Πώς να καλλιεργήσετε διακοσμητικές κολοκύθες στο σπίτι * The Homesteading Hippy

0
Πώς να καλλιεργήσετε διακοσμητικές κολοκύθες στο σπίτι * The Homesteading Hippy

Οι διακοσμητικές κολοκύθες δεν είναι απλώς διασκεδαστικές στην καλλιέργεια – είναι επίσης απίστευτα εύκολο να καλλιεργηθούν.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να καλλιεργήσουν αυτά τα φυτά επειδή πιστεύουν ότι θα είναι πολύ λεπτεπίλεπτα. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είναι μια σημαντική καλλιέργεια τροφίμων για τους περισσότερους ανθρώπους, τείνουν να θυσιάζονται υπέρ άλλων καλλιεργειών αμπέλου όπως οι κολοκύθες και οι κολοκύθες.

Ωστόσο, οι διακοσμητικές κολοκύθες έχουν πολλές χρήσεις. Είναι διακοσμητικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σπιτιών πουλιών ή άλλων έργων.

διακοσμητικές κολοκύθες

Ποικιλίες κολοκύθας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κολοκυθιών. Η πρώτη είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει τις μικρές, περίεργες κολοκύθες που συνήθως βλέπετε σε όλες τις διακοσμήσεις. Αυτοί οι χουρμάδες με απαλό δέρμα είναι μέρος της οικογένειας Cucurbita. Μπορούν να στεγνώσουν και να διατηρηθούν για πολλούς μήνες, αν και τα χρώματα ξεθωριάζουν με τον καιρό.

Ο άλλος τύπος κολοκύνθης που μπορείτε να καλλιεργήσετε είναι μια μεγαλύτερη, σκληρής φλούδας κολοκύθα Λαγενάρια οικογένεια. Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν κολοκύθες Bottle και Birdhouse, μαζί με αρκετές άλλες.

Αυτές οι κολοκύθες είναι συνήθως πράσινες όταν βρίσκονται στο αμπέλι, αλλά γίνονται καφέ και μαυρίζουν καθώς στεγνώνουν. Παράγουν όμορφα λευκά άνθη.

Οι περισσότερες κολοκύθες μπορούν να καλλιεργηθούν οπουδήποτε από τη ζώνη 3 έως 10.

Μερικές δημοφιλείς ποικιλίες που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε περιλαμβάνουν:

  1. Birdhouse Gourd: Χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή κρεμαστών πουλιών και έχουν μακρύ λαιμό με στρογγυλεμένο σώμα.
  2. Κολοκύθες Bule: Οι κολοκύθες Bule είναι γαλλικές ποικιλίες κειμήλιο που μοιάζουν ακριβώς με τα μήλα, εκτός από τα κονδυλώματα. Είναι υπέροχα για στέγνωμα.
  3. Μαργαρίτα: Τα μαργαρίτα είναι μικρά και έντονα χρωματιστά, παράγοντας όμορφες αποχρώσεις του λευκού, του πορτοκαλί, του πράσινου και του κίτρινου. Αυξάνονται μόνο σε περίπου δύο ή τρεις ίντσες πλάτος.
  4. Μείγμα κολοκύθας: Αγοράστε ένα πακέτο κολοκύθες ποικιλίας από τον αγαπημένο σας προμηθευτή σπόρων και δεν θα απογοητευτείτε. Θα πάρετε το καλύτερο από όλα!

Πώς να φυτέψετε κολοκύθες

Οι κολοκύθες καλλιεργούνται καλύτερα από σπόρους αντί για μεταφύτευση, καθώς οι ρίζες των νεαρών δενδρυλλίων μπορεί να είναι αρκετά εύθραυστες και δεν αντέχουν καλά όταν μεταφυτεύονται. Ωστόσο, εάν έχετε μια πολύ σύντομη καλλιεργητική περίοδο, μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους περίπου 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό – απλά να γνωρίζετε ότι όλα τα φυτά σας μπορεί να μην επιβιώσουν.

Μια άλλη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν ξεκινάτε τους σπόρους κολοκύθας σε εσωτερικούς χώρους είναι να φυτέψετε σε γλάστρες τύρφης. Όταν έρθει η ώρα της μεταφύτευσης, μπορείτε να φυτέψετε ολόκληρη τη γλάστρα. Οι ρίζες απλώς θα βγουν από το δοχείο τύρφης όταν σχηματιστούν πλήρως και το δοχείο τύρφης θα αποσυντεθεί στο χώμα.

