Πώς να επαναφέρετε το Peeling, το κολλώδες αντικολλητικό τηγάνι σας

0
Πώς να επαναφέρετε το Peeling, το κολλώδες αντικολλητικό τηγάνι σας

Έχετε να κάνετε με ένα κολλώδες αντικολλητικό τηγάνι;

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι οξύμωρο!

Αυτές τις μέρες, εκτός κι αν ζείτε στην επαρχία του πουθενά, πιθανότατα δεν μαγειρεύετε με σκεύη από καθαρό αλουμίνιο. Αν έχετε μαγειρέψει ποτέ σε μια αμερικανική πόλη, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε μαγειρέψει με αντικολλητικό τηγάνι – ίσως χωρίς να το ξέρετε! Είναι σχεδόν το μόνο πράγμα που πωλείται στα περισσότερα κοινά καταστήματα, όπως το Walmart ή το Target.

Αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια χαρακτηριστικό α υδατοαπωθητική επιφάνεια – και, ως εκ τούτου, απαιτούν λιγότερο καθάρισμα.

Αντί να περιμένετε για ώρες να μουλιάζετε τα τηγάνια σας σε σαπουνόνερο και μετά να καθαρίζετε και το τελευταίο κομμάτι βρωμιάς, με αντικολλητικά τηγάνια μπορείτε να σκουπίσετε το χάος αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Ή ρίξτε το αντικολλητικό τηγάνι σας στο πλυντήριο πιάτων – οι περισσότερες αντικολλητικές επιφάνειες πλένονται στο πλυντήριο πιάτων!

Αλλά μερικές φορές το αντικολλητικό τηγάνι σας ξεφλουδίζει – ή κολλάει!

αλουμίνιο-τηγάνι-με-αντικολλητική-επικάλυψη

Γνωρίζουμε την απογοήτευση που νιώθουν οι οικοδεσπότες όταν τα αντικολλητικά τηγάνια τους αρχίζουν να τους χαλάνε στην κουζίνα, στο RV ή στο κάμπινγκ.

Γι‘ αυτό πρόκειται να σας δείξουμε τα καλύτερα αντικολλητικό σπρέι επισκευής μαγειρικών σκευών συμβουλές και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις σας όπως μπορείς να ξαναβάψεις ένα αντικολλητικό τηγάνι – και πώς να επισκευάσετε το αντικολλητικό τηγάνι σας από την αρχή.

Γιατί μερικές φορές, έρχεται μια μέρα που ο αντικολλητός σου δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Κολλάει. Τι να κάνετε όταν κομμάτια φαγητού είναι κολλημένα στο αντικολλητικό σας;

Αλλά πρώτα – πριν σας δείξουμε πώς να επισκευάσετε το αντικολλητικό τηγάνι σας χωρίς φασαρία…

Ας δούμε την επιστήμη των αντικολλητικών τηγανιών!

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας και ας πάρουμε ένα ακραίο μάθημα επιστήμης σχετικά με τη μη κολλητική επιστήμη. Ας ξεκινήσουμε απαντώντας στην ερώτηση: γιατί κολλάει το φαγητό; Αν μπορούσατε να μεγεθύνετε ένα μεταλλικό τηγάνι, θα βλέπατε ότι είναι μια εντυπωσιακά ανώμαλη επιφάνεια.

Υπάρχουν κάθε είδους γωνίες στις οποίες μπορεί να κολλήσουν τα τρόφιμα. Όταν ζεστάνετε το τηγάνι, αυτές οι μικροατέλειες διαστέλλονται, επιτρέποντας στα τρόφιμα να παγιδευτούν σε αυτά.

Το αντικολλητικό – όπως το βέλκρο ή η πενικιλίνη – ανακαλύφθηκε κατά «ατύχημα» το 1938. Τώρα, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει αυτό. Μια «τυχαία» εφεύρεση δεν σημαίνει ότι κάποιος έβγαζε λάθη και απλώς βρήκε ένα πλήρως διαμορφωμένο προϊόν.

Μάλλον, ο εφευρέτης (στην περίπτωση αυτή, Ρόι Πλάνκετ) είχε στόχο να δημιουργήσει κάτι άλλο (αέριο τετραφθοροαιθυλένιο) όταν κατά λάθος έφτιαξε διαφορετική ουσία. Το πείραμά του, με λίγα λόγια, χάλασε.

