Πώς να αποτρέψετε και να απαλλαγείτε από τη γκρίζα μούχλα * The Homesteading Hippy

2
Πώς να αποτρέψετε και να απαλλαγείτε από τη γκρίζα μούχλα * The Homesteading Hippy

Φαίνεται ότι δεν λείπουν παράσιτα και ασθένειες που θέλουν να καταστρέψουν όλη τη σκληρή δουλειά μου στον λαχανόκηπο φέτος.

Εκεί που μένω, ήταν μια απροσδόκητα ζεστή και ξηρή χρονιά. Αν και αυτό σημαίνει ότι ήμασταν αρκετά τυχεροί που δεν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μύκητες, σήμαινε ότι αντιμετωπίσαμε ένα σωρό άλλα προβλήματα. Από τους κερατοσκώληκες της ντομάτας μέχρι τη σήψη των ανθέων, δυσκολευτήκαμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα!

φράουλα με καφέ σήψη
Γκρι μούχλα σε μερικές φράουλες. Φωτογραφία από τον Rasbak – δική μου δουλειά, CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος

Ευτυχώς, αυτά τα προβλήματα έχουν περισσότερες ή λιγότερες επιδοτήσεις, και παρ‘ όλα αυτά απολαμβάνουμε μια άφθονη συγκομιδή από τα φυτά μας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ζεστού, ξηρού καιρού ήταν ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε πολύ για ένα πρόβλημα που είχαμε στο παρελθόν – μυκητιασική νόσο.

Η γκρίζα μούχλα, γνωστή και ως βοτρύτης, είναι μια από τις πιο κοινές μυκητιασικές ασθένειες στον λαχανόκηπο της πίσω αυλής. Είναι κοινό στα αγγούρια, τις ντομάτες και τα πράσινα φασόλια, μαζί με ορισμένα φρούτα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα. Κηπουροί, δεν έχετε ανοσία – μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις αφρικανικές βιολέτες και ορισμένα είδη παχύφυτων!

Η γκρίζα μούχλα μπορεί να είναι καταστροφική για έναν κήπο, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την κόψετε πριν γίνει πρόβλημα. Δείτε πώς μπορείτε να προλάβετε και να απαλλαγείτε από τη γκρίζα μούχλα πριν σας τρελάνει!

Τι είναι η γκρίζα μούχλα;

Η γκρίζα μούχλα είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Botrytis cinerea που μπορεί να αναπτυχθεί σε περισσότερα από 200 είδη φυτών. Είναι απίστευτα καταστροφικό, ιδιαίτερα για καλλιέργειες φρούτων όπως οι φράουλες και οι ντομάτες. Δημιουργεί προβλήματα ακόμη και πολύ μετά τη συγκομιδή.

Αυτή η ασθένεια διαχειμάζει σε σκληρωτίες, ή μάζες που μοιάζουν με νήματα, μέσα στους ιστούς των φυτών. Κάθε άνοιξη, καθώς οι υγρές συνθήκες και ο υγρός καιρός ξυπνούν το φυτό (ή τα σπόρια στο έδαφος), σχηματίζονται περισσότερες μάζες σπορίων και στη συνέχεια εξαπλώνονται μέσω του ανέμου ή της βροχής.

Ευτυχώς, η γκρίζα μούχλα τείνει να ηρεμεί μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών Φαρενάιτ (26 Κελσίου) καθιστούν πολύ λιγότερο πιθανό τα σπόρια να εξαπλωθούν και να βλαστήσουν. Στην πραγματικότητα, πάνω από 90 βαθμούς F (32 C), τα σπόρια σταματούν εντελώς – γι‘ αυτό δεν υποφέραμε κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά ζεστού, ξηρού καλοκαιριού μας.

