληρού τοπίου είναι συχνά πιο ενοχλητική και δαπανηρή από την αντικατάσταση των φυτεύσεων μόνη της, αλλά όπως και ο εξωραϊσμός, τα στυλ σκληρού τοπίου έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ως τα οστά του εξωραϊσμού, το σκληρό τοπίο πρέπει να φιλοξενήσει το νεότερο στυλ φύτευσης κρεβατιών στο ακίνητο, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού και σε μονοπάτια που συνδέουν το μπροστινό μέρος με την πίσω αυλή. Οι παλαιού τύπου τσιμεντένιοι διάδρομοι είναι κοντά στο σπίτι και είναι απλοί και χρηστικοί στην πραγματικότητα. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν σύμφωνο με το ύφος του εξωραϊσμού της εποχής, που περιείχε αειθαλείς φράκτες με ένα μικρό κάλυμμα εδάφους μπροστά τους που αγκάλιαζαν τα θεμέλια του σπιτιού.

Σήμερα, το hardscaping έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει το ελεύθερο, παιχνιδιάρικο στυλ εξωραϊσμού που έχει γίνει δημοφιλές. Αντί να αγκαλιάζει το σπίτι, οι μοντέρνοι σκληροί τοίχοι απομακρύνονται από το σπίτι, επιτρέποντας περισσότερο χώρο για πολυετή κρεβάτια να γεμίσουν την περιοχή μεταξύ του μονοπατιού πεζοπορίας και του σπιτιού. Αφήνει τα κρεβάτια να ρέουν προς τα έξω για να φέρουν περισσότερο χρώμα και υφή στο τοπίο και να απαλύνουν τη μετάβαση μεταξύ του τοπίου και του σπιτιού. Εάν το παλιό σας hardscape είναι σε καλή κατάσταση και εξυπηρετεί καλά το τοπίο, ίσως αξίζει να κρατήσετε πτυχές του, αλλά μπορεί να χρειαστεί ένας νέος σχεδιασμός hardscape για να διευκολυνθεί ένα σύγχρονο σχέδιο εξωραϊσμού.

Τα σύγχρονα στυλ εξωραϊσμού είναι εκλεπτυσμένα και φιλόξενα

Δεν υπάρχει αμφιβολία – τα τοπία είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένα τώρα από ό,τι ήταν τότε. Τα σύγχρονα τοπία έχουν μεγαλύτερη ποικιλία. Περιλαμβάνουν νέες ποικιλίες που έχουν διαφορετικές προσαρμογές στις συνθήκες της τοποθεσίας και διατίθενται σε πολλά μεγέθη και χρώματα. Αυτά τα ποικίλα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιγμάτων με διαφορετικά ύψη, υφές και εποχιακά χρώματα, επιτρέποντας ένα οπτικά εντυπωσιακό και ανάγλυφο τοπίο που φαίνεται υπέροχο όλο το χρόνο. Ήρθε η ώρα να ξεφύγετε από τη χθεσινή άκαμπτη αισθητική και να δημιουργήσετε κάτι που να προσφέρει περισσότερη ευκολία και ροή, όπως το να σκύβετε ένα χαλί καλωσορίσματος από το σπίτι σας στον επισκέπτη που πλησιάζει από το δρόμο.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Schreibe einen Kommentar