Πόσος γύψος πρέπει να προστεθεί στο αργιλώδες έδαφος; * The Homesteading Hippy

0
Πόσος γύψος πρέπει να προστεθεί στο αργιλώδες έδαφος; * The Homesteading Hippy

Όταν ήμουν παιδί, προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε έναν μικρό λαχανόκηπο στην πίσω αυλή…δεν πήγαινε και τόσο καλά. Ένα πράγμα που θυμάμαι περισσότερο σε εκείνο το έργο ήταν η σχεδόν συνεχής ανάγκη για λίπασμα.

Σε μια από αυτές τις σακούλες, θυμάμαι ότι είδα γύψο που αναφέρεται στην ενότητα συστατικών στο πίσω μέρος της τσάντας και αναρωτήθηκα γι‘ αυτό. Εάν αυτό το υλικό υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τα φυτά να αναπτυχθούν, γιατί δεν μεγάλωνε τίποτα.

Είχαμε διαλέξει πράγματα που απαιτούσαν λίγο ηλιακό φως και τα φροντίζαμε καλά, αλλά τίποτα δεν αναπτύχθηκε πραγματικά σε αυτό το έμπλαστρο από όσο θυμάμαι. Προσθέσαμε πολύ ή πολύ λίγο λίπασμα; Ήταν δυνατόν να προσθέσουμε πάρα πολλά;

Πόσο ακριβώς γύψο πρέπει να προστεθεί στο αργιλώδες έδαφος;

2,2 λίβρες (1 κιλό) ανά 10 τετραγωνικά πόδια (1 τετραγωνικό μέτρο) γης, αναμειγνύοντάς το στα πρώτα 5 ίντσες 10 – 15 cm φυτικού εδάφους.

Αυτό διασπά το αργιλώδες έδαφος και διευκολύνει την εργασία. Επίσης απομακρύνει την περίσσεια αλουμινίου και νατρίου από το έδαφος και βοηθά στην πρόληψη της σήψης στα άνθη των φυτών σας.

Όταν επισκέπτεστε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο που σας μεταφέρει σε διαφορετικό ιστότοπο όπου μπορείτε να αγοράσετε κάτι, μπορεί να κερδίσω μια προμήθεια. Διαβάστε την πλήρη αποκάλυψή μου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι είναι ο γύψος;

Ένα άλλο όνομα για το γύψο είναι θειικό ασβέστιοκαι χρησιμοποιείται κυρίως ως λίπασμα για την απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το έδαφος – αντικαθιστώντας την με ασβέστιο.

Στην εγγενή ή ακατέργαστη μορφή του, είναι ένας θειικός κρύσταλλος που εξορύσσεται συνήθως στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ταϊλάνδη και άλλα μέρη.

Τι είναι το αργιλώδες έδαφος;

Με απλά λόγια, το αργιλώδες έδαφος είναι ένας τύπος εδάφους που είναι βαρύ σε περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, αλλά στερείται οργανικού περιεχομένου (που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολλή οργανική ύλη στο έδαφος). Είναι κολλώδες και σε μεγάλο βαθμό αδιαπέραστο καθώς οι ορυκτές δομές είναι τόσο σφιχτά συσκευασμένες μεταξύ τους.

Ως εκ τούτου, δεν στραγγίζει καλά και το νερό τείνει να σχηματίζει λακκούβες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακριβώς το ιδανικό έδαφος για κηπουρική.

Ιδανικά θέλετε αργιλώδες χώμα που να έχει μείγμα ορυκτών και οργανικών περιεχομένων. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αν προσπαθείτε να καλλιεργήσετε λουλούδια ή λαχανικά, δεν θα αναπτυχθούν καλά στον πυκνά συμπιεσμένο πηλό. οι ρίζες τους δεν είναι αρκετά δυνατές για να το ξεπεράσουν.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το αργιλώδες έδαφος είναι πολύ πυκνό και διατηρεί καλά την υγρασία. Τείνει επίσης να είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από άλλους τύπους εδαφών.

Με αυτό, ωστόσο, το αργιλώδες έδαφος αργεί να στραγγίσει και συμπιέζεται εύκολα – κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα φυτά σας. Τείνει επίσης να είναι πολύ αλκαλικό.

Γιατί να προσθέσετε γύψο σε αργιλώδες έδαφος;

Στη γεωργία χρησιμοποιείται για την αλλαγή της χημικής δομής του εδάφους, όπως ανέφερα, αντικαθιστώντας την περίσσεια νατρίου στο έδαφος με ασβέστιο και διασπώντας τα ορυκτά συστατικά του αργιλώδους εδάφους για να διευκολύνεται η εργασία.

Η προσθήκη ενός στρώματος οργανικής ύλης (δηλαδή μοσχεύματα χόρτου, φύλλα κ.λπ.) βοηθά στο να γίνει πιο διαπερατό. Μπορείτε επίσης να αποτοξινώσετε το χώμα του κήπου σας, εάν χρειάζεται, αφαιρώντας την περίσσεια αλουμινίου.

Αν και αυτά είναι σίγουρα πλεονεκτήματα, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία με γύψο.

Προβλήματα με γύψο

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τη χρήση του γύψου ότι αλλάζει την οξύτητα του εδάφους και βελτιώνει τη γονιμότητα όξινων ή/και αμμωδών εδαφών. Υποτίθεται επίσης ότι βελτιώνει τις ιδιότητες συγκράτησης νερού του αμμώδους εδάφους.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική…

 • ❌ Η βδέλλα της περίσσειας αλουμινίου από το έδαφος μπορεί να αποτοξινώσει το χώμα σας, αλλά μπορεί επίσης να μολύνει τις κοντινές λεκάνες απορροής.
 • ❌ Μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε σίδηρο και μαγγάνιο.
 • ❌ Μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μαγνησίου στα φυτά σας όταν εφαρμόζεται σε όξινα εδάφη.
 • ❌ Ο γύψος στην πραγματικότητα δεν βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους σε όξινα ή αμμώδη εδάφη.
 • ❌ Δεν βελτιώνει τις ιδιότητες συγκράτησης του νερού των αμμωδών εδαφών.
 • ❌ Τα αποτελέσματα είναι βραχύβια.

Ποιοι είναι μερικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια της εργασίας με γύψο;

Όσον αφορά τους κινδύνους για την ασφάλεια, το θειικό ασβέστιο, στη στερεά του μορφή είναι μη τοξικό και είναι εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων. Ο γύψος σε σκόνη είναι το αντίθετο: μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τους βλεννογόνους όσων εκτίθενται σε αυτόν.

Τελικές σκέψεις

Εντάξει, για να ανακεφαλαιώσουμε:

 • Η χρήση γύψου σε αργιλώδες έδαφος αλλάζει τη χημική δομή του εδάφους διασπώντας τα μεταλλικά σωματίδια και καθιστώντας το έδαφος πιο διαπερατό.
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποτοξινώσετε το χώμα σας, αλλά μπορεί να μολύνει τις κοντινές λεκάνες απορροής.
 • Μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ορυκτών.
 • Δεν βελτιώνει τη γονιμότητα είτε των όξινων είτε των αμμωδών εδαφών.
 • Δεν βελτιώνει την ικανότητα των αμμωδών εδαφών να συγκρατούν την υγρασία.
 • Τα αποτελέσματα που έχει ο γύψος είναι βραχύβια και θα πρέπει να τον εφαρμόσετε περισσότερες από μία φορές.

Καλή κηπουρική!

Schreibe einen Kommentar