Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό στρατηγικό σχέδιο για τους στόχους σας

8
Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό στρατηγικό σχέδιο για τους στόχους σας

Η δημιουργία ενός προσωπικού στρατηγικού σχεδίου είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων σας, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση και να σταματήσετε να αναρωτιέστε: πώς μπορώ να πετύχω αυτόν τον στόχο. Οι περισσότερες εταιρείες το κάνουν αυτό, αλλά για κάποιο λόγο, ορισμένα ταλαντούχα άτομα με κίνητρα δεν το κάνουν. Δεν έχει νόημα και όμως, οι άνθρωποι σκέφτονται γενικά τους στόχους τους αλλά δεν δημιουργούν μια προσωπική στρατηγική για να τους επιτύχουν.

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να το αντιμετωπίσω καθώς είναι μια από τις πιο κρίσιμες μεμονωμένες εργασίες που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την πορεία της ζωής σας.

Καθορισμός του Προσωπικού Στρατηγικού Σχεδίου σας

Ας ξεκινήσουμε με το τέλειο παράδειγμα του Γιάννη (ψευδώνυμο). Ως παιδί, έπαιζε ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και μπάσκετ, αλλά δεν ήταν εξαιρετικός σε κανένα από αυτά.Σε ηλικία 15 ετών προσπάθησε να μπει στην ομάδα μπάσκετ και δεν τα κατάφερε. Ήταν πολύ κοντός και κατάφερε να μπει για να κουβαλήσει τη στολή του σταρ. Η ιστορία συνεχίζεται καθώς συνέχισε να προπονείται σκληρά, ξυπνώντας στις 6 το πρωί κάθε μέρα και μετά από ένα χρόνο έφτασε τελικά στην ομάδα μπάσκετ που έχασε τα τρία πρώτα τουρνουά.

Συνέχισε να προπονείται ακόμα πιο σκληρά και τελικά έγινε ίσως ο πιο επιδραστικός μπασκετμπολίστας όλων των εποχών — ο Μάικλ Τζόρνταν.

Μπορεί να υποστηρίξετε ότι είναι σίγουρα ένας συνδυασμός ακατέργαστου ταλέντου και σκληρής δουλειάς για τους αθλητές. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι χωρίς εξάσκηση και σκληρή δουλειά για χρόνια για τον ίδιο στόχο, αυτό το σκληρά εργαζόμενο άτομο δεν θα είχε πετύχει ποτέ τα επιτεύγματά του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να καθορίσετε τη στρατηγική σας και στη συνέχεια να την ακολουθήσετε. Δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνετε αθλητής παγκόσμιας κλάσης, αλλά μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να φτάσετε στους στόχους σας με το μοναδικό σύνολο δυνατοτήτων σας.

Θα σας παρέχουμε αποδεδειγμένες μεθόδους που βασίζονται στην έρευνα για την προετοιμασία του προσωπικού σας στρατηγικού σχεδίου.

Τι είναι ένα Προσωπικό Στρατηγικό Σχέδιο;

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of Management Research, «αποτελεσματική προσωπική στρατηγική σημαίνει να μπορείς να σκέφτεσαι σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια, διευκρινίζοντας τι προσπαθεί να πετύχει κανείς με την πάροδο του χρόνου καθώς και τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα για να φτάσει εκεί. ” Με άλλα λόγια, σημαίνει να θέσουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για την εκτέλεσή του.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Η νοοτροπία ανάπτυξης είναι απαραίτητη κατά την προετοιμασία ενός προσωπικού στρατηγικού σχεδίου. Διαφορετικά, δεν θα ήταν αρκετά φιλόδοξο – και αν είστε εδώ και σκέφτεστε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας, σημαίνει ότι πιθανότατα έχετε ήδη μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ένα δοκίμιο στο Harvard Business Review, «τα άτομα που πιστεύουν ότι τα ταλέντα τους μπορούν να αναπτυχθούν (μέσω σκληρής δουλειάς, καλών στρατηγικών και συμβολής από άλλους) έχουν νοοτροπία ανάπτυξης. Τείνουν να πετυχαίνουν περισσότερα από εκείνους με πιο σταθερή νοοτροπία (αυτοί που πιστεύουν ότι τα ταλέντα τους είναι έμφυτα χαρίσματα).»

Το κύριο χαρακτηριστικό που συνδέεται με την επιτυχία είναι ο προγραμματισμός. Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό από το ταλέντο.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να χτίσετε την προσωπική σας στρατηγική και θα καλύψω μερικές από αυτές. Όλοι μοιράζονται την κατανόηση ενός οράματος υψηλού επιπέδου, την αίσθηση των αξιών σας και πρακτικά βήματα για το πώς να φτάσετε εκεί.

Ορίζοντες εστίασης

Ο David Allen είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς διαχείρισης χρόνου παγκοσμίως με το διάσημο βιβλίο του Getting Things Done: Η τέχνη της παραγωγικότητας χωρίς άγχος. Μια πτυχή της διαχείρισης χρόνου είναι η κατανόηση του τι πρέπει να κάνετε σε ένα προσωπικό στρατηγικό σχέδιο.

Η μέθοδός του περιλαμβάνει τους εξής ορίζοντες:

Ορίζοντας 5: Σκοπός και Αρχές

Εδώ ορίζετε το όραμά σας για τη ζωή. Φυσικά, αυτό είναι ένα μεγάλο πράγμα που απαιτεί από εσάς να σκεφτείτε τι θα ήσασταν ευχαριστημένοι με το να πετύχετε σε δεκαετίες από τώρα. Οι δευτερεύουσες ερωτήσεις είναι ποιες θέσεις εργασίας, κλάδοι, επιπτώσεις και κληρονομιά σας ενδιαφέρουν.

Μια εξαιρετική μέθοδος για να το εξετάσετε είναι χρησιμοποιώντας τη διαδικασία «πέντε γιατί». Σε αυτήν την απλή μέθοδο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε «γιατί» για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους πραγματικούς λόγους για την επιλογή του οράματός σας.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να γίνετε επιτυχημένος επιχειρηματίας, μπορείτε να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Εάν το «γιατί» είναι να έχει αντίκτυπο, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας επιπλέον ερωτήσεις, όπως εάν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Εάν αποφασίσετε ότι είναι, ίσως αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να δημιουργήσετε μια επίδραση. Ίσως είναι επειδή υπάρχει κάτι για το οποίο νοιάζεστε βαθιά.

Το όραμά σας δεν πρέπει να είναι μόνο σε επαγγελματικούς στόχους. θα πρέπει να είναι σε κάθε στόχο ζωής που σας ενδιαφέρει. Ένα κακό παράδειγμα θα ήταν: «Να είσαι ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας ποτέ». Δεν είναι μοναδικό και δεν καλύπτει τις εσωτερικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Ένα καλό θα ήταν συγκεκριμένο, μη γενικό για εσάς και τους προσωπικούς σας στόχους.

Επιλέγοντας έναν συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο για εσάς, μπορείτε να συνεχίσετε στο επόμενο βήμα για να μάθετε πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο μέρος αυτού του ορίζοντα είναι οι αρχές. Επιλέγοντας τις αρχές σας, μπορείτε να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να δείτε αν ισοδυναμούν με τις προσδοκίες σας από τον εαυτό σας.

Ορίζοντας 4: Όραμα τριών έως πέντε ετών

Τώρα που έχετε ορίσει ξεκάθαρα τον στόχο της ζωής σας ως μέρος του προσωπικού σας στρατηγικού σχεδίου, μπορείτε να προγραμματίσετε τα επόμενα χρόνια. Κάθε φιλόδοξος στόχος χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί. Θα πρέπει να σχεδιάσετε πώς θα φτάσετε εκεί και να κατανοήσετε ότι η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, καθώς συμβαίνουν πολλές αλλαγές.

Αυτό είναι όταν αποφασίζετε για συγκεκριμένους στόχους, όπως μια επαγγελματική πορεία. Αν σκοπεύετε να γίνετε συγγραφέας και στόχος σας είναι να γίνετε αρθρογράφος στους New York Times, τι θα σας πήγαινε εκεί; Εάν το όνειρό σας είναι να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη startup, τι μπορείτε να κάνετε για να μάθετε τα σωστά πράγματα που θα σας χαρακτηρίσουν ως κορυφαίος επιχειρηματίας;

Όταν εξετάζετε τις επόμενες συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνετε, συνιστάται πάντα να βρείτε έναν μέντορα για να συμβουλευτείτε. Αυτός είναι κάποιος που αναζητάτε και φαντάζεστε τη ζωή του ως εκείνη που θα θέλατε να έχετε. Συνήθως είναι τουλάχιστον 10-15 χρόνια μεγαλύτεροι και πετυχημένοι στην επίτευξη των στόχων τους.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα για να σας οδηγήσει στο όραμά σας; Αυτή η ερώτηση δεν είναι εύκολη στην απάντηση, αλλά σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να οραματιστείτε έναν δρόμο που δεν μπορεί να είναι 100% καθαρός μερικές φορές και να σας οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση.

Ορίζοντας 3: Στόχοι και Στόχοι ενός έως δύο ετών

Ποιους στόχους θα έχει η επόμενη χρονιά;

Ας πούμε ότι επιλέξατε μια συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία. Τώρα, θα πρέπει να εστιάσετε στα κύρια κριτήρια και τους βασικούς δείκτες απόδοσης που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. Αυτό μπορεί να φαίνεται μακριά από το όραμά σας, αλλά τα οράματα είναι, από τη φύση τους, λίγο μακριά.

Εάν αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε επιτυχημένος επιχειρηματίας σε πέντε χρόνια για να επηρεάσετε θετικά την κλιματική αλλαγή, αλλά εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε ότι έχετε τις γνώσεις για να το κάνετε αυτό, ένα πρώτο βήμα μπορεί να είναι η εργασία για μια startup που το κάνει αυτό.

Όταν ρίξετε μια ματιά στον πρώτο χρόνο εργασίας για τη συγκεκριμένη startup, ίσως είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε τις απαιτήσεις της δουλειάς σας και να προετοιμαστείτε για να είστε άριστοι κάνοντας τις. Κάνοντας αυτό, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για το όνειρό σας.

Ορίζοντας 2: Τομείς εστίασης και λογοδοσίας

Αφού μάθαμε τι χρειάζεστε για να προγραμματίσετε τα επόμενα χρόνια, φτάνουμε τώρα στα σημαντικά καθημερινά πράγματα. Ποια είναι τα βασικά λίγα πράγματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία σας στην επίτευξη του στόχου σας;

Αυτό είναι το μέρος που καταλαβαίνεις τις καθημερινές σου ευθύνες και υπερέχεις στο να τις κάνεις. Η δημιουργία μιας καθημερινής λίστας υποχρεώσεων μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτό το στάδιο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο όταν αποφασίζετε για τα καθημερινά βήματα που θα χρειαστεί να κάνετε για να πραγματοποιήσετε το προσωπικό σας στρατηγικό σχέδιο.

Αυτός είναι επίσης ο ορίζοντας που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αναβλητικότητα, καθώς θα έχετε ξεκάθαρη ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε και πότε.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Ορίζοντας 1: Έργα

Αυτοί είναι οι ανοιχτοί βρόχοι των στόχων σας που πρέπει να επιτευχθούν. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η επεξεργασία αυτής της ταινίας της εταιρείας. Ένας άλλος μπορεί να ολοκληρώνει αυτήν την αναφορά. Μπορεί επίσης να είναι προσωπικά πράγματα, όπως η οργάνωση του πάρτι γενεθλίων για τον αδερφό σας.

Έχετε πολλούς από αυτούς, και κάθε τόσο, προτείνεται να διασφαλίζετε ότι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους υψηλότερου επιπέδου που έχετε.

Αφού προσθέσετε τα πάντα στο ημερολόγιό σας, το τελευταίο βήμα είναι να το ολοκληρώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά συστήματα διαχείρισης έργων, όπως Monday, Asana, Notion και άλλα. Στο Notion, έχουν στην πραγματικότητα ένα έτοιμο πρότυπο για αυτήν την προτεινόμενη μέθοδο.

Πρόσθετες μέθοδοι

Η παραπάνω μέθοδος είναι μόνο μία από τις πολλές για την ανάπτυξη του προσωπικού σας στρατηγικού σχεδίου.

Ένα άλλο ονομάζεται V2MOM, που εφευρέθηκε από τον ιδρυτή της Salesforce. Η ιδέα είναι να κάνετε στον εαυτό σας πέντε ερωτήσεις – μερικές από αυτές τέθηκαν επίσης παραπάνω – που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το όραμά σας και να το αποκτήσετε.

Οι πέντε ερωτήσεις είναι:

  • Όραμα: Τι θέλετε να πετύχετε;
  • Αξίες: Τι είναι σημαντικό για εσάς;
  • Μέθοδοι: Πώς το αποκτάτε;
  • Εμπόδια: Τι σας εμποδίζει να πετύχετε;
  • Μέτρα: Πώς ξέρετε ότι το έχετε;

Τελικές σκέψεις

Όπως αναφέρθηκε, το να γνωρίζετε πού θέλετε να πάτε και να προετοιμαστείτε για αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία σας στη ζωή. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ορισμένοι φιλόδοξοι άνθρωποι δεν διαχειρίζονται τη ζωή τους με τρόπο που τους βοηθά να τοποθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουν. Αφιερώστε μερικές ώρες σκεφτόμενοι και καταρτίζοντας ένα προσωπικό στρατηγικό σχέδιο για να βάλετε τον εαυτό σας στο σωστό δρόμο σήμερα.

Περισσότερα για τις Στρατηγικές Σχεδιασμού Στόχων

Επιλεγμένη φωτογραφία: Glenn Carstens-Peters μέσω του unsplash.com

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Schreibe einen Kommentar