Πώς να εξαλείψετε τους μύκητες Brown Rot στον κήπο σας * The Homesteading Hippy

0
Πώς να εξαλείψετε τους μύκητες Brown Rot στον κήπο σας * The Homesteading Hippy

Φαίνεται ότι ο υγρός καιρός την άνοιξη είναι σχεδόν τυπικός εκεί που ζω. Ποτέ δεν αποτυγχάνει – ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός, και μετά, από το πουθενά, θα είναι πολύ κρύο. Περιστασιακά έχουμε ακόμη και χιόνι αργά την άνοιξη!

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει καταστροφή στον κήπο. Υπάρχουν όλα τα είδη μυκητιακών ασθενειών που ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες – με Ένα από τα πιο ολέθρια για τα οπωροφόρα δέντρα είναι οι μύκητες της καστανής σήψης.

Αν ψάχνετε για συμβουλές για το πώς να εξαλείψετε τους μύκητες καφέ σήψης στον κήπο σας, να είστε σίγουροι – μπορεί να γίνει. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Τι είναι το Brown Rot Fungi;

Η καστανή σήψη είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προσβάλλει συχνότερα τα οπωροφόρα δέντρα – ιδιαίτερα τα πυρηνοφόρα δέντρα όπως οι κερασιές και οι ροδακινιές.

Μπορεί να είναι δύσκολο να τον ελέγξετε, ιδιαίτερα εάν έχετε βιώσει μια συνεχώς υγρή, υγρή ή ζεστή άνοιξη.

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τα περισσότερα μέρη του δέντρου, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών και των καρπών. Ένα δυνατό, υγιές δέντρο μπορεί να επιβιώσει, αλλά ένα νεαρό ή εξασθενημένο δέντρο μπορεί εύκολα να σκοτωθεί. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτή η ασθένεια – καθώς και πώς να την αποτρέψετε και να την ελέγξετε – για να διατηρήσετε την καλλιέργεια σας ασφαλή.

Η καστανή σήψη είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο είδος μυκήτων γνωστό ως Monilinia fructicola.

Ποια είδη φυτών επηρεάζονται από τους μύκητες της καφέ σήψης;

Σχεδόν κάθε είδους πυρηνόκαρπο δέντρο και οι καρποί τους μπορούν να επηρεαστούν από μύκητες καφέ σήψης. Μερικά από τα φυτά που πλήττονται πιο συχνά είναι τα βερίκοκα και τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και τα γλυκά και βύσσινα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες αυτών των μεμονωμένων φυτικών ειδών που είναι ανθεκτικές στους μύκητες της καστανής σήψης. Αυτά περιλαμβάνουν τα Harglow Apricots, τα Hardired Nectarines και τα Venture Peaches.

Ποια είναι τα συμπτώματα των μυκήτων καφέ σήψης;

Οι μύκητες καφέ σήψης παρουσιάζουν αρκετούς εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα.

Το πρώτο δείχνει το σημείο της μόλυνσης και τα άνθη του που είναι καφέ και μαραμένα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε βυθισμένες σκούρες κηλίδες σε νέους, αναπτυσσόμενους βλαστούς ή φύλλα που είναι καφέ και κρέμονται άψυχα από μολυσμένα άκρα.

Μετά την ανάπτυξη του καρπού, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα επηρεασμένα κομμάτια αρχίζουν να αναπτύσσονται μικροσκοπικά σημεία σήψης. Αυτά μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα και ο σάπιος καρπός αναπτύσσει γρήγορα γκρίζα ή καστανά σπόρια που είναι ασαφή και φαίνεται να καλύπτουν ολόκληρο το μέρος του φυτού.

Εάν αφήσετε τον καρπό στο φυτό, θα σκουρύνει, θα συρρικνωθεί και θα σκληρύνει με μια εμφάνιση „μουμιοποιημένη“.

Αυτά τα κομμάτια πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μόλις ανακαλυφθούν γιατί, αφημένα στο έδαφος, θα ενθαρρύνουν τον κύκλο των μυκήτων να συνεχιστεί. Τα δέντρα σας θα συνεχίσουν να μολύνονται από τους μύκητες.

Η καφέ σήψη διαχειμάζει σε μουμιοποιημένους καρπούς τόσο στο έδαφος όσο και στο δέντρο, καθώς και σε μολυσμένα κλαδιά. Έχει έναν μοχθηρό επίμονο κύκλο ζωής που του επιτρέπει να συνεχίζει να επιστρέφει, χρόνο με το χρόνο.

Θα παρατηρήσετε πρώτα σημάδια της νόσου την άνοιξη, όταν τα άνθη έχουν μολυνθεί. Αργότερα, η ασθένεια θα αναπτυχθεί ξανά στα μικρότερα κλαδιά, δημιουργώντας παθήσεις που σκοτώνουν τα στελέχη.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μεγάλοι αριθμοί μίσχων που φέρουν άνθη σκοτώνονται μόλις η ασθένεια γίνει πιο σοβαρή.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτή τη μυκητιασική ασθένεια, σε σύγκριση με μερικές από τις άλλες πιο κοινές μυκητιασικές ασθένειες, είναι ότι οι ώριμοι ή αναπτυσσόμενοι καρποί θα έχουν καφέ, κυκλικές κηλίδες που ωριμάζουν γρήγορα – αλλά οποιοσδήποτε ιστός έχει σαπίσει θα παραμείνει στεγνός και σταθερός.

Οι μύκητες καφέ κηλίδων μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγούμε, καθώς τα σπόρια μπορούν να μεταφερθούν από τον άνεμο, τα έντομα και τη βροχή σε άνοιξη που δεν έχουν ανοιχτεί και ανοιχτά και σε νεαρούς βλαστούς. Βασικά, όσο υπάρχει νερό, τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν. Εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να καταστρέψει γρήγορα ολόκληρη την καλλιέργεια ενός δέντρου.

Πώς να αποτρέψετε τους μύκητες της καφέ σήψης

Διατηρήστε την περιοχή καλλιέργειας καθαρή και καλά συντηρημένη

Η καλύτερη συμβουλή για την πρόληψη των μυκήτων καφέ σήψης είναι να διατηρήσετε μια περιοχή ανάπτυξης που είναι καθαρή, διαυγής και καλά συντηρημένη. Αυτό μπορεί να αποτρέψει επίσης μια μεγάλη λίστα άλλων ασθενειών και προβλημάτων παρασίτων.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να φυτέψετε σε μια τοποθεσία που είναι καλά στραγγιζόμενη και να παρέχει στα φυτά σας πλήρες ηλιακό φως (περίπου έξι έως οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια της αρχικής καλλιεργητικής περιόδου).

Κλαδεύετε τα δέντρα σας τακτικά για να τα ανοίγουν σε καλή κυκλοφορία φωτός και αέρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκήτων και να απαλλαγείτε από τυχόν άλλα μοσχεύματα που έχουν απομείνει μετά το κλάδεμα.

Αφήνοντας αυτά τα συντρίμμια στο έδαφος μπορεί να δημιουργηθούν τοποθεσίες που θα φιλοξενούν μύκητες.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν κατεστραμμένα ή άρρωστα άκρα και φρούτα. Αυτά είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπή στη μόλυνση. Όταν οι καρποί σας μεγαλώνουν, αραιώστε αυτούς που μεγαλώνουν κοντά, καθώς είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν μόλυνση.

Κρατήστε τα έντομα παράσιτα στον κόλπο

Ενώ οι μύκητες καφέ σήψης μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε φυτό, αδύναμο ή ισχυρό, τα φυτά που έχουν αποδυναμωθεί από ασθένειες ή έντομα τείνουν να είναι τα πιο ευαίσθητα σε προσβολή. Έντομα όπως οι μύγες του ξιδιού, οι μέλισσες και τα σκαθάρια μπορούν να μεταφέρουν σπόρια.

Ακόμη χειρότερα, τείνουν να έλκονται από σάπιους καφέ καρπούς και μπορούν να αφήσουν σπόρια σε φρούτα που κατά τα άλλα είναι υγιή, καθιστώντας πιο πιθανό ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε άλλα φρούτα του φυτού.

Επομένως, κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τα έντομα στον κήπο σας. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε οργανικά φυτοφάρμακα ή σπιτικές θεραπείες για να κρατήσετε ορισμένα προβληματικά έντομα μακριά από τα φυτά σας.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα έντομα πραγματικά δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να προληφθούν. Για παράδειγμα, οι μέλισσες πρέπει να είναι γύρω για να επικονιάσουν τα δέντρα σας και δεν πρέπει να λάβετε μέτρα για να τα εξαφανίσετε.

Επιλέξτε Ανθεκτικές Ποικιλίες

Όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων που είναι ανθεκτικές στους μύκητες της καστανής σήψης. Δεν θα έχουν απαραίτητα 100% ανοσία, αλλά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά από άλλα είδη φυτών.

Χρησιμοποιήστε ένα σφραγιστικό κλαδέματος

Το συχνά κλάδεμα των δέντρων σας είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα. Ομοίως, το πότισμα από κάτω μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του νερού από το φύλλωμα, τα φρούτα και τα άνθη.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο το κλάδεμα – θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε και τα φυτά σας μετά το κλάδεμά τους.

Χρησιμοποιήστε ένα στεγανωτικό κλαδέματος για να σφραγίσετε τυχόν πληγές ή κοψίματα, σκόπιμα ή μη. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτό θα προστατεύσει και από άλλες ασθένειες και έντομα.

Προφύλαξη από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό – αλλά δυστυχώς, οι μύκητες καφέ σήψης είναι πιο συνηθισμένοι σε υγρές, υγρές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, υπό θερμές συνθήκες, τα ώριμα φρούτα μπορούν να αποσυντεθούν σε μόλις δύο ημέρες.

Υπάρχει ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μυκήτων. Αλείψτε το φλοιό των δέντρων σας με λευκό χρώμα λατέξ (ιδανικά, αραιωμένο με λίγο νερό). Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό θα βοηθήσει στην πραγματικότητα να σφραγίσει το φλοιό και να τον προστατεύσει από τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Συγκομίστε προσεκτικά τους καρπούς

Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, να προσέχετε πώς συγκομίζετε τα φρούτα σας. Χειριστείτε το προσεκτικά τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη συγκομιδή για να αποφύγετε μώλωπες και φροντίστε να το αποθηκεύσετε σε κρύο περιβάλλον.

Εάν τυχαίνει να υπάρχουν σπόρια μυκήτων στους καρπούς (που δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα) μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε προβλήματα διατηρώντας τα φρούτα κρύα.

Πώς να εξαλείψετε τους μύκητες της καφέ σήψης

Σωστή υγιεινή

Ακριβώς όπως η καλή υγιεινή είναι ένα βασικό βήμα για την πρόληψη των μυκήτων καφέ σήψης, είναι επίσης σημαντικό όταν πρόκειται για την εξάλειψή τους.

Μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια προσβολής, κλαδέψτε τις ασθένειες περιοχές στα άκρα. Καθαρίστε τα κλαδευτήρια σας ανάμεσα στα κοψίματα και πετάξτε τα υπολείμματα του κλαδέματός σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη μόλυνση των υπόλοιπων φυτών σας.

Αποφύγετε την επιθυμία να κάνετε κομποστοποίηση τυχόν εξαρτημάτων που κόψατε – ο μύκητας μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό, ακόμη και σε ένα ζεστό κομπόστ.
Δοκιμάστε το Orchard Spray

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σπρέι οπωρώνων στα οπωροφόρα δέντρα τους. Αυτό το σπρέι είναι κάπως μια λύση που ταιριάζει σε όλους για όλα τα είδη προβλημάτων μυκήτων και εντόμων.

Συνήθως περιέχει πυρεθρίνες και θείο, αυτό το σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό στις αρχές της σεζόν ή αργότερα, ιδιαίτερα όταν προσβάλλονται νεότεροι βλαστοί του φυτού.

Χρησιμοποιήστε μυκητοκτόνο σπρέι

Υπάρχουν διάφορα είδη μυκητοκτόνων σπρέι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση της καφέ σήψης στον κήπο. Αυτά περιλαμβάνουν διαβρέξιμα μυκητοκτόνα ισχύος, υγρά συμπυκνωμένα μυκητοκτόνα και φυσικά σπρέι και σκόνες μυκητοκτόνων με βάση τον χαλκό.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα σπρέι προληπτικά εάν γνωρίζετε ότι η καστανή σήψη είναι ένα πρόβλημα στην περιοχή σας – ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει ακόμη συμπτώματα.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα σπρέι που συνιστάται για χρήση στο συγκεκριμένο είδος δέντρου που ψεκάζετε. Τα περισσότερα μπορούν να εφαρμοστούν πρώτα την άνοιξη και στη συνέχεια ξανά αργότερα ανάλογα με τις ανάγκες.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μυκητοκτόνο στα φυτά σας, σκεφτείτε να κάνετε εναλλαγή και εναλλαγή μεταξύ τους για διάφορες εποχές. Ο μύκητας μπορεί να γίνει ανθεκτικός σε ορισμένα μυκητοκτόνα όταν αυτά εφαρμόζονται επανειλημμένα.

Κλαδέψτε βαριά

Τα καλά νέα είναι ότι οι μύκητες καφέ σήψης δεν χρειάζεται να είναι το τέλος των δέντρων σας. Τα κακά νέα είναι ότι, από τη στιγμή που οι καρποί σας μολυνθούν, δεν υπάρχει γυρισμός – είναι εξαφανισμένοι.

Θα χρειαστεί να κλαδέψετε μολυσμένα κλαδιά περίπου τέσσερις έως έξι ίντσες κάτω από τον ιστό της κεφαλής και να τα πετάξετε θάβοντάς τα ή καίγοντας τα.

Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα ή απολυμαντικό ψεκασμού στα εργαλεία κλαδέματός σας μεταξύ των τομών.

Εξαλείψτε τους μύκητες της καφέ σήψης με υπομονή και επαγρύπνηση

Τελικά, οι μύκητες καφέ σήψης δεν είναι η πιο κοινή ασθένεια του κήπου – αλλά μπορεί να είναι μια από τις πιο απογοητευτικές. Για να απαλλαγείτε από αυτό, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τα δέντρα σας και να λάβετε μέτρα γρήγορα εάν κάποιο από τα δέντρα σας αρχίσει να δείχνει σημάδια ασθένειας.

Με λίγη παρέμβαση, μπορείτε να αποτρέψετε την εξάπλωση αυτού του μύκητα σε όλο τον υπόλοιπο οπωρώνα σας – και να επανέλθει τον επόμενο χρόνο.

Schreibe einen Kommentar