Προσεκτική καλλιέργεια, συγκομιδή και φαγητό για να θρέψετε το σώμα και την ψυχή σας

0
Προσεκτική καλλιέργεια, συγκομιδή και φαγητό για να θρέψετε το σώμα και την ψυχή σας

Η πραγματική περμακουλτούρα έχει να κάνει με κάθε πτυχή της ζωής βιώσιμη, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση επ‘ αόριστον.

Η ενσυνειδητότητα είναι ένα βασικό μέρος αυτής της μετάβασης γιατί για να εκπληρώσουμε καλύτερα τον ρόλο μας μέσα στο σύστημα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλες τις άλλες μυριάδες πτυχές που συνθέτουν τον ιστό της ζωής στον οποίο είμαστε μέρος.

Οι υπέροχες φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο τραβήχτηκαν από φίλους μου που οργανώνουν μαθήματα αναζήτησης τροφής/μαγειρικής στη Λετονία. Ελέγξτε τους Insta!

The Joy of Mindful Food

παιδί-συνειδητός-τρώγοντας-μήλο

Η προσεκτική διατροφή είναι μια βασική πρακτική σε αυτόν τον σκόπιμο τρόπο ζωής.

Το σώμα μας δεν αποτελείται από τίποτα άλλο εκτός από την τροφή που τρώμε και το νερό που πίνουμε – επομένως τι καταναλώνουμε και πώς το καταναλώνουμε είναι υψίστης σημασίας.

Το προσεκτικό φαγητό μπορεί επίσης να γεμίσει τη ζωή μας με τη χαρά της αληθινής σύνδεσης με το φαγητό μας.

Καθώς γινόμαστε προσεκτικοί απέναντι στις τελετουργίες γύρω από το φαγητό, αναπτύσσουμε νέα βάθη δημιουργικότητας και μια χαρούμενη επίγνωση που μπορεί να προσθέσει μια νέα διάσταση νοήματος στη ζωή μας.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, εύχομαι τα θαύματα του Mindful Eating να προσφέρουν τις ευλογίες του και στη ζωή σας.

1. Ενσυνείδητη Ανάπτυξη

αφθονία στον κήπο

Αφθονία στον κήπο – @burdallfamily

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να καλλιεργείτε φαγητό στον κήπο, την αυλή ή το οικόπεδό σας, έχετε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα στο μονοπάτι της προσεκτικής διατροφής.

Καλλιεργώντας χώμα, σπέρνοντας σπόρους και φροντίζοντας τις καλλιέργειές μας μέχρι την ωρίμανση, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την τροφή μας να μεγαλώνει με επίγνωση και κατανόηση που μπορεί να είναι απρόσιτη για κάποιον που δεν είχε ποτέ το προνόμιο. (Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φυσική βελτίωση του εδάφους σας!)

Ερχόμαστε να δούμε πώς οι καλλιέργειες που καλλιεργούμε αποτελούνται από τη γη από την οποία αναδύονται, το νερό που τις σβήνει, τον αέρα που αναπνέουν και τον ήλιο που τους δίνει τη λάμψη να ευημερούν.

Γη, νερό, αέρας, φωτιά.

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία που αποτελούν τα πάντα στον φυσικό μας κόσμο. Όταν μεγαλώνουμε με επίγνωση, το βλέπουμε με τα μάτια μας. Το νιώθουμε με το δικό μας δέρμα. Το καταλαβαίνουμε με το δικό μας μυαλό.

Όταν καταναλώνουμε φυτά, κληρονομούμε και αυτά τα στοιχεία. Η ακτίνα του ηλιακού φωτός που γλύκανε τη φράουλα που βλέπουμε γίνεται κυριολεκτικά ένα με εμάς τη στιγμή που τσιμπάμε μια μπουκιά από τη χυμώδη σάρκα της.

Και αυτή η σταγόνα νερού που έπεσε από τον ουρανό για να σβήσει το πεπόνι που ρίχνουμε είναι τώρα το δικό μας νερό, σύντομα το ίδιο μας το αίμα κυλάει στις φλέβες μας.

Όταν συνειδητοποιήσουμε τα στοιχεία και τη λειτουργία τους μέσα μας και γύρω μας, η εκτίμησή μας για την ανάπτυξη μπορεί να πάρει νέα ύψη.