Ποια φυτά επηρεάζονται από τη γκρίζα μούχλα;

Η γκρίζα μούχλα επηρεάζει συχνότερα τα ανοιξιάτικα λουλούδια όπως οι κατιφέδες, τα τριαντάφυλλα, οι παιώνιες και οι ανυπόμονες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αγαπημένα λουλούδια θερμοκηπίου που μπορούν επίσης να μολυνθούν, συμπεριλαμβανομένων των αλεξανδρινών, των γερανιών και του κυκλάμινο.

Τα λουλούδια όπως οι πετούνιες, οι πανσέδες και τα snapdragons προσβάλλονται συχνότερα στο στάδιο του σπορόφυτου.

Άλλα φυτά που μπορεί να επηρεαστούν από τη γκρίζα μούχλα περιλαμβάνουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα μήλα, τις ντομάτες και τα φασόλια.

Συμπτώματα της γκρίζας μούχλας

Η γκρίζα μούχλα μπορεί να επηρεάσει τα φυτά με διάφορους τρόπους. Συχνά, προκαλεί τα σπορόφυτά σας να πεθάνουν πριν καν ξεκινήσουν πραγματικά, σε μια γνώση που ονομάζεται απόσβεση.

Η απόσβεση κανονικά θα κάνει τα φυτά σας να φαίνονται απόλυτα υγιή – αλλά στη συνέχεια, ανεξήγητα, θα πεθάνουν. Μετά από περαιτέρω επιθεώρηση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ρίζες των προσβεβλημένων φυτών φαίνονται μουσκεμένες και μαύρες.

Αυτή η μυκητιασική νόσος μπορεί επίσης να προκαλέσει σχετικά προβλήματα, όπως σήψη ανθέων, σήψη της κόμης, σάπισμα βλαστών και σήψη φρούτων.

Θα ξέρετε όμως ότι φταίει η γκρίζα μούχλα και όχι κάποιος άλλος ένοχος, όταν δείτε κάτι που μοιάζει με ένα σημείο εμποτισμένο με νερό στα φυτά σας. Αργότερα, αυτός ο ιστός θα γίνει υδαρής και μαλακός καθώς τα μέρη του φυτού που επηρεάζονται καταρρέουν και στη συνέχεια μαραίνονται.

γκρι μούχλα στα σταφύλια
Γκρι μούχλα σε μερικά σταφύλια.

Εάν η υγρασία παραμείνει υψηλή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο ιστός αναπτύσσει μια γκρι-καφέ επικάλυψη από σπόρια μυκήτων.

Αυτά τα σπόρια θα παραχθούν σοβαρά – και στη συνέχεια μπορούν να φυσηθούν ή να εκτοξευθούν σε υγιή μέρη φυτών. Η μόλυνση και η βλάστηση μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες, εφόσον υπάρχει άφθονη υγρασία.

Μπορεί να παρατηρήσετε ακόμη και προσβολή στους καρπούς και τους μίσχους. Εδώ, η μόλυνση θα μοιάζει με επίπεδες, μαύρες αναπτύξεις που περιβάλλονται από κομμάτια αποσύνθεσης.

Δυστυχώς, η γκρίζα μούχλα μπορεί να διαχειμάσει στα φυτά, καθώς και στο έδαφος και στα υπολείμματα φυτών. Τα σπόρια θα αναπτυχθούν μόλις οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορούν να μετακινηθούν με πιτσίλισμα νερού αλλά και από τον άνεμο.

Θα βρουν το δρόμο τους σε νεαρά φύλλα ή άνθη, όπου αυτά τα σπόρια βλασταίνουν και εισέρχονται στο φυτό.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν τα σπόρια, θα ρωτήσετε; Σε γενικές γραμμές, είναι τα ίδια που προσελκύουν άλλες μυκητιασικές ασθένειες – ψυχρές θερμοκρασίες μεταξύ 45 και 50 βαθμούς F (7 έως 10 C) και υψηλή υγρασία (93% ή υψηλότερη).

