Πόσο ήλιο χρειάζονται οι ντομάτες για να μεγαλώσουν; * The Homesteading Hippy

0
Πόσο ήλιο χρειάζονται οι ντομάτες για να μεγαλώσουν;  * The Homesteading Hippy

Οι ντομάτες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στους κήπους σε όλο τον κόσμο, και οι ντομάτες αποτελούν μέρος όλων των ειδών των πιάτων και της κουζίνας.

Όμως, αυτά τα αναρριχώμενα φυτά έχουν υψηλές διατροφικές απαιτήσεις και ιδιαίτερα μπορεί να είναι ιδιότροπα ή επιρρεπή σε αποτυχία όταν δεν έχουν αρκετό ήλιο. Λοιπόν, πόσο ήλιο χρειάζονται οι ντομάτες;

6 έως 8 ώρες είναι γενικά αρκετές, με έως και 9 ώρες ήλιο να απαιτούνται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Οι ντομάτες απαιτούν άφθονο, άμεσο ηλιακό φως σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, αλλά οι καλλιεργητές προειδοποιούνται να τις προστατεύουν από την έντονη ζέστη καθώς μπορεί να καταστραφούν ή ακόμα και να σκοτωθούν από αυτήν.

Αυτός είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας ότι γενικά μπορείτε να ζήσετε με ανεξάρτητα από τον τύπο ντομάτας που καλλιεργείτε, αλλά, όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες εάν θέλετε να καλλιεργήσετε υγιή προϊόντα και να τα μαζέψετε.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πόσο απαιτούν τα φυτά ηλιοθεραπείας.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες στη σκιά ή τη μερική σκιά;

Τα φυτά ντομάτας είναι πεινασμένα για ήλιο. Απαιτούν πολλή διατροφή από τη φωτοσύνθεση σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους, την ανάπτυξη, την ανθοφορία, την καρποφορία και την ωρίμανση, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ ήλιο.

Αντίστοιχα, εάν διατηρούνται στη σκιά ή μερικώς σκιάζονται πλήρως για τη μισή ημέρα, δεν θα μπορούν να λάβουν τη διατροφή από την υπεριώδη ακτινοβολία που χρειάζονται.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα φυτά σας θα παραπαίουν ή θα παράγουν άτονες ντομάτες, αλλά στη χειρότερη μπορεί να μην καρποφορήσουν εντελώς ή ακόμη και να πεθάνουν.

Τούτου λεχθέντος, κατά τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας με το πιο έντονο ηλιακό φως μπορεί να χρειαστούν ένα ελαφρύ κάλυμμα από ύφασμα σκιάς για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, η οποία μπορεί επίσης να τους τραυματίσει ή να τους σκοτώσει.

Οι δικές μου ντομάτες καλλιεργήθηκαν μέσα σε ένα είδος πέργκολας με ένα αναδιπλούμενο, χονδροειδές πανί που μπορούσα να ξεδιπλώσω ή να στοιβάζω κατά βούληση σε δευτερόλεπτα.

Αυτό θα επέτρεπε στις ντομάτες μου να εξακολουθούν να έχουν κάποια τιμή υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας, αλλά και πάλι ήταν αρκετό για να τις προστατεύσει από τη χειρότερη ζέστη. Πριν από αυτό το κόλπο, είχα πολλά προβλήματα με το θερμικό στρες στα φυτά μου!

Ωστόσο, εάν θέλετε να καλλιεργήσετε ντομάτες στη σκιά, έχετε κάποιες επιλογές.

Ορισμένα είδη μικρών ντοματών ή ντοματίνων μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά καλά στη σκιά, καθώς χρειάζονται λιγότερο ήλιο συνολικά για να καρποφορήσουν με επιτυχία.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακλαστικές επιφάνειες τοποθετημένες στρατηγικά κοντά με τη μορφή ανοιχτόχρωμων τοίχων ή πάνελ ή ακόμα και σειρές καθρεπτών για να αναπηδήσετε το φως του ήλιου στα φυτά της τομάτας σας για καλό αποτέλεσμα.

Τα φυτά της τομάτας προτιμούν τον πρωινό ή τον απογευματινό ήλιο;

Τα φυτά τομάτας δεν προτιμούν πραγματικά μια συγκεκριμένη ώρα του ήλιου από την άλλη – η υπεριώδης ακτινοβολία είναι UV όταν πρόκειται για φωτοσύνθεση!

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε πώς ο χρόνος του ήλιου θα επηρεάσει το φυτό με άλλους τρόπους και ως εκ τούτου θα επηρεάσει τα σχέδιά σας. Το πρωινό ηλιακό φως είναι λιγότερο έντονο, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ουσιαστικά πλήρη θρεπτική αξία στο φυτό.

Αυτό το καθιστά ιδανικό για να ξεκινήσετε τα φυτά στο δεξί πόδι, θρέφοντάς τα μετά από μια περίοδο σκότους και θερμαίνοντάς τα απαλά για πιο έντονο ηλιακό φως μπροστά. Το φως του ήλιου αργά το απόγευμα και το βράδυ είναι σχεδόν το ίδιο για το σκοπό αυτό.

