Κατανοήστε τη θεωρία καθορισμού στόχων για να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας

8
Κατανοήστε τη θεωρία καθορισμού στόχων για να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας

Όλοι έχουμε στόχους, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Όνειρα, ελπίδες, οράματα για το μέλλον – όλα αυτά είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας στόχος. Αυτό που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τους στόχους είναι ότι για να μπορέσετε να εστιάσετε σε αυτούς για το μέλλον, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι είναι στόχοι και ότι είναι κάτι προς το οποίο θα πρέπει να εργαστείτε. Εδώ μπορεί να σας βοηθήσει η ιδέα μιας θεωρίας καθορισμού στόχων.

Τι είναι όμως η θεωρία καθορισμού στόχων και γιατί είναι σημαντικό για εσάς να δοκιμάσετε μόνοι σας;

Τι είναι η θεωρία καθορισμού στόχων;

Ας δούμε τον καθορισμό στόχων. Η Θεωρία Καθορισμού Στόχων δημιουργήθηκε από τον Edwin Locke το 1968. Η κύρια πτυχή της θεωρίας ήταν ότι βοήθησε τους εργαζόμενους να αισθάνονται κίνητρα για να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί τόσο στην εργασία όσο και εκτός εργασίας. Εξετάζει τη σημασία της ύπαρξης στόχων που να είναι καλά καθορισμένοι και καθορισμένοι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δίνονται και λαμβάνονται σχόλια για αυτούς τους στόχους.

Ο Λοκ γνώριζε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι όχι μόνο ρεαλιστικοί αλλά και σαφείς και καθορισμένοι. Πολλοί άνθρωποι θέτουν στόχους που είναι πολύ ασαφείς στη φύση τους. Αν και αυτό μπορεί να τους έχει πιο νόημα τη στιγμή που πρόκειται να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο νομίζετε.

Υπήρχαν πέντε αρχές της θεωρίας καθορισμού στόχων που δημιουργήθηκε από τον Locke:

  • Σαφήνεια. Ένας στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος
  • Πρόκληση. Ενώ ένας στόχος πρέπει να είναι πάντα ρεαλιστικός στη φύση του, θα πρέπει να σας προκαλεί.
  • Δέσμευση. Ο στόχος σας θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα – ένα buy-in που θα σας κάνει να κοιτάζετε προς αυτόν
  • Ανατροφοδότηση. Θα πρέπει να λαμβάνετε ανατροφοδότηση σε όλη τη διαδικασία, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τον στόχο σας σε καλό δρόμο (αυτό συχνά σημαίνει ότι πρέπει να εμπλέξετε κάποιον άλλο).
  • Περίπλοκο. Εάν ο στόχος είναι περίπλοκος και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί, τότε ίσως είναι καλύτερο να τον χωρίσετε σε μικρότερους στόχους στην πορεία

Γιατί αξίζει να θέσετε στόχους μόνοι σας;

Η ιδέα της θεωρίας καθορισμού στόχων είναι να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους που μπορεί να έχετε. Αλλά για να το κάνετε αυτό, πρώτα, πρέπει να έχετε κατά νου στόχους. Μπορεί να είστε ευχαριστημένοι με το πώς πάει η ζωή αυτή τη στιγμή και να πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε περιθώρια ανάπτυξης.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για να θέσετε στόχους και να κοιτάξετε το μέλλον σας, είτε αυτό είναι στη δουλειά είτε στην προσωπική σας ζωή.

1. Σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας

Νιώθετε ποτέ ότι απλώς υπνοβατείτε στη ζωή; Ότι δεν έχετε τον έλεγχο του τι θέλετε ή τι χρειάζεστε; Αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται στο ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Θέτοντας στόχους στον εαυτό σας, παίρνετε ουσιαστικά τον έλεγχο της ζωής σας και πού μπορεί να σας οδηγήσει.

Φυσικά, θα υπάρξουν πράγματα που θα σας εμποδίσουν και θα σας βγάλουν εκτός τροχιάς, αλλά θα αισθάνεστε ακόμα πιο έτοιμοι να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και του πού πηγαίνει.

2. Σας δίνει κάτι για να βελτιώσετε

Αφιερώνοντας χρόνο για να θέσετε στόχους στον εαυτό σας, αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας. Ο εφησυχασμός δεν είναι πάντα καλό χαρακτηριστικό. ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επαγγελματική σας ζωή.

Είναι πάντα καλύτερη ιδέα να δώσετε στον εαυτό σας κάτι για να βελτιώσετε—να εντοπίσετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε αλλαγές και να αξιοποιήσετε αυτά που γνωρίζετε και τι μπορείτε να κάνετε.

Οι στόχοι είναι οι στόχοι για αυτές τις αλλαγές. Είναι ο στόχος σας και είναι αυτό που θα ανυπομονείτε, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

3. Είναι το επίκεντρό σας

Όλοι μας μπορεί να αποσπάται η προσοχή μας από καιρό σε καιρό. Ακόμη και όταν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε στο λέιζερ σε οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε.