Είναι λιγότερο συνηθισμένο τα σπόρια μούχλας να διεισδύσουν μέσω υγιών, πράσινου ιστού, αλλά πιο πιθανό να εισέλθουν μέσω πληγών σε φυτά που εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Επομένως, τα φυτά που έχουν κλαδευτεί πρόσφατα, καθώς και αυτά που καλλιεργούνται από μοσχεύματα είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από ξαφνική προσβολή.

Μερικά άλλα σημάδια ότι η γκρίζα μούχλα έχει καταλάβει τον κήπο σας περιλαμβάνουν πτώση φύλλων, μαρασμό ή αποσύνθεση των φύλλων και κηλίδες ή αποχρωματισμό στα φύλλα.

Μπορεί να παρατηρήσετε μια θολή ή γκρίζα ανάπτυξη στο φύλλωμα και στα λουλούδια ή στα μπουμπούκια ανθέων που δεν ανοίγουν. Μερικές φορές, αυτοί οι μπουμπούκια λουλουδιών σαπίζουν εντελώς.

Πώς να αποτρέψετε τη γκρίζα μούχλα

Διαστημικές εγκαταστάσεις για επαρκή αερισμό

Το πρώτο σας βήμα για την πρόληψη της γκρίζας μούχλας ξεκινά την ημέρα που φυτεύετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή απόσταση μεταξύ όλων των φυτών σας και βάλτε μερικά καλά συστήματα διασταυρούμενου αερισμού, εάν μεγαλώνετε σε θερμοκήπιο ή σε παρόμοια περιβάλλοντα.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, κλαδέψτε ή ποντάρετε τα φυτά σας. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα. Μπορεί επίσης να θέλετε να προσθέσετε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος θα προσθέσει ροή αέρα και μπορεί να είναι επωφελής ιδιαίτερα αν μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους.

Καθαρίστε και απολυμάνετε όλο τον εξοπλισμό κλαδέματος

Όταν χρησιμοποιείτε ψαλίδι κλαδέματος, βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο για να απολυμάνετε τα πάντα με ένα μέρος χλωρίνης σε τέσσερα μέρη νερού μετά από κάθε κοπή που κάνετε – ναι, ακόμη και στο ίδιο φυτό! Αυτό μπορεί να είναι λίγο δυσκίνητο και ενοχλητικό να πρέπει να το κάνετε, αλλά αξίζει τον κόπο να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζετε συνεχή επαναπροσβολή.

Καθαρά Συντρίμμια

Κρατήστε το χώμα κάτω από τα φυτά σας καθαρό από υπολείμματα. Απαλλαγείτε αμέσως από τα πεσμένα φύλλα, τα φρούτα και άλλα μέρη του φυτού. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη της πιθανότητας εξάπλωσης των σπορίων στα φυτά σας, μαζί με πολλά άλλα διαφορετικά παράσιτα και ασθένειες.

Επιθεωρήστε νέες εγκαταστάσεις

Εάν προσθέτετε νέα φυτά ή μεταμοσχεύσεις στον κήπο, φροντίστε να τα κρατήσετε σε καραντίνα για λίγο μέχρι να έχετε χρόνο να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζονται από κάποια ασθένεια ή παράσιτο – συμπεριλαμβανομένης της γκρίζας μούχλας.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα προβλήματα στα φυτά που αγοράσατε από τη μόλυνση ολόκληρης της περιουσίας σας.

Εφαρμόστε την καλή υγιεινή ποτίσματος

Το να γνωρίζετε πώς και πότε να ποτίζετε τα φυτά σας είναι απίστευτα ωφέλιμο όταν πρόκειται για την καλλιέργεια υγιών καλλιεργειών. Θα θελήσετε να φροντίσετε να ποτίζετε πρώτα το πρωί για να δώσετε στα φυτά άφθονο χρόνο να στεγνώσουν.

Εάν μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι αυτό το λάδι στραγγίζει καλά, ώστε να μην συσσωρεύεται υγρασία σε βρεγμένο έδαφος.

Όταν ποτίζετε, προσπαθήστε να μην πιτσιλάτε νερό στα φύλλα του φυτού και αντ‘ αυτού το νερό από κάτω. Η εγκατάσταση βασικών συστημάτων άρδευσης, όπως οι γραμμές σταγόνων ή οι εύκαμπτοι σωλήνες εμποτισμού μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμη όταν πρόκειται για την πρόληψη της εξάπλωσης της γκρίζας μούχλας και άλλων ασθενειών.

Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το νερό που πιτσιλίζει πάνω στα φυτά γιατί όλα θα έρθουν από κάτω.

Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα. Το σάπια φύλλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σπόρων μυκήτων από το πιτσίλισμα επάνω στα φύλλα και τα άνθη. Το οργανικό σάπια φύλλα θα προσθέσει θρεπτικά συστατικά πίσω στο έδαφος καθώς αποσυντίθεται, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του φυτού.

Εάν χρησιμοποιείτε σάπια φύλλα, απλώς φροντίστε να το κρατήσετε μερικές ίντσες μακριά από τη βάση και το στέλεχος του φυτού – διαφορετικά, μπορεί να έχετε προβλήματα με τη σήψη και εκεί, επειδή το σάπια φύλλα θα συγκρατήσει την υγρασία.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την ανάπτυξη του θερμοκηπίου

Εάν μεγαλώνετε τα φυτά σας σε θερμοκήπιο και ανακαλύψετε ότι το γκρι μοντέλο είναι ένα πρόβλημα, θα θέλετε να αναβαθμίσετε το παιχνίδι σας για να βοηθήσετε να λύσετε το πρόβλημα.

Για αρχή, στοχεύστε σε σχετική υγρασία χαμηλότερη από 80% και εγκαταστήστε πολλούς ανεμιστήρες – πόσοι ανεμιστήρες θα χρειαστείτε θα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τις διαστάσεις του θερμοκηπίου σας.

Αυξήστε τη θερμοκρασία του θερμοκηπίου κατά τη δύση του ηλίου – αυτό θα βοηθήσει να στεγνώσει τυχόν συμπύκνωση που παραμένει στα φύλλα. Αν παρατηρήσετε φυτά που έχουν προσβληθεί από βοτρύτη, απαλλαγείτε αμέσως από αυτά.

Μην συγκομίζετε όταν κλαδεύετε

Πολλοί καλλιεργητές, ιδιαίτερα εκείνοι που αναπτύσσονται σε περιβάλλον θερμοκηπίου, συνιστούν να χωριστεί ο χρόνος συγκομιδής και κλαδέματος σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, αν κλαδεύετε το πρωί, τρυγήστε το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει σε τυχόν σπόρια που μπορεί να έχουν αναδευτεί στον αέρα να καθιζάνουν, ώστε να μην τα πετάξετε στα φρεσκοκομμένα προϊόντα σας.

Ανθεκτικές ποικιλίες στην ανάπτυξη

Αν και δεν υπάρχουν λουλούδια ή λαχανικά που να είναι πλήρως ανθεκτικά στη γκρίζα μούχλα, υπάρχουν μερικά που είναι πολύ λιγότερο πιθανό να την αποκτήσουν. Για παράδειγμα, τόσο οι πετούνιες «Tidal Wave Pink» και «Fantasy Blue» πιστεύεται ότι είναι ανθεκτικές στη γκρίζα μούχλα, όπως και οι παιώνιες δέντρων και παρόμοια υβρίδια.

Πώς να απαλλαγείτε από τη γκρίζα μούχλα

Σκεφτείτε ένα Μυκητοκτόνο

Υπάρχουν ορισμένα οργανικά μυκητοκτόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν ή να παρουσιάσουν την εξάπλωση της μόλυνσης. Αυτά που είναι κατασκευασμένα από θείο ή χαλκό λειτουργούν γενικά καλύτερα και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυτών από την επαναμόλυνση.

Εφαρμόστε τα μια φορά την εβδομάδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη γκρίζα μούχλα, καθώς και εάν είχατε προβλήματα με τη γκρίζα μούχλα στο παρελθόν.

Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι με βάση το θείο, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε πρώτα το πρωί ή αργά το βράδυ. Μην το εφαρμόζετε κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει πληθυσμούς μελισσών και άλλων ωφέλιμων εντόμων.

Δοκιμάστε το Neem Oil

Το έλαιο neem είναι μια πιο φυσική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση της εξάπλωσης της ανάπτυξης μυκήτων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται πρώτο πράγμα το πρωί και μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά άλλα παράσιτα επίσης.

Ενθαρρύνετε τα ωφέλιμα βακτήρια και τους μύκητες

Μια αντιμυκητιακή θεραπεία που πολλοί κηπουροί ορκίζονται είναι κάτι που ονομάζεται bacillus subtilis. Αυτή η θεραπεία είναι στην πραγματικότητα ένα βακτήριο, αλλά είναι χρήσιμη, που συχνά κυκλοφορεί στο εμπόριο με το όνομα Serenade Garden.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να ψεκάζετε τα φυτά σας με αυτή τη θεραπεία και να τελειώνετε με αυτήν. Πρέπει να ενθαρρύνετε την υγιή ζωή και τη λειτουργία του εδάφους από την αρχή.

Η προσθήκη άφθονο κομπόστ στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση μυκορριζικών μυκήτων και καλών βακτηρίων να τριγυρνούν γύρω από τα φυτά σας – τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση επιβλαβών παθογόνων όπως ο βοτρύτης.

Αφαιρέστε όλα τα επηρεαζόμενα μέρη του φυτού

Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να ελέγξετε τη γκρίζα μούχλα μόλις εμφανιστεί, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να αποτρέψετε την περαιτέρω εξάπλωσή της μεταξύ των άλλων φυτών σας.

Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα προσβεβλημένα λουλούδια και το φύλλωμα από τα φυτά και καταστρέψτε αμέσως τη φυτική ύλη. Μην επιχειρήσετε να το κομποστοποιήσετε, καθώς τα σπόρια των μυκήτων μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Κάψτε τα ή θάψτε τα.

Αγκαλιάστε το γκρι καλούπι

Λοιπόν, ίσως όχι κυριολεκτικά – ή ακόμα και μεταφορικά, υποθέτω!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η γκρίζα μούχλα, αν και ενοχλητική, παρουσιάζει στην πραγματικότητα κάποια οφέλη στους καλλιεργητές.

Υπάρχουν ορισμένοι οινοπαραγωγοί που ειδικεύονται στην παραγωγή σταφυλιών της τελευταίας εποχής και ανακάλυψαν ότι η γκρίζα μούχλα κάνει τα σάκχαρα στα σταφύλια να γίνονται πιο συμπυκνωμένα. Ως αποτέλεσμα, τα κρασιά τους ήταν γλυκά και περίπλοκα αρώματα.

Ευτυχώς, Η γκρίζα μούχλα δεν είναι συνήθως επιβλαβής για τον άνθρωπο. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στη μούχλα, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Αν και δεν είναι διασκεδαστικό πρόβλημα να το έχεις στον κήπο, δεν πρόκειται απαραίτητα να σε αρρωστήσει.

Φυσικά, όμως, αν δεν είστε ένας από αυτούς τους οινοποιούς, μπορεί να είναι δύσκολο να το „ρουφήξετε και να το αντιμετωπίσετε“ όταν πρόκειται για γκρίζα μούχλα στον κήπο.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε το πιπίλισμα, σκεφτείτε να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές, ώστε να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε και να απαλλαγείτε από τη γκρίζα μούχλα στον κήπο σας, αν σας συμβεί ποτέ.

Schreibe einen Kommentar