Αντίθετα, σπείρετε σπόρους απευθείας στον κήπο σας. Περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού και το έδαφος να είναι ζεστό (τουλάχιστον 60 F / 15 C περίπου). Θα πρέπει να φυτέψετε τις κολοκύθες σας στον ήλιο για την καλύτερη και πιο υγιεινή παραγωγή λουλουδιών και φρούτων.

Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι γόνιμο και καλά στραγγιζόμενο. Προσθέστε λίγο οργανικό λίπασμα ή άλλη οργανική ύλη στο έδαφος πριν από τη φύτευση.

Θα πρέπει να έχει ουδέτερο pH περίπου 6,5 έως 6,8. Οι κολοκύθες είναι βαριές τροφοδότες και θα λατρέψουν να μεγαλώνουν σε έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία.

Σπείρετε τους σπόρους σας σε ομάδες των τεσσάρων σπόρων σε βάθος περίπου μίας έως δύο ίντσας. Εάν έχετε φυτέψει άλλες κολοκύθες ή φυτά στην οικογένεια Cucurbita στο παρελθόν, οι μέθοδοι για τη φύτευση διακοσμητικών κολοκυθών θα είναι ακριβώς οι ίδιες.

Όταν φυτεύετε τους σπόρους σας, φυτέψτε τους από την άκρη προς τα κάτω. Αυτό θα κάνει το νερό να τρέξει στις πλευρές των σπόρων και θα μειώσει την πιθανότητα σήψης.

Οι ομάδες σας θα πρέπει να απέχουν περίπου πέντε πόδια μεταξύ τους σε σειρές που απέχουν οκτώ πόδια μεταξύ τους. Η απόσταση σειρών μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με τον χώρο που έχετε διαθέσιμο και τις προσωπικές σας προτιμήσεις – αυτή η σύσταση είναι στην πραγματικότητα απλώς για να σας δώσει αρκετό χώρο για να περπατήσετε.

Αφού εμφανιστούν τα σπορόφυτά σας, θα χρειαστεί να αραιώσετε τα σπορόφυτα σε δύο ή τρία σε κάθε ομάδα. Περιμένετε μέχρι να αναπτυχθεί ένα σετ φύλλων προτού το κάνετε αυτό.

Όταν φυτεύετε τους σπόρους σας, μπορεί να έχει νόημα να δημιουργήσετε ένα σύστημα υποστήριξης ή ένα πέργκολο. Αυτό θα κρατήσει τους καρπούς μακριά από το έδαφος, ενώ θα αποτρέψει επίσης προβλήματα που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία του αέρα, όπως η μυκητιακή σήψη.

Η ανέγερση της πέργκολας σας πριν αναδυθούν τα σπορόφυτά σας είναι μια καλή ιδέα, ώστε να μην χρειάζεται να διαταράξετε τα εύθραυστα σπορόφυτα μόλις εμφανιστούν.

Φροντίδα για διακοσμητικές κολοκύθες

Υπάρχουν πολύ λίγα που χρειάζεται να κάνετε για να φροντίσετε τις διακοσμητικές κολοκύθες σας. Θα χρειαστεί να παρέχετε περίπου μια ίντσα νερό την εβδομάδα – ίσως περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστών, ξηρών περιόδων. Θα πρέπει να δώσετε στα φυτά ένα δύσκολο πότισμα αμέσως μετά τη φύτευση, στη συνέχεια να ποτίζετε κάθε δύο ή τρεις ημέρες για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορείτε απλώς να ποτίζετε βαθιά στη βάση μία φορά την εβδομάδα.

Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, κάντε το πρώτο πράγμα το πρωί. Αυτό θα αποτρέψει την παραμονή του νερού στα φύλλα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακά προβλήματα όπως το ωίδιο.

Τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να εκπαιδευτούν σε πέργκολα ή παρόμοιο σύστημα υποστήριξης. Κάντε το απαλά για να αποφύγετε να σκίσετε το φυτό από το έδαφος.

Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, κάντε το πρώτο πράγμα το πρωί. Αυτό θα αποτρέψει την παραμονή του νερού στα φύλλα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακά προβλήματα όπως το ωίδιο.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι διακοσμητικές κολοκύθες σας έχουν πρόβλημα με την επικονίαση. Αυτό ισχύει εάν οι επικονιαστές δεν είναι άφθονοι εκεί που ζείτε. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να κάνετε επικονίαση με το χέρι.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό αφαιρώντας τα αρσενικά άνθη σας και απλώς ξεσκονίζοντας τα πάνω στα θηλυκά άνθη (αυτά τα άνθη έχουν μικρούς ανώριμους καρπούς στη βάση τους).

