Πόσο ανακυκλώσιμα είναι τα δοχεία κήπου σας;

1
Πόσο ανακυκλώσιμα είναι τα δοχεία κήπου σας;

Η κηπουρική κοντέινερ αυξάνεται, ειδικά σε πόλεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Ορισμένα δοχεία είναι ανθεκτικά, αλλά δεν διαρκούν για πάντα. Τελικά, θα καταλήξετε με γλάστρες που έχουν σπάσει και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Τι να τους κάνεις; Αν δεν τα επαναχρησιμοποιήσετε στην τέχνη της αυλής, έχετε μόνο δύο επιλογές — την υγειονομική ταφή ή την ανακύκλωση. Ο τρόπος που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι γλάστρες και την κατάστασή τους.

Κεραμικά

Τα κεραμικά όπως η terra cotta είναι ορυκτά προϊόντα με σχήμα και καύση. Οι πήλινες γλάστρες είναι από τις πιο ανθεκτικές ζαρντινιέρες. ορισμένα κεραμικά που είναι χιλιάδων ετών έχουν βρεθεί σε αξιοπρεπή κατάσταση, αλλά το δικό σας πιθανότατα δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Τα κεραμικά δοχεία διατίθενται σε διάφορες μορφές και χρώματα, καθιστώντας τα δημοφιλή για δείγματα φυτών ή σε διακοσμητικές εφαρμογές.

δοχεία ανακύκλωσης

Μερικές φορές μπορείτε να κολλήσετε ξανά ένα σπασμένο κεραμικό δοχείο, εάν τα σπασίματα δεν είναι πολύ άσχημα. Μερικοί άνθρωποι διαλύουν τα κατεστραμμένα σερβίτσια και τα χρησιμοποιούν ως αδρανή που προστίθεται στον πάτο ενός δοχείου για αποστράγγιση. Εκτός από αυτό, μια σπασμένη γλάστρα δεν έχει πού να πάει παρά μόνο η χωματερή. Η πορσελάνη, ο πηλός και το τσιμέντο δεν είναι βιοδιασπώμενα. Το Hempcrete δεν εκτίθεται καλά στο νερό, αλλά είναι βιοδιασπώμενο, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυτευτές που δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μία ή δύο σεζόν.

Πολυστυρένιο

Το πολυστυρένιο (PS) χρησιμοποιείται συνήθως για γλάστρες που δεν προορίζονται για βαριά ή μακροχρόνια χρήση. Τα δοχεία από πολυστυρένιο είναι φθηνά, ελαφριά και προσδιορίζονται από τον αριθμό 6 μέσα στο σύμβολο ανακύκλωσης, που συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος του δοχείου. Εναλλακτικά, αντί για τον αριθμό, μπορεί να έχει τα αρχικά „PS“.

δοχεία ανακύκλωσης

Γενικά δεν έχετε πολλές επιλογές μεγέθους, σχήματος ή χρώματος με το πολυστυρένιο. Οι γλάστρες από πολυστυρένιο είναι λεπτές, μηχανικά αδύναμες και πολύ εύκαμπτες—είναι εύκολο να βγάλετε φυτά από αυτές κατά τη μεταφύτευση. Είναι ιδανικά για την εκκίνηση σπόρων ή μοσχευμάτων, αλλά συνήθως αποτυγχάνουν μετά από ένα ή δύο χρόνια σκληρής χρήσης, σχίζοντας τις πλευρές.

Το Clear PS αποικοδομείται στο υπεριώδες φως και το οξυγόνο, αλλά τα μαύρα σκευάσματα είναι πιο ανθεκτικά στην αποικοδόμηση UV και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υποβαθμισμένο PS είναι αρκετά εύθρυπτο (κόβεται εύκολα σε μικρά κομμάτια) και συμβάλλει στη ρύπανση από μικροπλαστικά. Το πολυστυρένιο δεν είναι βιοδιασπώμενο, αλλά μπορεί να ανακυκλωθεί σε προϊόντα χαμηλής ποιότητας, όπως κύπελλα από φελιζόλ, δοχεία τροφίμων και άλλα πλαστικά δοχεία. Εάν τα δοχεία PS σας έχουν υποβαθμιστεί πολύ και διαλύονται, είναι πιθανώς καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε σακούλα και να τα πετάξετε έξω. Ανακυκλώστε αυτά που είναι ακόμη ως επί το πλείστον μονοκόμματα, αλλά ξεπλύντε τα πρώτα για να αφαιρέσετε το προσκολλημένο υπόστρωμα.

δοχεία ανακύκλωσης

Ορισμένοι δημοτικοί και εμπορικοί ανακυκλωτές παίρνουν γλάστρες με φυτά, ενώ άλλοι τις απαγορεύουν ειδικά λόγω ζητημάτων καθαριότητας. Η βρωμιά είναι σκληρή στα μηχανήματα ανακύκλωσης. Εάν θέλετε να το κάνετε σωστά, περάστε μια βούρτσα γύρω από το εσωτερικό των δοχείων πριν την ανακύκλωση για να είστε ευγενικοί με τον εξοπλισμό. Πριν εισέλθουν στο ρεύμα ανακύκλωσης, ο καθαρισμός των πλαστικών δοχείων είναι απαραίτητος ανεξάρτητα από το υλικό.

Πολυπροπυλένιο

Ένα από τα πιο δημοφιλή και ανθεκτικά πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική είναι το πολυπροπυλένιο (PP). Θα το γνωρίζετε από τον αριθμό 5 στο σύμβολο ανακύκλωσης ή τα γράμματα „PP“. Οι γλάστρες από πολυπροπυλένιο διατίθενται σε όλα τα μεγέθη και σχήματα, και λόγω της μεγαλύτερης ακαμψίας, το PP χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλων ζαρντινιερών χωρητικότητας έως και 170 λίτρων (50 γαλόνια) ή περισσότερο. Ακόμη και τα λεπτά δοχεία PP θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από αυτά που κατασκευάζονται από PS. Το μαύρο πολυπροπυλένιο είναι σταθερό στην υπεριώδη ακτινοβολία και δεν βιοδιασπάται, αλλά μπορεί να ανακυκλωθεί σε ίνες, πλαστικά, βιομηχανικά προϊόντα και σε άλλα πλαστικά δοχεία. Συνολικά, είναι μια καλή επιλογή λόγω της μακροζωίας του και των πολλών ροών απορριμμάτων που δέχονται PP για ανακύκλωση.

δοχεία ανακύκλωσης

Fiberglass

Οι διακοσμητικές γλάστρες από fiberglass διαρκούν πολύ και σπάνε δύσκολα. Ανακυκλώσιμο; Σιγουρα οχι. Ο κάδος απορριμμάτων ή η πώληση σε γκαράζ είναι οι μόνες σας επιλογές.

Grow Bags

Διατίθενται υφασμάτινες ή ίνες σακούλες για χρήση ως ζαρντινιέρες. Δεδομένου ότι είναι διαπερατά από αέρια, τείνουν να στεγνώνουν πιο γρήγορα από άλλα δοχεία, αλλά παρέχουν καλό αερισμό. Είναι ελαφριά, εύκαμπτα και εύκολα στην αποθήκευση. Αυτά με χερούλια κάνουν λίγο πιο εύκολη τη μετακίνηση βαρέων φυτών. Συνήθως κατασκευάζονται από μη υφαντό υλικό που μοιάζει με τσόχα—συχνά πολυπροπυλένιο. Τείνουν να διαρκούν πολύ, επίσης (χρόνια). Δεν είναι ανακυκλώσιμα, ωστόσο, ακόμα κι αν είναι πολυπροπυλένιο, επειδή καθαρίζονται δύσκολα και θα μπλοκάρουν τα μηχανήματα όταν τεμαχιστούν.

Βιολογικά Δοχεία

Μπορείτε να βάλετε γλάστρες από τύρφη, κοκοφοίνικα ή άλλα φυσικά υλικά απευθείας στο έδαφος ή στο σωρό κομπόστ.

Schreibe einen Kommentar