Αλλά, αντί να πετάξει τη βίδα, ερεύνησε τη νέα δημιουργία για τη χρησιμότητά της. Και ανακάλυψε αυτό που η εταιρεία του θα κατοχύρωνε αργότερα ως «Teflon».

Τεφλόν – ή, γενικότερα, πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE). Το „teflon“ είναι ένα εμπορικό σήμα, όπως το „Kleenex“ – από νωρίς αναγνωρίστηκε ως ένα εξαιρετικά ολισθηρή ουσία.

Έτσι, η ανακάλυψη του PTFE δεν ήταν τόσο ατύχημα όσο μια εφεύρεση της γαλήνης. Αργότερα, ένας Γάλλος μηχανικός (Μαρκ Γκρεγκουάρ) βρήκε τρόπο να συνδυάσει PTFE με αλουμίνιο και voilà! (Μπορώ να το χρησιμοποιήσω· είναι γαλλική λέξη!) – Η δημιουργία της αντικολλητικής μαγειρικής!

Το ήξερες?

Ο Roy Plunket δεν ήταν ένας απλός εφευρέτης! Αντίθετα, ο Roy είχε εντυπωσιακά διαπιστευτήρια, όπως πτυχίο χημείας (1932) από το Manchester College.

Το 1933, ο Plunkett ολοκλήρωσε επίσης το μεταπτυχιακό του από το Ohio State University. Παρατηρήστε ότι ο Roy’s Master’s Degree πήρε μόνο ένα χρόνο περίπου να ολοκληρωσω! Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1936, ο Plunkett απέκτησε διδακτορικό – επίσης από το State University του Οχάιο.

Διαβάστε περισσότερα – εδώ είναι μια σύντομη Βιογραφία του Roy Plunkett στο ιστολόγιο του Προγράμματος Lemelson-MIT για μια πληθώρα συναρπαστικών γνώσεων σχετικά με τον επιτυχημένο επιχειρηματία – και χημικό!

Καταρρέει το „Μη κολλητικό“ εξάρτημα;

Αν σας αντικολλητικό τηγάνι κολλάει, όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: η αντικολλητική επιφάνεια PTFE („Τεφλόν“) δεν κρατά πλέον το φαγητό από το μέταλλο.

Το φαγητό περνάει στο μέταλλο από κάτω και κολλάει όπως θα έκανε σε ένα κανονικό δοχείο ole. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε γρατσουνιές: μικρο-γρατσουνιές, ή ακόμα και κάποιες όχι και τόσο μικρο!

Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη: να το γνωρίζετε εκ των προτέρων και να περιποιηθείτε καλά τις αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια σας! Όλα καταλήγουν στο να μην τα ξύσετε, διαφορετικά θα τρίψετε την επίστρωση PTFE.

Εδώ είναι μερικές υποδείξεις:

 • Χρήση πλαστικά ή ξύλινα μαγειρικά σκεύη για μαγείρεμα και σερβίρισμα – όχι μέταλλο!
 • Όταν αποθηκεύετε αντικολλητικά τηγάνια, μην τα στοιβάζετε. Ή το κάτω μέρος του ενός μπορεί να χαράξει την αντικολλητική επιφάνεια του άλλου.
 • Και ποτέ, ποτέ μην χρησιμοποιείτε ατσάλινο μαλλί για να καθαρίσετε οτιδήποτε κολλήσει! (Απλώς θα επιδεινώσετε το πρόβλημα.)
 • Επίσης, αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα αντικολλητικά τηγάνια δεν αντέχουν καλά την υψηλή θερμοκρασία.

Και, ως δευτερεύουσα σημείωση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι;

Εδώ είναι η απάντηση. Ναί. Θα έπρεπε!

Εάν ζεστάνετε το τηγάνι χωρίς λάδι όπως μπορεί να θερμάνετε ένα καθαρό μεταλλικό τηγάνι, μπορεί να καταστρέψετε την επίστρωση PTFE. Επιπλέον, εάν υπάρχουν μικρο-γρατσουνιές στο τηγάνι σας, το λάδι θα τις γεμίσει – διατηρώντας το αντικολλητικό.