Συνήθως, θα παρατηρήσετε πολλά περισσότερα αρσενικά άνθη προτού εντοπίσετε ένα μόνο θηλυκό άνθος, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί. Οι χρόνοι ανθοφορίας σας θα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τον τύπο της κολοκύθας που καλλιεργείτε. Οι κολοκύθες με σκληρό δέρμα αναπτύσσονται το βράδυ, ενώ οι κολοκύθες με μαλακό δέρμα ανθίζουν τη νύχτα.

Αν τα αμπέλια σας αρχίσουν να ξεπερνούν τον υπόλοιπο κήπο σας, μην νομίζετε ότι πρέπει απλώς να χαμογελάτε και να το αντέχετε! Μπορείτε να τα κλαδέψετε εύκολα, απλά να είστε προσεκτικοί όταν το κάνετε. Περιμένετε μέχρι τα αμπέλια να είναι τουλάχιστον δέκα πόδια, κάτι που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη θηλυκών ανθέων στα πλαϊνά στελέχη.

Η λίπανση των διακοσμητικών κολοκυθών σας δεν είναι απαραίτητη εκτός αν παραλείψατε να τροποποιήσετε το χώμα σας πριν φυτέψετε. Για να λιπάνετε τις κολοκύθες, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα ή ένα παρόμοιο ισορροπημένο λίπασμα. Βάλτε λίπασμα μόλις αρχίζουν να ανθίζουν τα αμπέλια.

Το επίστρωμα δεν είναι συνήθως απαραίτητο, καθώς τα αμπέλια συχνά αυτοκαλλιεργούνται. Αυτά τα αμπέλια συνήθως κρατούν έξω τα ζιζάνια και βοηθούν στο να διατηρείται το έδαφος υγρό επίσης. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται ζιζάνια, να είστε προσεκτικοί όταν τα τραβάτε. Οι κολοκύθες έχουν ρηχές ρίζες και τραβιέται εύκολα.

Εάν ανησυχείτε πραγματικά για τα ζιζάνια, μπορείτε να σκεφτείτε να φυτέψετε τις διακοσμητικές κολοκύθες σας σε μαύρο πλαστικό. Η τοποθέτηση μαύρου πλαστικού παρουσιάζει δύο σημαντικά οφέλη για τους καλλιεργητές κολοκυθιών.

Πρώτον, θα βοηθήσει να ζεσταθεί λίγο περισσότερο το έδαφος πριν από τη φύτευση. Εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, αυτό είναι απαραίτητο! Κάνοντας αυτό θα βοηθήσει επίσης να κρατήσετε τα ζιζάνια έξω, καθώς τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν μόνο στις μικρές τρύπες που θα κόψετε για να φυτέψετε τους σπόρους σας.

Παράσιτα και Ασθένειες Διακοσμητικής Κολοκύθας

Οι περισσότερες μεγάλες κολοκύθες σπάνια ενοχλούνται από παράσιτα και ασθένειες. Οι μικρές κολοκύθες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι επιρρεπείς στα ίδια ζητήματα που επηρεάζουν τις κολοκύθες, τα αγγούρια και άλλα μέλη της οικογένειας Cucurbita.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ασθένειας, προσέξτε πώς και πότε ποτίζετε. Φροντίστε να μην πιτσιλάει νερό στα φύλλα. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας κάθε δύο χρόνια, κάτι που θα αποτρέψει την πιθανότητα φιλοξενίας ασθενειών και παθογόνων στο έδαφος.

Όταν πρόκειται για παράσιτα, θα θελήσετε να προσέχετε τα ίδια σφάλματα που ενοχλούν άλλα μέλη της οικογένειας των κολοκυθιών. Αυτά περιλαμβάνουν αφίδες, ζωύφια κολοκυθιών, τρύπες αμπέλου κολοκυθιάς και σκαθάρια αγγουριού. Μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε επιλέγοντάς τα με το χέρι και χρησιμοποιώντας αιωρούμενα καλύμματα σειρών.

