Επιστημονικά Οφέλη της φωτογραφίας για την ψυχική σας υγεία

8
Επιστημονικά Οφέλη της φωτογραφίας για την ψυχική σας υγεία

Το πάντα εύχρηστο smartphone επέτρεψε σχεδόν σε όλους να γίνουν φωτογράφοι. Αυτή η συσκευή μας επέτρεψε να καταγράψουμε αξέχαστες πτυχές της ζωής μας και να δούμε τον κόσμο με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ πριν. Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη φωτογραφιών δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα οφέλη της φωτογραφίας είναι πολλά.

Λοιπόν, γιατί να καταβάλουμε προσπάθεια να απαθανατίσουμε τις αξέχαστες στιγμές της ζωής μας σε φωτογραφίες; Ας εξηγήσουμε.

Η επιστήμη δείχνει ότι ένα από τα οφέλη της φωτογραφίας είναι η ευτυχία

1. Πειράματα από την Kristin Diehl

Υπάρχει ένας μύθος ότι ο φακός μιας κάμερας μας εμποδίζει να ζήσουμε την πραγματικότητα. Η Kristin Diehl σκέφτηκε διαφορετικά. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια σειρά από τεστ για να εξετάσει τα συναισθήματα των ενθουσιωδών φωτογράφων.

Αποκάλυψε μέσα το χαρτί τηςΠώς η λήψη φωτογραφιών αυξάνει την απόλαυση των εμπειριώνότι η λήψη φωτογραφιών κάνει τους ανθρώπους πραγματικά χαρούμενους.

Οι δοκιμές της αποκάλυψαν ότι η φωτογραφία επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τον κόσμο διαφορετικά. Τους αναγκάζει να δώσουν προσοχή στις εμπειρίες τους και, κατά συνέπεια, τους κάνει να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό. Η λήψη φωτογραφιών τους επέτρεψε να βυθιστούν πλήρως σε αυτό και να ανακαλέσουν το γεγονός.

Ένα από τα πειράματά της ήταν με μια ομάδα τουριστών της Φιλαδέλφειας. Η μία ομάδα ατόμων έπρεπε να τραβήξει φωτογραφίες με τα smartphone της ενώ η άλλη δεν κατέγραψε καμία εικόνα. Φυσικά, τα άτομα από την πρώτη ομάδα απόλαυσαν την εμπειρία περισσότερο από τη δεύτερη.

2. Άλλες Έρευνες

Άλλες μελέτες έχουν παρόμοια ευρήματα. Ένα που δημοσιεύτηκε στο Psychology of Well-being δείχνει πώς η φωτογραφία smartphone μπορεί να βελτιώσει το θετικό αποτέλεσμα. Στη μελέτη συμμετείχαν 41 συμμετέχοντες που έπρεπε να φωτογραφίσουν τον εαυτό τους να είναι χαρούμενος ή αντικείμενα που τους έφερναν ευτυχία. Η φωτογραφία και τα οφέλη της ήταν πολλά, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το άγχος και του αυξημένου προσωπικού προβληματισμού.

Λοιπόν, ποια είναι τα άλλα οφέλη της φωτογραφίας;

1. Αίσθημα μονιμότητας

Το να νιώθουμε ότι κάτι είναι μόνιμο μας δίνει ασφάλεια. Οι φωτογραφίες μας επιτρέπουν να απαθανατίσουμε τις εμπειρίες μας. Πώς αλλιώς θα σε θυμόταν ο απόγονός σου; Απλά κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των παππούδων μας φέρνει πίσω έναν πλούτο αναμνήσεων. Βλέποντας πώς έμοιαζαν πριν από τόσο καιρό προκαλεί αναπνοή συγκίνησης και έκπληξης. Μας κάνει επίσης να νιώθουμε ότι μπορούμε να κουβαλάμε ένα μέρος του παρελθόντος μαζί μας για πάντα.

Επιπλέον, η φωτογραφία καταγράφει προσωπική επικοινωνία που διαφορετικά θα χάνονταν. Το να κοιτάς ένα ενήλικο παιδί όταν ήταν μικρό είναι μια εμπειρία που γίνεται μια φορά στη ζωή του.

2. Η δημιουργικότητα δημιουργεί μια αίσθηση υπερηφάνειας.

Γνωρίζοντας ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι μόνοι μας, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας. Η δημιουργικότητα δίνει τη δυνατότητα στα ανθρώπινα όντα να αισθάνονται πληρέστερα και μας εμπλέκει με βαθιά τρόπους. Γι‘ αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της φωτογραφίας για την ψυχική μας υγεία.

3. Ανακούφιση από το άγχος

Όπως όλα τα χόμπι, η φωτογραφία μάς επιτρέπει να ανακουφίζουμε τις απογοητεύσεις μας. Καταγράφοντας τις στιγμές που το κατοικίδιό σας σας κάνει να γελάτε, σας επιτρέπει να ξεχάσετε ότι έχετε μια αδύνατη προθεσμία για να τηρήσετε.

Κοιτάζοντας το μαγευτικό βουνό που φωτογραφίσατε κατά τις διακοπές σας ηρεμεί την ψυχή. Κοιτάζοντας ένα μωρό που γουργουρίζει, μας κάνει και οι ίδιοι να γελάμε. Μας αφήνει να ξεχνάμε ότι τα αφεντικά μας απλώς περιόρισαν τους προϋπολογισμούς στη δουλειά. Η επανάληψη της διαδικασίας λήψης φωτογραφιών είναι εξαιρετική για την υγεία.

4. Αποτρέπει την απομόνωση

Η φωτογραφία μας δίνει μια δικαιολογία για να βγούμε έξω. Και μόνο η πράξη της έξοδο από το σπίτι αποτρέπει την κοινωνική απομόνωση και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει αρνητικά τους ηλικιωμένους. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη θνησιμότητα. Το να βγούμε έξω για να ηρεμήσουμε και να τραβήξουμε μερικές φωτογραφίες, μας επιτρέπει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε τόσο μόνοι.

5. Η φωτογραφία μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα πάθη μας.

Η φωτογραφία είναι μια εξαιρετική καριέρα για οποιονδήποτε παθιάζεται με αυτήν. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αγάπη ίσον ευτυχία. Η φωτογραφία, όπως και κάθε άλλο πάθος, απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και δημιουργεί μια αίσθηση ικανοποίησης.

6. Η φωτογραφία μας δίνει την ευκαιρία να ασκηθούμε.

Η φωτογραφία είναι το ιδανικό εργαλείο για όσους από εμάς η άσκηση δεν είναι διασκεδαστική. Θα κάνουμε τις προπονήσεις που χρειαζόμαστε γιατί πρέπει να κινούμαστε για να αιχμαλωτίσουμε τα θέματά μας. Έρευνα του Στάνφορντ το υποστηρίζει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα διεγείρει τη δημιουργική σκέψη. Και το έχετε – ο τέλειος λόγος για μια φωτογραφική βόλτα.

7. Οι φωτογραφίες εξάπτουν τη φαντασία.

Οι εικόνες εμπνέουν δημιουργικότητα και πλήθος νέων ιδεών. Βοηθά στην τόνωση των διαδικασιών σκέψης. Το δημιουργικό μας μυαλό ξυπνά και καταλήγουμε σε δημιουργικές πόζες. Μας προτρέπει να βρούμε νέους, συναρπαστικούς τρόπους παρουσίασης υλικού.

8. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το βλέμμα στο πρόσωπο ενός ατόμου όταν καταφέρνει να τραβήξει φωτογραφίες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς υπερηφανευόμαστε για τις ιστορίες εικόνων που μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο. Τίποτα δεν ξεπερνά την αίσθηση του να σου λένε ότι φαίνεται φωτογενής ή ότι ένα σίγουρο σκηνικό φαίνεται εντυπωσιακό. Η φωτογραφία ενέπνευσε αυτοπεποίθηση.

9. Η φωτογραφία μας κρατά θετικούς.

Η αρνητικότητα σαρώνεται πάνω μας πάντα αυτές τις μέρες, επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους να καταπολεμήσουμε την τοξικότητα. Το ένα είναι να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία. Προσφέρει μια θετική ματιά στη ζωή και μας ωθεί να δούμε την ομορφιά σε όλα. Όπως τραγούδησε περίφημα ο Louis Armstrong, «Όταν χαμογελάς, όλος ο κόσμος χαμογελάει μαζί σου». Υπάρχει αισιόδοξη ενέργεια όταν οι άνθρωποι ποζάρουν για φωτογραφίες.