Όταν έχεις έναν καθορισμένο στόχο, δίνεις στον εαυτό σου ένα φως στην άκρη του τούνελ. Έχετε κάτι που μπορείτε να δείτε και να σκεφτείτε για το μέλλον. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να παρασυρθείτε και να καταλήξετε φυσικά.

4. Σας παρακινούν

Μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσεις να εργάζεσαι για κάτι. Η ζωή μπορεί να μπει εμπόδιο και να βάλει εμπόδιο στα σχέδιά σας. Το κίνητρο δεν είναι πάντα κάτι που προκύπτει φυσικά και όλοι έχουμε στιγμές που θέλουμε να τα παρατήσουμε.

Εάν δεν έχετε έναν στόχο που ανυπομονείτε για το μέλλον, τότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τα παρατήσετε όταν γίνει δύσκολο.

Ένας στόχος είναι ένας στόχος, είναι κάτι που ξέρεις ότι πρέπει να αγωνιστείς. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα νιώσετε περισσότερο κίνητρο για να συνεχίσετε να προσπαθείτε και να συνεχίσετε να προχωράτε, παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές.

5. Μπορούν να επηρεάσουν άλλα μέρη της ζωής σας

Μπορεί να έχετε θέσει τον στόχο σας για ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής σας, όπως η φυσική σας κατάσταση ή η καριέρα σας. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε άλλα μέρη της ζωής σας. Όταν ξέρετε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ένας στόχος για εσάς, τότε θα νιώσετε έτοιμοι να τον θέσετε για άλλα πράγματα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πριν το καταλάβετε, θα είστε ειδικός στη θέσπιση στόχων και θα μπορείτε να αλλάξετε διάφορα σημεία της ζωής σας και να βεβαιωθείτε ότι είστε ο καλύτερος που μπορείτε.

Η διαδικασία καθορισμού στόχων

Τώρα που έχετε καλύτερη κατανόηση της θεωρίας του καθορισμού στόχων και ξέρετε ότι θέλετε να θέσετε στόχους και κατανοείτε πώς μπορούν να είναι πολύτιμοι για εσάς, θα θέλετε να μάθετε την πραγματική διαδικασία καθορισμού στόχων.

1. Καταγράψτε τους στόχους σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γράψετε τους στόχους σας. Μπορεί να τα έχετε στο μυαλό σας, αλλά γράφοντάς τα, τα κάνετε αληθινά και τους δίνετε δύναμη. Αυτή θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επίτευξή τους στο τέλος.

2. Κάντε τους έξυπνους

Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα κάνετε όσο πιο έξυπνα γίνεται. Το SMART σημαίνει Measurable, Achievable, Specific και Time-based, που είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πάρετε έναν αόριστο και αδύναμο στόχο και να τον κάνετε κάτι που μπορείτε πραγματικά να κάνετε στο μέλλον.

Είναι υπέροχο να θέτεις έναν ΕΞΥΠΝΟ στόχο, αλλά πρέπει να μπορείς να ανταποκρίνεσαι πραγματικά στις απαιτήσεις του. Πρέπει να ξέρετε πώς θα τα μετρήσετε στην πορεία. Πώς θα ξέρετε πότε τα έχετε επιτύχει; Ή πώς θα ξέρετε αν είστε ή όχι στο σωστό δρόμο;

3. Έχετε προθεσμία

Πρέπει επίσης να ορίσετε μια προθεσμία για τον στόχο σας. Έχοντας κατά νου ένα χρονικό πλαίσιο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση επείγοντος, που θα σας οδηγήσει προς τον τελικό στόχο σας. Είναι σημαντικό η προθεσμία που θέτεις να είναι ρεαλιστική και κάτι που μπορείς να πετύχεις.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Αν και, φυσικά, αξίζει να θυμάστε ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως ήλπιζατε, τότε μπορείτε να κάνετε αλλαγές. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε έναν μεγαλύτερο, πιο μακροπρόθεσμο στόχο σε μικρότερα κομμάτια, κάτι που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

4. Γνωρίστε τα εμπόδια σας

Όλοι ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ελάχιστα προβλήματα, αλλά υπάρχει πάντα μια πιθανότητα τα πράγματα να εμφανιστούν στην πορεία. Γνωρίζοντας ποιοι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν και ποιες προκλήσεις μπορεί να προκύψουν, μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για αυτούς.

Μπορεί να υπάρχουν curveballs στην πορεία, αλλά ως επί το πλείστον, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν και να αναζητήσετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα ξεπεράσετε.

Τελικές σκέψεις

Οι στόχοι είναι κάτι που μπορεί να μας ωφελήσει όλους. Σίγουρα, θα είναι δύσκολο να τα ρυθμίσετε και μετά ακόμα πιο δύσκολο να τα προσεγγίσετε. Αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να προσπαθείς μόνος σου.

Αν και είναι σημαντικό να ζεις εδώ και τώρα, είναι καλό να κοιτάς και στο μέλλον. Τελικά, χωρίς να εστιάσετε στο πού θα μπορούσατε να είστε, πώς θα ξέρετε ποτέ τι μπορείτε να πετύχετε;

Περισσότερες συμβουλές για τη ρύθμιση στόχων

Επιλεγμένη φωτογραφία: Ο Ronnie Overgoor μέσω του unsplash.com

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Schreibe einen Kommentar