Μικρές νίκες: 4 λόγοι για να γιορτάσετε μικρές νίκες

9
Μικρές νίκες: 4 λόγοι για να γιορτάσετε μικρές νίκες

Ψάχνετε τρόπους για να καλλιεργήσετε περισσότερα κίνητρα, δέσμευση ή ικανοποίηση από τη ζωή; Το να γιορτάζετε μικρές νίκες με συνέπεια θα μπορούσε να φέρει την ενεργειακή ώθηση που χρειάζεστε.

Όλοι έχουμε μεγάλους στόχους στη ζωή, όπως να έχουμε το δικό μας σπίτι, να γράψουμε ένα μυθιστόρημα ή να δημιουργήσουμε μια ΜΚΟ. Οι μεγάλοι στόχοι είναι το κλειδί για να μας βοηθήσουν να βρούμε ικανοποίηση στη ζωή, αλλά όταν είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι, μπορεί να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε κίνητρα και ενέργεια στην πορεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να γιορτάζουμε μικρές νίκες μπορεί να είναι τόσο απαραίτητο για την επιτυχία.

Τι είναι οι μικρές νίκες;

Αρχικά, ας καθορίσουμε τι είναι μια «μικρή νίκη». Οι μικρές νίκες είναι οτιδήποτε καταφέρνετε και ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις σας. Μπορούν να σχετίζονται με την εργασία, τις προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις, τις αλλαγές συνήθειας και ή τα οικονομικά. Οι μικρές νίκες μπορεί να είναι εύκολο να ξεπεραστούν, ειδικά αν έχετε μεγαλώσει σε μια δίαιτα αυτοκριτικής και τελειομανίας.

Ας πούμε ότι σκοπεύετε να είστε λιγότερο επικριτικοί με τους άλλους. Μια μικρή νίκη μπορεί απλώς να την παρατηρήσετε όταν αρχίσετε να σκέφτεστε κάτι επικριτικό για το πώς κάποιος άλλος λέει τη λέξη «γάλα». Παρόλο που η σκέψη σας έσκαγε ακόμα στο κεφάλι όταν την πρόφεραν „melk“, τουλάχιστον προσέξατε τον εαυτό σας στη σκέψη.

Δίνοντας προσοχή στις σκέψεις σας ανοίγει η πόρτα για να αναρωτηθείτε γιατί όλοι πρέπει να προφέρουν τις λέξεις με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η επίγνωση, και όπως λένε, η επίγνωση είναι το κλειδί για επιτυχημένες αλλαγές στη ζωή.

Γιατί πρέπει να γιορτάζουμε μικρές νίκες;

Αντί να γιορτάζετε μικρές νίκες, γιατί να μην περιμένετε απλώς τις μεγάλες νίκες να σας παρασύρουν στην ευτυχία;

Φανταστείτε ότι χτυπάει το κουδούνι, απαντάτε και ένας εκπρόσωπος με υπερβολικά ψεύτικο μαύρισμα φωνάζει: „Συγχαρητήρια, μόλις κερδίσατε 3 εκατομμύρια δολάρια!“ Γύρω σας πέφτουν μπαλόνια και κομφετί. Πώς θα σας φαινόταν να γιορτάζατε μια τέτοια μεγάλη νίκη;

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Σίγουρα, με αυτό το χρηματικό ποσό, όχι μόνο θα νιώθατε κίνητρο και αφοσιωμένοι, αλλά θα είχατε επίσης αιώνια ευτυχία και πληρότητα, σωστά; Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά είναι πιο ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής τους συνολικά. Ωστόσο, δεν βιώνουν περισσότερη καθημερινή ευτυχία από οποιονδήποτε άλλο – τόσο πολύ για μεγάλες νίκες.

Στην πραγματικότητα, το διαδίκτυο έχει ήδη γεμίσει με άρθρα που εκθειάζουν τις αρετές του εορτασμού των μικροπράξεων. Αλλά η ευτυχία είναι μόνο ένας από τους δεκάδες λόγους που πρέπει να γιορτάζετε τακτικά.

Οι λόγοι για τους οποίους γιορτάζουμε μικρά μπορούν να αναλυθούν στις ακόλουθες κατηγορίες.

1. Ενέργεια

Όταν η ενέργεια είναι χαμηλή, μπορεί να είναι δύσκολο να πετύχεις οτιδήποτε. Προσπαθήστε όσο και να βάλετε στόχους, χωρίς ενέργεια, είναι κατανοητό γιατί ο καναπές θα είχε τόσο μεγαλύτερη μαγνητική έλξη από τον διάδρομο. Όταν γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες, θα δίνετε στον εαυτό σας μικρές επιτυχίες ενέργειας που θα αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Δοκιμάστε το τώρα μόνοι σας: σκεφτείτε κάτι μικρό που πετύχατε σήμερα. Ίσως έβγαλες τα σκουπίδια, παρόλο που έκανε πολύ κρύο έξω, είσαι εξαιρετικά κουρασμένος και δεν το ήθελες. Πες στον εαυτό σου, «Είμαι τόσο περήφανος για σένα που άντεξες αυτές τις τρομερές καιρικές συνθήκες για να διατηρήσεις το σπίτι να λειτουργεί ομαλά».

Ή ίσως γιορτάζετε επιλέγοντας τσάι αντί για καφέ το απόγευμα. Πώς νιώθεις να δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου; Τι βιώνει το σώμα σας όταν επισημαίνετε τη μικρή νίκη στον εαυτό σας;

Με τον καιρό, θα παρατηρήσετε ότι οι μικρές γιορτές σας δίνουν ώθηση ενέργειας που θα συσσωρευτεί. Αν και πιθανότατα θα εξακολουθείτε να μισείτε να βγάζετε τα σκουπίδια, θα έχετε τουλάχιστον την ενέργεια να το κάνετε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε περισσότερο κίνητρο για να ολοκληρώσετε όλα αυτά τα αντικείμενα —μεγάλα και μικρά— στη λίστα με τα «να κάνετε». Αυτό γίνεται ένας βρόχος θετικής ανάδρασης. Καταφέρνεις κάτι, γιορτάζεις, αυξάνεις την ενέργειά σου για να πετύχεις περισσότερα και επαναλαμβάνεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το να γιορτάζετε τις μικρές νίκες σας οδηγεί στο να πετύχετε ακόμα μεγαλύτερες.

Το αντίθετο ισχύει επίσης. Όταν δεν καταφέρνετε τα μικρά πράγματα, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι να απομακρύνετε τα μεγάλα.

2. Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη

Το να αναγνωρίζετε μικρές νίκες σας βοηθά να παρακολουθείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προσπαθείτε να ενσταλάξετε μια νέα συνήθεια ή να κάνετε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αναλαμβάνουμε. Μπορούν επίσης να είναι τα πιο ωφέλιμα όταν βρίσκεστε στο δρόμο για προσωπική ή επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη. Μπορεί να είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα «όλα ή τίποτα».

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι αν δεν μπορούν να επιτύχουν μια αλλαγή συμπεριφοράς – όπως να κόψουν το κάπνισμα – την πρώτη φορά που προσπαθούν, τότε μπορεί επίσης να τα παρατήσουν.

Η θετική ενίσχυση μέσω του πανηγυρισμού μικρών νικών σας βοηθά να επανέλθετε σε καλό δρόμο μετά από μια προσωρινή παράκαμψη. «Σήμερα είχα μόνο 3 τσιγάρα» μπορεί να είναι η μικρή νίκη που θα σε οδηγούσε στο να έχεις μόνο 2 αύριο.

Η ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής είναι μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία απαιτεί τη χρήση εργαλείων. Ο εορτασμός των μικρών πραγμάτων είναι ένα σκόπιμα εργαλείο που θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε όταν είστε στη διαδικασία να γίνετε το άτομο που λέγατε ότι θέλετε να γίνετε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

3. Αυτοαγάπη

Λένε ότι η εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική επένδυση που θα κάνετε ποτέ. Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να πάρετε το πτυχίο σας, αλλά κάνετε αυτοκριτική σε σημείο να έχετε μεγάλο άγχος για τις εξετάσεις. Αν δεν προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη υπομονή και συμπόνια, δεν έχει σημασία πόσα χρήματα ρίχνετε στην εκπαίδευσή σας—δεν θα τελειώσετε ποτέ το πτυχίο!