10. Η φωτογραφία επικοινωνεί

Οι λέξεις παρεμποδίζουν κατά καιρούς, οπότε χρειαζόμαστε έναν τρόπο να εκφράσουμε τις βαθύτερες σκέψεις μας. Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος για να δείξουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας. Όταν θέλουμε να μοιραστούμε τις βαθύτερες σκέψεις μας με άλλους, το κάνουμε με μια εικόνα.

Αποτυπώνει λεπτομέρειες που μπορεί να μην θυμόμαστε νωρίτερα. Λέει μηνύματα που μπορεί να δυσκολευόμαστε να στείλουμε με λόγια. Η φωτογραφία επιτρέπει στους άλλους να γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις μας. Παρέχει έναν τρόπο για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους άλλους.

Μας επιτρέπει επίσης να επικυρώνουμε τα συναισθήματά μας και να γνωρίζουμε ότι ό,τι νιώθουμε είναι απαραίτητο. Αν θέλετε να μάθετε τι εκτιμά περισσότερο ένας άνθρωπος στη ζωή, δείτε τι φωτογραφίζει.

11. Η φωτογραφία επουλώνει πληγές

Καθώς εξετάζουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα των φωτογραφιών μας, συνειδητοποιούμε ότι το μόνο που χρειάζεται για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας είναι μια αλλαγή προοπτικής. Η φωτογραφία θεραπεύει πληγές και μας επιτρέπει να βρούμε νέο νόημα στη ζωή μας. Μας επιτρέπει να βλέπουμε το θετικό σε όλα τα πράγματα αρνητικά.

Η έρευνα έχει αποδείξει η θεραπευτική δύναμη των φωτογραφιών. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ ανακάλυψαν ότι η φωτογραφία είχε τα οφέλη της ευεξίας και τη βελτίωση της υγείας. Οι άνθρωποι που έβγαζαν φωτογραφίες είχαν την τάση να φροντίζουν τον εαυτό τους και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η τέχνη βοηθούσε τους ασθενείς να επικεντρωθούν στα καλά της ζωής και απέτρεψε την ενασχόλησή τους με τις ασθένειές τους.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτογραφίες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας;

φωτογραφία φίλων

Γνωρίζουμε ότι η φωτογραφία έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε; Δοκιμάστε αυτές τις απλές προτάσεις.

1. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο φωτογραφιών

Μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα φωτογραφικό ημερολόγιο για να θυμηθούμε τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών του φαγητού που τρώμε και των ρούχων που φοράμε. Ίσως κάποιος αντλήσει έμπνευση από τις εικόνες που δημοσιεύουμε και θα μας ξεκινήσει να γίνουμε food bloggers.

2. Βελτιώστε τις φωτογραφίες σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή αλλαγής φόντου εικόνας ή άλλα εργαλεία που επιτρέπουν λίγη διασκέδαση με εικόνα και βίντεο. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στα μαλλιά μας ένα φλεγόμενο πορτοκάλι ή να τους κάνουμε κούρεμα. Αν και μπορεί να μην θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες bloggers, μπορούμε να απαλλαγούμε από κάποιο άγχος.

3. Διώξε τα μπλουζ με μια selfie

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η λήψη φωτογραφιών του εαυτού μας είναι ένα άχρηστο χόμπι. Υπάρχουν εξίσου πολλοί από εμάς που διαφωνούμε. Η λήψη φωτογραφιών του εαυτού μας απομακρύνει τις ανασφάλειές μας και ως εκ τούτου την κατάθλιψη. Συνειδητοποιούμε ότι δεν φαινόμαστε τόσο κακοί όσο φοβόμασταν.

Συνολικά, υπάρχουν ατελείωτα οφέλη στη φωτογραφία. Εάν δεν το πιστεύετε, χρησιμοποιήστε ένα smartphone και τραβήξτε μια φωτογραφία του εαυτού σας. Μπορεί να σας αλλάξει γνώμη.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από Michelle Liew, BA (Προβολή όλων)

Πνευματικά δικαιώματα © 2014-2022 Life Advancer. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για άδεια επανεκτύπωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.

Schreibe einen Kommentar