Λοιπόν, είναι το Birch καλό καυσόξυλο; * The Homesteading Hippy

0
Λοιπόν, είναι το Birch καλό καυσόξυλο;  * The Homesteading Hippy

Όταν ήμουν παιδί, περνούσα πολύ χρόνο σε μονοπάτια πεζοπορίας και σε κάμπινγκ. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των εμπειριών ήταν οι φωτιές με ξύλα που κάψαμε. Ως παιδί δεν σκέφτηκα ποτέ ποια είδη ξύλου χρησιμοποιούνται.

Δεν ήξερα τι είδους ξύλο χρησιμοποιούσαμε. το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήταν ξύλο, και μας επέτρεπε να ζεσταθούμε τον χειμώνα (όταν είχαμε τζάκι) και ότι οι φωτιές θα έκαιγαν για αρκετή ώρα.

σημύδες

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ήθελα να μάθω για ένα συγκεκριμένο είδος ξύλου – τη σημύδα. Δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο η βελανιδιά, οπότε με περιεργάστηκε.

Είναι η σημύδα καλό καυσόξυλο; Η σημύδα καίγεται καλά και, όταν καίγεται, παράγει μια λαμπερή φλόγα και αρκετή ποσότητα θερμότητας (20 – 26 εκατομμύρια BTU ανάλογα με το είδος). Σχίζεται αρκετά εύκολα και στεγνώνει αρκετά γρήγορα. Επιπλέον, το ξύλο σημύδας δεν εκπέμπει έναν τόνο σπινθήρες και δεν βγάζει πολύ καπνό.

Πλεονεκτήματα

Υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά είδη σημύδων. Είναι φυλλοβόλα (που σημαίνει ότι χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο) και συνήθως αναπτύσσονται σε δροσερά, υγρά δασικά κλίματα, ζουν για 60 έως 80 χρόνια.

Τι είναι καλό για τη χρήση της σημύδας ως καυσόξυλου;

  • ☑ Καίγεται καλά
  • ☑ Παράγει καλή ποσότητα θερμότητας (20 – 26 Βρετανικές θερμικές μονάδες)
  • ☑ Δεν βγάζει πολύ καπνό κατά την καύση και δεν πετάει πολλούς σπινθήρες
  • ☑ Σχίζεται εύκολα και στεγνώνει γρήγορα μόλις το χωρίσετε
  • ☑ Ο χυμός σημύδας είναι γλυκός και δεν κάνει χάος

Μειονεκτήματα

Το μόνο πραγματικό πρόβλημα με τη χρήση σημύδας είναι ότι πρέπει να τη χωρίσετε γρήγορα αφού κόψετε ένα δέντρο επειδή συγκρατεί νερό. Ο φλοιός είναι αρκετά σφιχτός, γεγονός που επιτρέπει στο ξύλο να συγκρατεί το νερό που απορροφά. Αυτό σημαίνει ότι τείνει να σαπίζει από μέσα εάν αφεθεί για πολύ.

Κοινές πηγές καυσόξυλων σημύδας

Ανέφερα νωρίτερα ότι υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά είδη σημύδας και πιθανότατα θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε όλα για καυσόξυλα σε κάποια χωρητικότητα. Με τα παραπάνω, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη για καυσόξυλα είναι:

  • ❌ Λευκή Σημύδα
  • ❌ Γκρίζα Σημύδα
  • ❌ Κίτρινη Σημύδα
  • ❌ Μαύρη Σημύδα

Ποιο είδος σημύδας είναι το καλύτερο;

Κάτω τα χέρια, το καλύτερο ξύλο σημύδας για να χρησιμοποιήσετε στο τζάκι σας είναι η μαύρη σημύδα. Έχει απόδοση θερμότητας, και καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα (χάρη στην πυκνότητά του). Πίσω από τη μαύρη σημύδα, συνιστάται επίσης το κίτρινο καθώς είναι ένα πυκνό, σκληρό ξύλο που καίει καλά.

Η λευκή σημύδα είναι καλός πυροσβέστης αλλά δεν είναι τόσο καλή όσο κύριο ξύλο. Είναι απίστευτα απαλό σε σύγκριση με τη μαύρη και την κίτρινη σημύδα. Τείνει επίσης να βγάζει άφθονο καπνό όταν καίγεται, οπότε αυτό είναι ένα άλλο μειονέκτημα.

Ανεξάρτητα από το είδος που χρησιμοποιείτε, η σημύδα θα καεί αρκετά γρήγορα, οπότε για να διατηρήσετε μια χαρούμενη φλόγα θα πρέπει να την αναμίξετε με κάποια ξύλα που καίγονται πιο αργά, όπως η κερασιά, η τέφρα και/ή η βελανιδιά.

Το Birch Wood δεν είναι το ίδιο με το Aspen Wood

Κάτι που έχουν σημειώσει πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα της σημύδας ως καυσόξυλου, είναι ότι μερικές φορές αναμειγνύονται τα δέντρα σημύδας και λεύκας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους. Τα δύο αναγνωριστικά που μπορείτε να δείτε όταν προσπαθείτε να αναγνωρίσετε/διαφοροποιήσετε μεταξύ των δύο είναι: ο φλοιός και τα φύλλα.

Ο φλοιός σημύδας είναι κιμωλιακός και τα λεπτά φύλλα/στρώσεις μπορούν να αποκολληθούν. Από την άλλη πλευρά, ο φλοιός του Aspen είναι πολύ πιο λείος. Όσον αφορά τα φύλλα, τα φύλλα της λεύκας έχουν σχήμα καρδιάς, ενώ τα φύλλα της σημύδας είναι μακριά και σε σχήμα οβάλ.

Οι σημύδες είναι επίσης αρκετά κοντές, μεγαλώνουν μόνο περίπου 80 πόδια σε ύψος, ενώ τα δέντρα της λεύκας μπορούν να φτάσουν έως και 100 πόδια.

Κλείνοντας

Τώρα, αν δεν δώσατε ποτέ προσοχή στο είδος του καυσόξυλου που χρησιμοποιούσατε, το καταλαβαίνω. Στο τέλος της ημέρας, το ξύλο είναι ξύλο. Αν μπορεί να χωριστεί και να καεί για να δημιουργηθεί φωτιά και να με κρατήσει ζεστό, θα το χρησιμοποιήσω!

Όπως πάντα, ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο ευχάριστο και κατατοπιστικό. Σας ευχαριστώ όλους πολύ που διαβάσατε και θα σας δω στο επόμενο πολύ σύντομα.

Schreibe einen Kommentar