φεγγάρι-κύκλος-εκτύπωση-σε-τεύτλα-λαχανικό

Δείτε το φεγγάρι στο φαγητό σας! Ακριβώς όπως η ετήσια τροχιά του ήλιου δημιουργεί δαχτυλίδια στα δέντρα, έτσι και κάθε πλήρης κύκλος της σελήνης αφήνει το αποτύπωμά του στα λαχανικά μας!

Με συνειδητή επίγνωση, η καλλιέργεια μπορεί να είναι μια συγκομιδή για τις αισθήσεις σε κάθε στιγμή…

Η μυρωδιά ενός φρεσκοκομμένου σπόρου, βλέποντας τα πρώτα μυστηριώδη φύλλα ενός λαχανικού που δεν έχουμε καλλιεργήσει ποτέ πριν, ακούγοντας τον κούκο να τραγουδά καθώς κορδώνουμε τις ντομάτες μας.

Με αυτόν τον τρόπο, η συλλογή των καλλιεργειών μας μπορεί να είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα…

2. Ενσυνείδητη Συγκομιδή

πατάτα-συγκομιδή-συνείδητα-παιδιά

@burdallfamily

Όταν μαζεύουμε τρόφιμα από τους κήπους μας, γνωρίζουμε ήδη όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει για την παραγωγή τους. Τώρα καρπώνουμε τα οφέλη όλων αυτών για τα οποία έχουμε εργαστεί και υπάρχει μια φυσική αίσθηση εκτίμησης – για τον εαυτό μας και για τα φυτά.

Ωστόσο, θυμόμαστε να πούμε ευχαριστώ σε όλες τις άλλες δυνάμεις που βοήθησαν να αναπτυχθεί η κολοκύθα που τώρα βγάζουμε από το αμπέλι;

Θυμόμαστε να ευχαριστήσουμε τον ήλιο που έκανε τη σάρκα του γλυκιά και τη βροχή που την έκανε ζουμερή; Θυμόμαστε να ευχαριστήσουμε τον βάτραχο που καταβρόχθισε γυμνοσάλιαγκες που διαφορετικά θα είχαν καταβροχθίσει τα εύθραυστα σπορόφυτά μας;

Ας ευχαριστήσουμε επίσης το σκουλήκι για το γόνιμο έδαφος και τη μέλισσα που με τόση ευγένεια επικονίασε το φυτό μας για να παράγει αυτόν τον πολύτιμο καρπό.

Στον απέραντο ιστό του κήπου δεν είμαστε παρά ένα μικρό κομμάτι. Και ενώ το κομμάτι μας είναι ουσιαστικό, δεν είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις σοδειές που τρέφονται μας.

Με τα εργαλεία της επίγνωσης, ας συνειδητοποιήσουμε με ευγνωμοσύνη όλα τα συστατικά που συνθέτουν τις καλλιέργειες που συγκομίζουμε. (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τη Nature Therapy!)

3. Ενσυνείδητη τροφή

ενσυνείδητα-αναζήτηση τροφής

@burdallfamily

Συγκομιδή έξω από τον κήπο…

Εάν δεν έχετε το δικό σας λαχανόκηπο, η προσεκτική συγκομιδή μπορεί επίσης να απολαύσει πλήρως τη φύση, χρησιμοποιώντας μια τεχνική εκατομμυρίων ετών, γνωστή ως συλλογή ή «αναζήτηση τροφής».

Εύκολα αναγνωρίσιμα άγρια ​​φυτά όπως τσουκνίδεςπικραλίδες, άγριο σκόρδο, άγριες φράουλεςκαι σμέουρα μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού σε εύκρατα κλίματα. Η επιπλέον δύναμη που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στη φύση σημαίνει ότι είναι γεμάτα φυσική καλοσύνη – στην πραγματικότητα συνήθως πολύ υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά μας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το διάγραμμα συγκρίνοντας ορισμένα άγρια ​​λαχανικά με τα εγχώρια ξαδέρφια τους για να δείτε τι εννοούμε!

άγρια-μαζεμένα-λαχανικά-βότανα-διατροφή-διάγραμμα

Διάγραμμα κατά https://simplynourishednutrition.com (https://simplynourishednutrition.com/download/5932/)

Η συγκέντρωση είναι κάτι που μας θυμίζει βαθιά την καταγωγή μας και όταν το κάνουμε με επίγνωση, μπορεί ακόμη και να νιώσουμε τα κύτταρα του σώματός μας να μυρίζουν από ενθουσιασμό στην ανάμνηση αυτής της πανάρχαιας τελετουργίας.