Επομένως, η αγάπη για τον εαυτό σας είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνετε ποτέ. Είστε το μόνο άτομο που θα γνωρίζετε για όλη σας τη ζωή. Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας άνευ όρων, θα μπορείτε να πλοηγηθείτε σε οποιοδήποτε εμπόδιο της ζωής ή καταιγίδα. Το να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Γλώσσες αυτοαγάπης

Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, γιορτάζουν. Στα γενέθλια των αγαπημένων μας, γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε γιατί οι εορτασμοί δείχνουν την αγάπη μας για τους άλλους. Επομένως, όταν γιορτάζετε ενεργά μικρές νίκες, επιβεβαιώνετε την αγάπη που έχετε για τον εαυτό σας.

Το να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δείξετε ότι παρατηρείτε πόσο καταπληκτικοί είστε. Σε βοηθά να βασίζεσαι περισσότερο στα δικά σου θετικά σχόλια αντί να κοιτάς τον έξω κόσμο για να σου πει τι πιστεύει για σένα. Να κάτι που κανείς δεν είπε ποτέ: «Το να ευχαριστείς τους ανθρώπους είναι η πύλη προς το Βασίλειο της Χαράς». Σταματήστε να περιμένετε να σας πουν οι άλλοι πόσο πολύτιμοι είστε και αρχίστε να αναγνωρίζετε όλες τις μικρές σας επιτυχίες!

Ως παράπλευρο όφελος, η αγάπη προς τον εαυτό είναι επίσης γνωστό ότι οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους. Αποδεικνύεται ότι όταν αγαπάς τον εαυτό σου, θα δείχνεις στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται.

4. Ευτυχία

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Jungian, Δρ Τζέιμς Χόλις, η αναζήτησή μας για ευτυχία δεν είναι στην πραγματικότητα το επίκεντρο της ζωής μας. Αντίθετα, θα ήταν προς το συμφέρον μας να σχεδιάσουμε τη ζωή μας γύρω από την εύρεση νοήματος.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Λοιπόν, γιατί η ευτυχία αναφέρεται σχεδόν σε κάθε άρθρο σχετικά με τον εορτασμό μικρών νικών, συμπεριλαμβανομένης αυτής; Γιατί είναι αυτό που θέλουμε. Όπως αποδεικνύεται, ο δρόμος προς αυτό που θέλουμε δεν είναι άμεσος.

Σύμφωνα με τον Hollis, «Η χαρά και η ευτυχία δεν είναι στόχοι από μόνα τους, αλλά είναι το υποπροϊόν εκείνων των στιγμών που κάνουμε αυτό που είναι πραγματικά σωστό για εμάς».

Η ευτυχία είναι υποπροϊόν! Όταν είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη ζωή μας, η αυτοπεποίθησή μας αυξάνεται, οι πράξεις μας ταιριάζουν με τις προθέσεις μας, η αγάπη μας για τον εαυτό μας μεγαλώνει και βιώνουμε μια ζωή γεμάτη νόημα. Έτσι, αν θέλετε να ζήσετε την ευτυχία, πρέπει να βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε νόημα στη ζωή σας. Το να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες μπορεί να είναι καταλύτης για να βρείτε αυτό το νόημα.

Με άλλα λόγια, εάν δεν είστε έτοιμοι να αφήσετε το κυνήγι της ευτυχίας, δοκιμάστε να δείτε την ευτυχία ως κάτι που ασκείτε. Και αν θέλετε έναν αποδεδειγμένο τρόπο να ασχοληθείτε με αυτήν την πρακτική, δοκιμάστε να γιορτάσετε όλες τις μικρές σας νίκες.

Τελικές σκέψεις

Σκεφτείτε να κρατάτε ένα καθημερινό ημερολόγιο με τις μικρές σας νίκες. Στο τέλος της εβδομάδας, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα γιόρτασατε, κάτι που θα σας βοηθήσει να βιώσετε τη συσσώρευση όλων των μικρών νικών. Και αν θέλετε να ζήσετε μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη, διαβάστε ξανά το ημερολόγιο των εορτασμών σας στο τέλος της χρονιάς!

Περισσότερες συμβουλές για την επίτευξη των στόχων σας

Επιλεγμένη φωτογραφία: Paulette Wooten μέσω unsplash.com

Schreibe einen Kommentar