κίτρινες κολοκύθες

Συγκομιδή κολοκυθιών

Οι διακοσμητικές κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή μόλις αποκτήσουν το πλήρες χρώμα τους και είναι σταθερές στην αφή. Τουλάχιστον, φροντίστε να συγκομίσετε πριν από τον πρώτο παγετό.

Κατά τη συγκομιδή, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το στέλεχος ως λαβή. Εάν το στέλεχος σπάσει, δεν θα μπορείτε να στεγνώσετε και να αποθηκεύσετε την κολοκύθα, καθώς θα δημιουργήσει ένα σημείο εισόδου για ασθένειες και σήψη.

Κατά τη συγκομιδή, απαλλαγείτε από τυχόν κολοκύθες που είναι μελανιασμένες ή λερωμένες. Θα είναι πιο πιθανό να σαπίσουν μετά τη συγκομιδή.

Ξήρανση κολοκυθών

Οι κολοκύθες που σκοπεύετε να αποξηράνετε πρέπει να συγκομίζονται πολύ αργά την εποχή. Εξαρτάται από εσάς εάν αποφασίσετε να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε πριν τα αποθηκεύσετε ή αν προτιμάτε να τα αφήσετε. Από σένα εξαρτάται.

Ό,τι κι αν κάνετε, φροντίστε να χειρίζεστε προσεκτικά τις κολοκύθες για να αποφύγετε το μώλωπα. Εάν αποφασίσετε να πλύνετε τις κολοκύθες σας, φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε σημείο με καλή κυκλοφορία αέρα για να στεγνώσουν.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, βεβαιωθείτε ότι οι κολοκύθες σας αφήνονται να στεγνώσουν σε μέρος που είναι στεγνό και ζεστό. Σαν γκαράζ ή σκεπαστή βεράντα. Η κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη, επομένως ένα υπόγειο συνήθως δεν είναι καλή επιλογή.

Για να στεγνώσετε τις κολοκύθες σας, κρεμάστε τις από ένα κορδόνι, με την άλλη άκρη του κορδονιού να είναι συνδεδεμένη στο στέλεχος. Μπορείτε επίσης να απλώσετε τις κολοκύθες σας σε μια παλέτα και απλώς να τις γυρίζετε σε τακτική βάση για να βεβαιωθείτε ότι στεγνώνουν.

Αν και θα θέλετε να στοχεύετε σε ξηρές, ζεστές συνθήκες όποτε είναι δυνατόν, να έχετε κατά νου ότι η λίγη βροχή δεν πρέπει να βλάπτει τις κολοκύθες σας, εφόσον έχετε καλή κυκλοφορία αέρα.

Ελέγχετε τις κολοκύθες κάθε εβδομάδα. Απαλλαγείτε από οποιαδήποτε με μαλακά σημεία. Αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ σωστά και δεν θα διαρκέσουν.

Ορισμένες κολοκύθες μπορεί να εμφανίσουν κηλίδες μούχλας στο δέρμα ενώ στεγνώνουν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό – απλά σας λέει ότι η υγρασία διαφεύγει από το δέρμα. Εφόσον η ίδια η κολοκύθα δεν είναι χυλώδης, η μούχλα δεν πρέπει να βλάψει την κολοκύθα στο παραμικρό.

Η αποξήρανση κολοκυθιών θέλει λίγη υπομονή! Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να στεγνώσουν τελείως οι κολοκύθες σας. Μόλις είναι σκληροί και ελαφροί, είναι έτοιμοι (θα παρατηρήσετε επίσης ότι οι σπόροι κουδουνίζουν μόλις στεγνώσουν πλήρως).

Τώρα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με τις έτοιμες κολοκύθες σας. Αφήστε τα να είναι διακοσμητικά από μόνα τους ή χαράξτε τα για χειροτεχνίες ή σπιτάκια πουλιών.

Μπορείτε να βάλετε ακόμη και μια στρώση πολυουρεθάνης αν θέλετε!

Ξεκινήστε με τις κολοκύθες αυτή την άνοιξη

Εάν είστε έτοιμοι για μια υπέροχη καλλιέργεια διακοσμητικών διακοσμητικών κολοκυθών αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε κολοκύθες αυτή την άνοιξη. Αυτά τα φυτά είναι εύκολο να αναπτυχθούν και, μόλις σπαρθούν οι σπόροι, είναι επίσης μια συγκομιδή ως επί το πλείστον. Σκεφτείτε να μαζέψετε μερικές ποικιλίες σπόρων σήμερα!

καρφίτσα διακοσμητικών κολοκυθών

Schreibe einen Kommentar