Ο μεσημεριανός ήλιος είναι μια εποχή τεράστιας παραγωγής ενέργειας για τις ντομάτες, αλλά θα ζεστάνει επίσης σημαντικά το φυτό και ιδιαίτερα τους καρπούς.

Αυτή είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί να σκιάσετε τα φυτά ντομάτας σας για να τα προστατέψετε από αυτό το αποτέλεσμα.

Χρειάζονται τα φυτά της τομάτας ποικίλες ποσότητες ήλιου σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης;

Ναι, αν και οι απαιτήσεις τους δεν διαφέρουν πάρα πολύ. Γενικά, καθώς το φυτό μεγαλώνει και αναπτύσσεται πριν από το στάδιο της καρποφορίας, μπορείτε να ξεφύγετε με ελαφρώς λιγότερο ηλιακό φως, ίσως μόλις πέντε ώρες (περιστασιακά), αλλά μεταξύ 6 και 8 ωρών θα είναι ιδανικές.

Ωστόσο, η ανθοφορία και η αργότερα καρποφορία θα επιβάλουν τεράστιες απαιτήσεις όσον αφορά τη διατροφή, και αυτό είναι όταν τα φυτά της τομάτας θα χρειαστούν το μέγιστο ηλιακό φως, τουλάχιστον 8 ώρες και ίσως ακόμη και 9 για ένα φυτό που είναι ψηλό και ώριμο.

Όμως, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς το έντονο, άμεσο ηλιακό φως μπορεί εύκολα να βλάψει τα λουλούδια και τα φρούτα, αν τους επιτραπεί να υπερθερμανθούν.

Ιδιαίτερα τα λουλούδια είναι αρκετά διαβόητα για πτώση σε συνθήκες υψηλής θερμότητας, αλλά να ξέρετε ότι θα ξαναανθίσουν αν δεν πιαστούν υπερβολικά από παρατεταμένες περιόδους υψηλής θερμότητας.

Ως άλλος εμπειρικός κανόνας, τα φυτά τομάτας μπορούν να ξεφύγουν με λίγο λιγότερο ήλιο νωρίς στον κύκλο ζωής τους, αλλά θα χρειαστούν περισσότερο ήλιο αργότερα στον κύκλο ζωής τους.

Τι θα συμβεί αν οι ντομάτες δεν έχουν αρκετό ήλιο;

Το ανεπαρκές ηλιακό φως είναι καταστροφικό για τα φυτά της τομάτας, με την έλλειψη θρέψης να είναι επιζήμια για την ανάπτυξη και την ωρίμανση τους. Η ανθοφορία θα είναι περιορισμένη και η ανάπτυξη των καρπών θα καθυστερήσει αν συμβεί καθόλου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιάζετε να λαμβάνετε τα φυτά ντομάτας σας στο μέγιστο ηλιακό φως σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης και συνιστάται στους καλλιεργητές να τις φυτεύουν σε διάταξη βορρά-νότου, έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον πρωινό και τον βραδινό ήλιο χωρίς να σκιάζουν αδικαιολόγητα τους γείτονές τους.

Ωστόσο, τα ψηλά φυτά τομάτας μπορεί να είναι δύσκολο να σκιαστούν, ειδικά αν βασίζεστε σε άλλα φυτά κοντά για τη δουλειά.

Η στρατηγική φύτευση με πέργκολα (όπως χρησιμοποίησα παραπάνω) ή η χρήση ακόμη ψηλότερων φυτών όπως ηλίανθοι σε δυτικό προσανατολισμό είναι μια καλή ιδέα εάν θέλετε να αντέξετε οικονομικά τις ντομάτες σας λίγη σκιά όταν τη χρειάζονται περισσότερο.

Προσοχή στο Sunscald

Η λήψη αρκετή ποσότητα ντομάτας από τον ήλιο χωρίς να τις βλάψει μπορεί να είναι μια προκλητική πράξη εξισορρόπησης ακόμη και για έμπειρους κηπουρούς. Ειδικά το ηλιακό ζεματάκι ήταν ο όλεθρος πολλών συγκομιδών ντομάτας σχεδόν για πάντα.

Το ηλιακό εγκαύματα είναι μια κατάσταση όπου τα φρούτα της ντομάτας δέχονται πολύ άμεσο ήλιο, ή μάλλον υπερθερμαίνονται από το έντονο άμεσο ηλιακό φως. Οι καρποί θα ανταποκριθούν με αποχρωματισμό και σκλήρυνση, ουσιαστικά καταστρέφοντάς τους για τους σκοπούς σας.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, αλλά όταν είναι συνήθως είναι πολύ αργά για να σωθεί ο προσβεβλημένος καρπός. Μπορείτε να το αποτρέψετε ακολουθώντας τις συμβουλές που παρουσιάζονται σε αυτόν τον οδηγό και προσέχοντας πολύ να κλαδεύετε και να συγκομίζετε στρατηγικά

Με αυτόν τον τρόπο, τα ώριμα φρούτα αφαιρούνται πριν ζεματιστούν, ενώ τα αναπτυσσόμενα φρούτα έχουν λίγη σκιά κατά τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας.

πόσο ήλιο χρειάζονται οι ντομάτες pinterst

Schreibe einen Kommentar