Διαβάστε περισσότερα για Διαλογιστική τροφή

Η αναζήτηση τροφής από τα σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μια ελαφρώς πιο μοντέρνα απόδοση μιας αρχαίας μορφής τέχνης, αλλά παρ‘ όλα αυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έμφυτη σοφία μας για να ψωνίζουμε προσεκτικά.

Αν συνειδητοποιήσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της χημικής καλλιέργειας, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουμε βιολογικές, τοπικές εναλλακτικές. Ειδικά αν έχουν ακόμα λίγη λάσπη πάνω τους.

Η επιλογή βιολογικών συστατικών είναι μια από τις μεγαλύτερες δηλώσεις που μπορείτε να κάνετε σχετικά με την κατεύθυνση που θα θέλατε να δείτε τον πλανήτη και την κοινωνία μας να κατευθύνεται και ένας ισχυρός τρόπος υποστήριξης των αγροτών που φροντίζουν τη γη μας.

4. Ενσυνείδητη προετοιμασία φαγητού

παιδιά-μαρινάρισμα-φρέσκο-γκούρκι

Παιδιά που μαρινάρουν φρέσκο ​​Gurki – @burdallfamily

Έχοντας συγκεντρώσει τα υλικά μας συνειδητά, είμαστε πλέον έτοιμοι να τα ετοιμάσουμε για το τραπέζι.

Όλη η ενέργεια και η αφοσίωση που δίνουμε σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας θρέψει με την ίδια απόλαυση όπως το ίδιο το φαγητό, όταν το κάνουμε με επίγνωση.

Το να πλένουμε καρότα, να τρίβουμε παντζάρια, να κόβουμε σε φέτες μαρούλι ή να σιγοβράζουμε τα χόρτα μας δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Με ευγνωμοσύνη, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να γίνουν χαρά.

Το να αφιερώνουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε σωστά ένα γεύμα είναι μια πολύτιμη πράξη αφοσίωσης για τη δική μας ευημερία, καθώς και για την ευημερία των ανθρώπων για τους οποίους μαγειρεύουμε.

Όταν εστιάζουμε στην καλοσύνη που σκοπεύουμε να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας, κάθε φέτα μαχαιριού μπορεί να είναι μια φέτα αγάπης. Και όλοι γνωρίζουμε ότι ένα γεύμα μαγειρεμένο με αγάπη είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό γεύμα πράγματι.

Οι μάνταλα φαγητού και οι διακοσμημένες πιατέλες μπορούν να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γιορτάσουμε το φαγητό που τρώμε. Και τα τρόφιμα που παρουσιάζονται με στοργική φροντίδα είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλωθούν με αυτό το πνεύμα.

5. Ενσυνείδητη Διατροφή

φαγητό-μαντάλα

Εάν έχουμε ακολουθήσει σωστά τα προηγούμενα βήματα, τότε το προσεχτικό φαγητό θα πρέπει σχεδόν να συμβεί από μόνο του.

Ποιος θα ήθελε να ρίξει χωρίς σκέψη ένα πιάτο φαγητό που είχε καλλιεργηθεί με τόση αγάπη, συγκομιδή με χάρη, προετοιμασμένο σχολαστικά και όμορφα παρουσιασμένο;

Όταν έχουμε εμπλακεί στη δημιουργία ενός τέτοιου γεύματος, η εκτίμηση του φαγητού μας είναι πολύ φυσικό.

Ωστόσο, κάνοντας ένα ακόμη μικρό βήμα, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την απόλαυσή μας – δημιουργώντας ένα τελετουργικό…

Προτείνω για να δείξουμε τον δέοντα σεβασμό σε όλες τις μυριάδες δυνάμεις που συνέβαλαν στην παρασκευή του γεύματός μας, είναι κατάλληλη μια στιγμή σιωπής ή προσευχής.

Σε αυτό το διάστημα, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το φαγητό στο πιάτο μας από τα πρώτα κιόλας στάδια της ζωής του μέχρι το ταξίδι του για να φτάσει σε εμάς, μέχρι την παρούσα στιγμή που περιμένει την έντονη όρεξή μας.

Μια παχουλή πατάτα που αχνίζει στο πιάτο μας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού και δέους όταν θυμόμαστε το ταξίδι της από το χέρι που σκέπασε για πρώτη φορά τη μαμά πατάτα της με χώμα.

Η μητέρα ξεσπώντας τότε, με δυνατούς, γερούς βλαστούς, έσπασε τα πολλά στρώματα του χώματος για να φτάσει στην πρώτη της ανάσα καθαρού αέρα και δέσμες ηλιακού φωτός. Σκεφτείτε τη χαρά της!

Καθώς μεγάλωνε, αυτές οι ακτίνες φωτός, η βροχή από τον ουρανό, τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, τα αέρια από τον αέρα και η φροντίδα του κηπουρού τη βοήθησαν να σηκωθεί, να ανθίσει και να γεννήσει πολλές μικροσκοπικές πατάτες.

Αυτές οι μικρές πατάτες στη συνέχεια φουσκώθηκαν γρήγορα και ευημερούσαν, καθώς το μητρικό φυτό τις έθρεψε τρυφερά μέχρι την ωρίμανση.

Μόλις τελείωσε η δουλειά της, εκείνη η φροντισμένη μητέρα άφησε το σώμα της στην άκρη και επέτρεψε στον κηδεμόνα της, τον κηπουρό, να αφαιρέσει τους απογόνους της από το χώμα.

Έπειτα η πατάτα τρίβεται και κόβεται με προσοχή από τον μάγειρα, τοποθετείται σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, σιγοβράζει στη φωτιά και στραγγίζεται ξανά, αφήνεται να κρυώσει λίγο, προτού την τοποθετήσει με αγάπη σε ένα πιάτο για να την απολαύσουμε.

Κρατήσατε τον αριθμό των στοιχείων που απαιτούνται για να φτάσει αυτή η πατάτα στο πιάτο σας;

Από όλους τους αμέτρητους βοηθούς που έδωσαν την ενέργειά τους για να γίνει δυνατή αυτή η απλή προσφορά;

Κάθε μέρα μπορεί να χάνουμε τέτοια θαύματα αν χλευάζουμε το φαγητό μας χωρίς να σταματήσουμε πρώτα να αναγνωρίσουμε τι πρόκειται να ενσωματώσουμε με το σώμα μας.

Η ζωή είναι ένας διασυνδεδεμένος τροφικός ιστός του οποίου δεν είμαστε παρά ένα μικρό μέρος.

Ό,τι παράγουμε και καταναλώνουμε επηρεάζει όλα τα άλλα μέρη του Ιστού και το επηρεάζει ανάλογα με το επίπεδο φροντίδας, εκτίμησης και πρόθεσης με το οποίο το κάνουμε.

Το ενσυνείδητο φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναγνωρίσετε την ομορφιά αυτού του ιστού και πώς να αλληλεπιδράσετε καλύτερα ως ένα μικρό, αλλά αναπόσπαστο μέρος του.

Με αυτό το είδος επίγνωσης, η πραγματική περμακουλτούρα μπορεί να γεννηθεί, να αγαπηθεί και να γιορταστεί, μια μπουκιά τη φορά, αιωνίως – χωρίς τέλος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην οικογένεια Burdall που προσφέρει μαθήματα αναζήτησης τροφής και μαγειρικής κοντά στο Kuldiga στη Λετονία. Δείτε στις όμορφες φωτογραφίες τους Λογαριασμός Instagram!

  • Ο Τσάρλι είναι ο ειδικός μας στον δασικό κήπο. Όταν δεν αναζητά τροφή για τα γεύματά του, του αρέσει να σχεδιάζει και να φυτεύει δασικούς κήπους, γνωστούς και ως «κήπους ζωοτροφών». Παρόλο που είναι γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τσάρλι έχει συμμετάσχει στη δημιουργία χώρων κτηνοτροφίας σε όλο τον κόσμο. Είναι πάντα πρόθυμος να βυθίσει τα δόντια του σε νέα έργα για να αναζωογονήσει τη γη και τους ανθρώπους σε αυτήν. Ο Τσάρλι είναι γνωστός για τη συνειδητή μέθοδο αναζήτησης τροφής και τα μαθήματα διαλογιστικής αναζήτησης τροφής, τα οποία έχουν στόχο να βοηθήσουν άλλους να συνδεθούν με τον κόσμο των φυτών.

    Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar