Θα χρειαστεί ο πολυετής κήπος μου ειδική φροντίδα;

3
Θα χρειαστεί ο πολυετής κήπος μου ειδική φροντίδα;

ένα σύμπλεγμα από πολυετή μαυρομάτικα ΣούζανΠολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού εκφράζουν την επιθυμία για ένα πιο αυθόρμητο, φυσικό στυλ εξωραϊσμού που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η αύξηση του ποσοστού των πολυετών φυτών σε όλο το τοπίο σας είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο. Αλλά πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού ανησυχούν ότι εάν δεν επιλέξουν τη σωστή ποικιλία φυτών και δεν τα καλλιεργήσουν σωστά, το αποτέλεσμα θα φαίνεται απεριποίητο.

Η φυσική εμφάνιση των πολυετών φυτών

Η επιθυμία για έναν πιο φυσικό κήπο (σκεφτείτε τον αγγλικό κήπο) είναι μια αναβίωση του χαλαρού, πολύχρωμου στυλ που επικρατούσε τον 19ο αιώνα πριν εμφανιστεί ένα πιο επίσημο στυλ μαζί με την εφεύρεση του όμορφα διατηρημένου μοντέρνου γκαζόν και του σφιχτά στολισμένου πυξάρι φράκτες και φυτά θεμελίωσης που βλέπουμε τώρα να καθορίζουν τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Είναι αλήθεια ότι τα πολυετή φυτά, ειδικά οι εγγενείς ποικιλίες της κλιματικής περιοχής σας απαιτούν ελάχιστη συντήρηση ή πόρους για να πετύχουν. Ωστόσο, η επιλογή των σωστών ποικιλιών για τις συνθήκες στην ιδιοκτησία σας (μικροκλίμα) είναι το κλειδί της επιτυχίας στην πολυετή κηπουρική.

Είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν πιστοποιημένο κηπουρό που είναι εξοικειωμένος με τις απαιτήσεις του εδάφους, του ήλιου και της υγρασίας των διαφόρων ποικιλιών φυτών που είναι προσαρμοσμένες στην περιοχή σας. Ο κηπουρός είναι επαγγελματίας τοπίου που καταλαβαίνει πώς να «σκηνοθετεί» και να στρώνει φυτεύσεις για να ακολουθεί τους κύκλους άνθισης. Οι κηπουροί γνωρίζουν πώς και πότε να κλαδεύουν και να γονιμοποιούν τα φυτά, ώστε να ωριμάζουν φυσικά στο σχήμα που προορίζονται να πάρουν.

«Σκηνοποίηση» του πολυετούς κήπου σας

Ένα πολυετές είναι ένα ποώδες φυτό που επιστρέφει κάθε χρόνο από τις ρίζες του. Αυτά τα ανθισμένα φυτά και τα πολύχρωμα χόρτα γίνονται το κύμα του μέλλοντος στον εξωραϊσμό. Ως κατηγορία, τα πολυετή φυτά είναι ανθεκτικά στην ξηρασία λόγω των βαθιών ριζικών τους συστημάτων. Παρέχουν φυσικά τροφή και καταφύγιο σε επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων, των μελισσών και των κολιμπρί – όλα αυτά προσθέτουν στη γοητεία των κήπων σας ενώ βελτιώνουν τη συνολική τους υγεία.

πολυετές ανθισμένο λιβάδι οικόπεδο
Διαφορετικοί τύποι πολυετών φυτών ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Τα περισσότερα θα ανθίσουν μία φορά κατά τη διάρκεια της σεζόν – για περίπου τέσσερις εβδομάδες – και μετά θα κάνουν πίσω για να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό φυλλώδες υπόβαθρο για τον επόμενο γύρο ανθισμένων. Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να «σκηνοθετήσετε» προσεκτικά τα παρτέρια φύτευσης με επίγνωση των κύκλων ανθοφορίας.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να έχετε τα φυτά σας ομαδοποιημένα και στρωμένα σε μια σύνθεση όπου κάτι είναι πάντα ανθισμένο. Το ένα φυτό θα ανθίσει στις αρχές Μαΐου, το άλλο θα ανθίσει στα μέσα Μαΐου και ένα άλλο αναδύεται κοντά στα τέλη Ιουνίου. Ενώ ένα φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, ένα άλλο ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στο προσκήνιο.

