Δημιουργήστε ένα θεμέλιο για το σχεδιασμό του κήπου σας με τους Native Sedges

11
Δημιουργήστε ένα θεμέλιο για το σχεδιασμό του κήπου σας με τους Native Sedges

Ο ρόλος του Sedges στο σχεδιασμό του κήπου

χαρακτηριστικά σχεδιασμού κήπου "χορός στον πάγο" μπορντούρα
Αυτός ο ντιζάιν κήπου δίπλα στην πισίνα διαθέτει ένα κρεβάτι με σπαθιά „χορού πάγου“ που συνορεύει με το παρακείμενο γκαζόν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Morgan Howarth

Οι σχοινί είναι μια φυτική ποικιλία που έχει χαρακτηριστική εμφάνιση και ανθεκτικότητα. Προσαρμόζονται σε μια ποικιλία συνθηκών του χώρου και προσφέρουν μια πληθώρα υφών και χρωμάτων που δίνουν βάθος στη συνολική σχεδίαση του κήπου σας. Μέχρι πρόσφατα, το σπαθόχορτο ήταν ένα από τα πιο χρήσιμα αλλά υποχρησιμοποιημένα φυτά κήπου σύμφωνα με τον Shannon Currey του Hoffman Nursery.

Αν και πολλά φυτά κήπου είναι πιο όμορφα από το σπαθί, λίγα είναι πιο λειτουργικά. Ο Currey λέει ότι το σπαθόχορτο είναι το «φυτό του άλογο» του κήπου επειδή είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Όταν χρησιμοποιείται ως κάλυμμα εδάφους αντί για σάπια φύλλα, το σχοινί όχι μόνο καταστέλλει την ανάπτυξη των ζιζανίων αλλά συνεισφέρει οργανική ύλη στο έδαφος. Παρέχει καταφύγιο και τροφή σε ωφέλιμα έντομα και πουλιά. Και φαίνεται πραγματικά υπέροχο ενώ τα κάνει όλα αυτά.

Ο αρχιτέκτονας τοπίου Χάουαρντ Κοέν λέει ότι του αρέσει να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα και πάντα ψάχνει για εναλλακτικά φυτά εδαφοκάλυψης. Είναι λάτρης των sedges όχι μόνο λόγω της ευελιξίας τους, αλλά επειδή έχουν τόσες πολλές διαφορετικές υφές και χρώματα. Και, λέει, «δύσκολα σκοτώνονται!» Τα ελάφια δεν τους αρέσει να τα τρώνε.

Μπορείτε να τα φυτέψετε κοντά και να τα αφήσετε να γεμίσουν ή να τα αφήσετε σε απόσταση. Λειτουργούν καλά σε ζαρντινιέρες όπου ψηλώνουν και ξεχύνονται στα πλάγια. Μου αρέσει πολύ το Carex Evergold για αυτό. Howard Cohen, Αρχιτέκτονας Τοπίου

Όπως ο Γκρας αλλά διαφορετικός

μπλε zinger sedge σε ταράτσα κήπο
Μπλε φασκόμηλο γεμίζει μια βεράντα δίπλα στη λίμνη

Το πιο δημοφιλές σπαθί στον εξωραϊσμό εμπίπτει στην κηπευτική ταξινόμηση Carex. Όπως τα χόρτα, το Carex αναπτύσσεται σχεδόν σε κάθε τύπο περιβάλλοντος και σε κάθε ήπειρο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα χόρτα που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό κήπων, τα σχοινιά είναι φυτά δροσερής εποχής. Δίνουν ζωντάνια στο τοπίο στις εποχικές άκρες όταν άλλα φυτά μόλις αναδύονται ή εισέρχονται σε λήθαργο. Οι σχοινί ευδοκιμούν στο δροσερό καιρό της αρχής της άνοιξης, κάνουν μια μακρά σιέστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα πολυετή φυτά ευδοκιμούν, και μετά επανέρχονται δυνατά στα τέλη του φθινοπώρου.

Οι σχοινί που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο σχεδιασμό κήπων και στον εξωραϊσμό είναι ιθαγενή είδη της Βόρειας Αμερικής ή εισαγωγές από την Ασία. Τα ασιατικά είδη είναι ιδιαίτερα πολύχρωμα και λειτουργούν καλύτερα σε σκιερές συνθήκες.

Τα ινώδη, διακλαδιζόμενα ριζικά τους συστήματα βοηθούν τους σπόρους να τα πάνε εξαιρετικά καλά σε μια σειρά διαφορετικών εδαφικών συνθηκών. Και υγρό και στεγνό. Είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και έχουν χαμηλή συντήρηση. Τα προβλήματα ασθενειών και παρασίτων είναι σπάνια. Μόλις εγκατασταθούν στο τοπίο, δεν χρειάζονται συνήθως συμπληρωματική άρδευση. Οι σχοινί είναι απίστευτα ευέλικτοι – αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν όπου άλλοι δεν μπορούν. Σχεδόν για κάθε κατάσταση τοποθεσίας, υπάρχει ένα σπαθί που θα αισθάνεται σαν στο σπίτι σας εκεί.

Προσαρμοστικότητα-Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Sedges στο σχεδιασμό του κήπου

Είναι φυτά πλήρωσης κυρίως, αλλά πολύ όμορφα. Αυτό το μεμονωμένο είδος έρχεται σε τόσα πολλά χρώματα και υφές. Τα χρώματα κυμαίνονται από αποχρώσεις του πράσινου έως γαλαζοπράσινο έως χρυσό και κεχριμπαρένιο. Howard Cohen, Αρχιτέκτονας Τοπίου

Τα Sedges μπορούν να παίξουν τέσσερις πρωταρχικούς ρόλους στο σχεδιασμό του κήπου σας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως καλύμματα εδάφους, ως εναλλακτική του χλοοτάπητα, ως στρώμα βάσης για κρεβάτια που περιλαμβάνουν μικτά πολυετή και ξυλώδη φυτά ή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε εκθέσεις κοντέινερ.

1 Ισόγειο
Οι σπαθί είναι καλά σε σκιερά σημεία, έτσι γεμίζουν όμορφα όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση ενός δέντρου. Ανάλογα με την ποικιλία, εγκαθίστανται είτε σε ξηρό είτε σε υγρό έδαφος.

2 Εναλλακτικό γκαζόν
Σε περιοχές χαμηλής ή καθόλου κυκλοφορίας, τα σχοινιά παρέχουν μια εναλλακτική λύση χαμηλής συντήρησης στα χλοοτάπητα. Δεν απαιτούν άρδευση, λίπανση ή τακτικό κούρεμα για να παραμείνουν υγιείς.

3 Στρώμα θεμελίωσης
Αυτή η χρήση του σπαθιού είναι γνωστή ως φύτευση μήτρας ή «συντροφική». Κερδίζει δημοτικότητα καθώς οι τοπιογράφοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους σχεδιάζοντας πιο βιώσιμους, αυτοσυντηρούμενους κήπους. Το Sedge χρησιμεύει ως φύτευση θεμελίων, ή μήτρα, στην οποία τοποθετούνται άλλα φυτά.

4 Οθόνες κοντέινερ
Οι σπόροι και τα αγρωστώδη αρέσουν τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, γι‘ αυτό το κάνουν πολύ καλά ως φυτά δοχείων επειδή τα δοχεία παρέχουν φυσικά καλή αποστράγγιση.

Η επιτηδευμένη χρήση σχοινιών είναι πολύ πιο ελκυστική από τις τεράστιες επιφάνειες από σάπια φύλλα που τείνουν να κυριαρχούν στα τοπία στις αρχές της άνοιξης και στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ τα επιδεικτικά πολυετή φυτά σούπερ σταρ κοιμούνται. Επίσης, το sedge παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στο συνολικό σχεδιασμό του κήπου. Συναγωνίζεται τα ζιζάνια, συμβάλλει με θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και παρέχει καταφύγιο σε ωφέλιμους οργανισμούς που ενισχύουν την υγεία του κήπου. Παρόλο που δεν παρουσιάζουν εμφανή λουλούδια, πολλά σπαθιά είναι εξαιρετικά φυτά επικονιασμού επειδή παρέχουν νέκταρ. Οι κεφαλές των σπόρων και το φύλλωμα παρέχουν επίσης τροφή για επικονιαστές και ωφέλιμους.

Δημοφιλείς σπόροι που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό κήπων

Όλες οι εικόνες είναι ευγενική προσφορά της Hoffman Nursery, Inc.

σταδιοδρομία σε χορό του πάγουIce Dance Sedge είναι ένα πυκνό εξαπλωμένο σπαθόχορτο που φτάνει έως και 12″ ύψος. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα στο κέντρο και λευκά στις άκρες. Παρέχει καλή κάλυψη για δασικές εκτάσεις λόγω της συνήθειας του να εξαπλώνεται αντί να συσσωρεύεται.

σταδιοδρομία σεντ της ΠενσυλβάνιαΠενσυλβάνια Σέτζ σχηματίζει ένα βελούδινο πράσινο χαλί σε σκιερές συνθήκες. Αν και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κίνηση με τα πόδια, είναι ένα εξαιρετικό οπτικό υποκατάστατο του χλοοτάπητα. Είναι ένα αναρριχητικό φυτό αργής ανάπτυξης που θα γεμίσει με τον καιρό.

καριέρα του Τέξας σεντΤέξας Σέτζ είναι ένα καλό υποκατάστατο χλοοτάπητα για συνθήκες ξηρής έως υγρής σκιάς. Παράγει ένα λεπτής υφής και πυκνό φύλλωμα που αναμειγνύεται καλά με άλλα σκιερά φυτά.

κόκκινος κόκοραςRed Rooster Sedge είναι μια εισαγωγή από τη Νέα Ζηλανδία και ένα από τα λίγα ηλιόλουστα σπαθιά. Εμφανίζεται σε πορτοκαλοκαφέ έως κόκκινο-καφέ και απλώνεται σε πυκνές, σε σχήμα βεντάλιας συστάδες. Βγάζει μικροσκοπικά λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού.

χορτολιβαδική σπαθιά καρέξΛιβάδι Σπαθί μεγαλώνει σε περιποιημένους μικρούς λόφους που μοιάζουν με γρασίδι. Κάνει ένα υπέροχο βαθύ πράσινο εδάφους κάτω από εδραιωμένα δέντρα. Προτιμά την ξηρή σκιά, γι‘ αυτό προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για εκείνα τα δύσκολα σημεία όπου το γρασίδι ή άλλα καλύμματα εδάφους δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν θέλετε να σκάψετε βαθύτερα σε ποιους τύπους σπαθιών είναι διαθέσιμοι για το τοπίο σας, προτείνουμε να διαβάσετε το „Ένας πλήρης οδηγός για το Sedges” από το φυτώριο Hoffman. Μπορεί να εκπλαγείτε βλέποντας τον πλούτο των διακριτικών χαρακτηριστικών που προέρχονται από αυτή τη μοναδική ομάδα φυτών.

Μια όμορφη λύση για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Μερικοί τύποι ειδών σπαθόχορτου μπορούν να ανεχθούν ασυνεπείς συνθήκες υγρασίας και είναι ιδανικοί για κήπους βροχής και νιπτήρες βιοκατακράτησης. Αυτά τα συστήματα διαχείρισης νερού απαιτούνται σε πολλές δικαιοδοσίες της Βιρτζίνια επειδή προστατεύουν τις υδάτινες οδούς από τη ρύπανση και τη διάβρωση που προκαλούνται από τις καταιγίδες.

Τρεις σπόροι που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κήπους βροχής και νεροχύτες βιοδιήθησης περιλαμβάνουν:

κολπίσκος σπαθί
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Hoffman Nursery Inc

Creek Sedge αναπτύσσεται σε συμπαγείς, δασύτριχους αναχώματα που παρουσιάζουν στενά, γυαλιστερά φύλλα. Εμφανίζει πράσινες συστάδες λουλουδιών στα τέλη της άνοιξης.

κουκούλα σπαθιά καρέξ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Hoffman Nursery Inc

Tussock Sedge. Αυτό το φουντωτό σπαθί υγροτόπων που αγαπά τα στάσιμα νερά ή το υγρό λασπώδες χώμα. Τα φύλλα είναι λαμπερά πράσινα και απλωμένα σαν σιντριβάνι. Οι μίσχοι των λουλουδιών εκτοξεύονται πάνω από το φύλλωμα την άνοιξη.

cattail sedge carex
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Hoffman Nursery Inc

Cattail Sedge αναπτύσσεται σε όλες τις ανατολικές πολιτείες σε υγρά λιβάδια, πλημμυρικές πεδιάδες και παρυφές δασών. Σχηματίζει μικρές συστάδες στενού, πράσινου φυλλώματος. Αιχμηρά, πράσινα κεφάλια σπόρων εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης.

Αυτά τα εγγενή είδη του μέσου Ατλαντικού απαντώνται φυσικά σε έλη, πλημμυρικές πεδιάδες, υγρά λιβάδια και κατά μήκος των ακτών και των δασικών κολπίσκων.

Ομορφιά & Χρησιμότητα

Αυτό πρέπει να προσφέρει ένας υπέροχος σχεδιασμός κήπου. Η ζήτηση για χόρτα και φυτά κήπου που μοιάζουν με γρασίδι στο σχεδιασμό κήπων είναι απόδειξη ότι τράβηξαν το ενδιαφέρον των σχεδιαστών και των ιδιοκτητών σπιτιού. Η Shannon Currey λέει ότι αυτή η τάση έχει αναπτυχθεί για τρεις λόγους:

  1. Τα ιθαγενή φυτά έχουν γίνει απλώς πιο μοδάτα από ό,τι ήταν παλιά
  2. Υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των ιδιοκτητών σπιτιού και των σχεδιαστών κήπων για τοπία που προσφέρουν μεγαλύτερη οικολογική λειτουργία, που ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία και βελτιώνουν τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων
  3. Η επιθυμία για πιο βιώσιμα τοπία έχει προκαλέσει ένα κύμα ενδιαφέροντος για προοδευτικές τάσεις σχεδιασμού κήπων, όπως η φύτευση μήτρας που υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερο χρώμα, βάθος και χρηστικότητα από τους κήπους σας, είναι να τους σχεδιάσετε έτσι από την αρχή. Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου ή βελτιώσεων κήπου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σας

Schreibe einen Kommentar