Επίσης – χρησιμοποιώντας μια μικρή πιτσιλιά λάδι καρύδας όταν το μαγείρεμα είναι σχεδόν πάντα καλή ιδέα.

Το PTFE δεν είναι ανθεκτικό σε όλα! Ωστόσο, εάν αντιμετωπιστεί καλά, θα έχει αξιοπρεπώς μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τι θα συμβεί αν το αντικολλητικό μου τηγάνι είναι ήδη σε μια συγγνώμη, θλιβερή κατάσταση;

Αλλά ίσως αυτό το άρθρο έφτασε πολύ αργά και το αντικολλητικό τηγάνι σας να μοιάζει με παγοδρόμιο στα τέλη Φεβρουαρίου ή Μαρτίου! Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε;

Ναί!

Προτού πάτε τρέχοντας στη Walmart για να αγοράσετε ένα ανταλλακτικό (και να δημιουργήσετε περισσότερα σκουπίδια στις χωματερές του πλανήτη μας απορρίπτοντας την παλιά) διαβάστε μερικές συμβουλές για το πώς να ανανεώσετε αυτήν την επίστρωση PTFE.

Μπορείτε να ξαναβάψετε ένα αντικολλητικό τηγάνι;

Σε αυτό το σημείο, αν έχετε ένα «αντικολλητικό» τηγάνι που κολλάει, πιθανότατα έχετε μερικές ερωτήσεις. Όπως, „Μπορείτε να φτιάξετε ένα γδαρμένο τηγάνι από τεφλόν;“ Ή, ίσως, «Μπορούν να ξαναβαφούν τα τηγάνια με επικάλυψη «τεφλόν»;»

Είναι όλες καλές ερωτήσεις. Και, ευτυχώς για εσάς, οι απαντήσεις είναι ναι και ναι – η ζημιά είναι μετριασμός!

Μετριασμός, αλλά όχι απαραίτητα αναστρέψιμος. Μπορείτε να ξαναβάψετε το αντικολλητικό τηγάνι σας – αλλά αυτή είναι σπάνια η καλύτερη επιλογή.

Για να ξαναβρώσουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, είναι α μακρά και περίπλοκη διαδικασία – που περιλαμβάνει το μπάνιο του ταψιού με υδροχλωρικό οξύ, την εφαρμογή έως και επτά στρώσεων PTFE και στη συνέχεια το ψήσιμο του πάνω 800°F!

Εν ολίγοις, δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Έτσι, εάν δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το κατεστραμμένο PTFE, τι μπορείτε να κάνετε; Η πιο προφανής απάντηση είναι να καρυκεύσετε το τηγάνι σας με υλικά που θα βοηθήσουν το τηγάνι να είναι ξανά αντικολλητικό, ακόμη και τα μέρη όπου η επίστρωση PTFE έχει υποβαθμιστεί.

Αντικολλητικό επισκευαστικό σπρέι μαγειρικών σκευών

Πρώτον, εάν η ζημιά δεν είναι πολύ σοβαρή, είναι εύκολο να το ξαναβάψετε με ένα αντικολλητικό σπρέι μαγειρικών σκευών.

Μπορείς να βρεις αντικολλητικό σπρέι μαγειρικών σκευών στο Amazon, που κυμαίνονται από περίπου 15 $ και πάνω.

 1. Πλύνετε καλά το τηγάνι σας και αφήστε το να στεγνώσει.
 2. Στη συνέχεια, εφαρμόστε άφθονα το σπρέι επισκευής.
 3. Αφήστε το να καθίσει για μισή ώρα,
 4. και μετά ψήστε το – όχι στους 800°Fαλλά ένα απλό 350°F – Για 45 λεπτά.
 5. Τέλος, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει φυσικά.
 6. Ξαναπλύνετε το όταν τελειώσετε και μπίνγκο.

Καλό σαν καινούργιο!

Επίσης – ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του αντικολλητικού σπρέι μαγειρικών σκευών!

Πρώτα η ασφάλεια!

Το ήξερες?

Η προσθήκη λίγου λαδιού καρύδας στην επιφάνεια μαγειρέματος είναι ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να λιπάνω ένα τηγάνι. Ακόμα και αντικολλητικά τηγάνια! προτείνω βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας για μια φυσική επιλογή. Το λάδι καρύδας προσθέτει επίσης μια τροπική γεύση στα τηγανητά λαχανικά σας!