Μια άλλη πτυχή του σχεδιασμού ενός πολυετούς κήπου είναι η επιλογή συνδυασμών χρωμάτων που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Ο καλά σχεδιασμένος πολυετής κήπος θα σας δώσει κυλιόμενες ανθίσεις που αλλάζουν συνεχώς χρωματικούς συνδυασμούς από την άνοιξη έως τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.

Ένας σχεδιαστής κήπου σκέφτεται τους χρωματικούς συνδυασμούς (μωβ, μπλε, κίτρινα) σε σχέση μεταξύ τους κατά τη διαδικασία επιλογής φυτών. Θέλετε χρώματα που έχουν νόημα όταν αναμιγνύονται μαζί σε ομαδοποιήσεις.

Φροντίδα για τα πολυετή φυτά σας

Ανάλογα με τις ποικιλίες φυτών που έχετε επιλέξει για τους κήπους σας, θα έχετε ένα πρόγραμμα συντήρησης που καθορίζει πότε πρέπει να κλαδέψετε και να γονιμοποιήσετε τις διάφορες ποικιλίες φυτών σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

1 Deadheading

αναρρίχηση πολυετών τριαντάφυλλωνΜια τεχνική που βοηθά στη μεγιστοποίηση της αισθητικής ορισμένων πολυετών φυτών είναι μια πρακτική που είναι γνωστή ως „deadheading“. Δηλαδή, τσίμπημα των ανθισμένων ανθέων για να τονωθεί η επαναλαμβανόμενη ανθοφορία. Η μέντα, τα κωνοφόρα, το ρωσικό φασκόμηλο, τα κρίνια – όλα αυτά θα ανθίσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αν είναι νεκρό κεφάλι. Μπορεί να δείτε έως και τρεις κύκλους άνθισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ορισμένα είδη όπως τριαντάφυλλα και θάμνους πεταλούδων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε σωστά αυτήν την τεχνική διαφορετικά θα χάσετε τα άνθη.

2 Κλάδεμα & Περικοπές

Το ίδιο ισχύει και για το κλάδεμα. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με το φυτό και το τι θέλετε να κάνει. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα πολυετή φυτά που δεν τα κόβετε το φθινόπωρο επειδή θέλετε το φυτό να απλώνει σπόρους και να παρέχει τροφή και καταφύγιο στα έντομα, τα πουλιά και την άγρια ​​ζωή τον χειμώνα και να έχει τη δομή του φυτού για οπτικό ενδιαφέρον το χειμώνα.

3 Αραίωμα & Μεταφύτευση

Αυτό ισχύει για πολλές ποικιλίες πολυετών φυτών: Καθώς μεγαλώνουν με τα χρόνια, πολλαπλασιάζονται συσσωρεύοντας, δημιουργώντας νέα φυτά μέσω των ριζών. Έτσι, σε ορισμένες περιόδους του έτους (φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, όταν τα φυτά έχουν σταματήσει την έντονη ανάπτυξη και είναι πιο δροσερό), είναι καλή πρακτική να τα χωρίζετε και να τα απομακρύνετε ή να τα μετακινείτε. Αυτό το ονομάζουμε «διαχείριση της εξάπλωσης».

πολυετή άνθη DianthusΤα πολυετή φυτά εξαπλώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως είναι σημαντικό να τα προσέχετε για να βεβαιωθείτε ότι ένα επιθετικά αναπτυσσόμενο φυτό δεν ξεπερνά τα άλλα και δεν τα παραγκωνίζει.

Η συμπερίληψη ενός μείγματος 40% πολυετών σε όλο τον κήπο σας είναι ευεργετική για την υγεία και τη ζωντάνια όλων των φυτών του κήπου σας, επειδή τα πολυετή φυτά προσελκύουν επικονιαστές.

Ζητήστε τη συμβουλή ενός πιστοποιημένου σχεδιαστή κήπου με κηπουρική, ο οποίος κατανοεί τους κύκλους άνθισης των διαφορετικών ποικιλιών φυτών, ξέρει πώς να στρώνει ομάδες φυτών και μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε συνδυασμούς χρωμάτων. Τα πολυετή φυτά δεν απαιτούν πολλή φροντίδα, αλλά απαιτούν ενημερωμένη φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Αναρωτιέστε πώς να αναδείξετε την πληρέστερη έκφραση στο τοπίο και τους κήπους σας; Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο: Επιλέγοντας το σωστό είδος εταιρείας συντήρησης τοπίουείναι γεμάτη από πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των εταιρειών συντήρησης τοπίου.

Νέα παρότρυνση για δράση

Schreibe einen Kommentar