επίσης αγαπώ υγρό λάδι καρύδας για να βοηθήσετε στη λίπανση ενός ταψιού σε μια πρέζα. Αν και, πολλά από τα υγρά έλαια καρύδας που έχω συναντήσει είναι άγεστα. Λόγος στους σοφούς!

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να μαγειρέψετε τηγανητά αυγά σε ένα κολλώδες τηγάνι – ή κάνατε ένα χάος από τα λαχανικά και το κοτόπουλο σας όταν μαγειρεύετε στην επίπεδη επιφάνεια σας – τότε το λάδι καρύδας είναι το νέο σας μυστικό όπλο.

Τι γίνεται αν δεν θέλω να αγοράσω περισσότερα πράγματα;

χήνα-τύμπανο-τηγάνισμα-σε-τηγάνι

Υπάρχουν άλλες επιλογές; Ναι – και απαιτούν λιγότερα πρόσθετα gadget. Η άλλη επιλογή είναι να «αλαιώσετε» το τηγάνι σας με λάδι, ψήνοντας το λάδι για να γεμίσετε τους μικροσκοπικούς πόρους όπου το φαγητό μπορεί να πιαστεί και να κολλήσει.

 1. Καθαρίστε καλά το τηγάνι για να αφαιρέσετε τυχόν κολλώδη τρόφιμα από τους μικροσκοπικούς πόρους.
 2. Μπορείτε να το κάνετε ανακατεύοντας νερό, 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι.
 3. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας για περίπου 10 λεπτά.
 4. Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά – διαφορετικά θα ξύσετε ακόμα περισσότερο το τηγάνι.
 5. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα από φυστικέλαιο ή λάδι καρύδαςκαι κολλήστε το στο φούρνο γύρω γύρω 350°F Για 1-2 ώρες.
 6. Τα περισσότερα λάδια πρέπει να είναι καλά. Απλώς μην χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, το οποίο έχει χαμηλό σημείο καπνού και μετουσιώνεται υπό τη θερμότητα.

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι τόσο μόνιμο όσο το σπρέι επισκευής. Το λάδι μπορεί να μαγειρευτεί από τους πόρους και το τηγάνι θα αρχίσει να κολλάει ξανά.

Αλλά θα βοηθήσει!

Ίσως χρειαστεί να το αλατοπιπερώσετε ξανά, κατά καιρούς, αλλά ένα σωστά καρυκευμένο αντικολλητικό τηγάνι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα μαγειρευτεί πολύ καλύτερα από ένα που είναι γεμάτο με κομμάτια λαδιού και φαγητού που έχουν στεγνώσει πάνω του.

Φροντίζοντας τα μαγειρικά σκεύη και τις αντικολλητικές κατσαρόλες σας

Αν νοιάζεσαι για το δικό σου αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια Λοιπόν, το „αντικολλητικό“ μέρος θα παραμείνει αντικολλητικό και δεν θα χρειάζεται να χάνετε ώρες για να τρίψετε καμένα κομμάτια φαγητού κάθε φορά που μαγειρεύετε μαζί τους.

Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη ήταν μια απίστευτη εφεύρεση που εξοικονομούσε χρόνο όταν πρωτοφτιάχτηκε τη δεκαετία του 1950, και μπορεί να συνεχίσει να είναι και σήμερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο TLC – και η κατανόηση αυτού, για να το διατηρήσουμε αντικολλητικό.

Απλώς μην καταστρέψετε αυτή την επίστρωση PTFE!

Διαβάστε τους Καλύτερους Οδηγούς Μαγειρικής μας

 • Η Jane Sofia Struthers (η/η/η) είναι μια βίγκαν λάτρης της υπαίθρου που έχει δοκιμάσει πολλά – από το να φτιάχνει τα δικά της γιαούρτια από γάλα σόγιας μέχρι τον ελεύθερο γάλα και ακόμη και το squatting. Δεν έχει φτιάξει ακόμα σπίτι, αλλά έχει αποκτήσει φτηνή γη στις ΗΠΑ και είναι στα σκαριά!

  Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar