Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά σε ένα περβάζι

0
Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά σε ένα περβάζι

Οι υπερυψωμένοι κήποι με ντομάτες που ωριμάζουν ή φασόλια που ελίσσονται σε μια πέργκολα είναι ένα όνειρο για πολλούς που ζουν σε μικρούς αστικούς χώρους. Τι θα γινόταν όμως αν ο χώρος δεν είχε σημασία; Φανταστείτε να καλλιεργείτε φρέσκα λαχανικά – ακόμη και καρότα σε ένα περβάζι. Με τον κατάλληλο φωτισμό, τη θερμότητα, το σωστό χώμα και τα δοχεία, είναι δυνατή μια συγκομιδή καλοσύνης όλο το χρόνο. Πολλά από τα λαχανικά που παράγει ένας κήπος στο περβάζι θα σας εκπλήξουν.

Φως

Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Οι ντομάτες χρειάζονται οκτώ έως δέκα ώρες και το λάχανο μπορεί να επιβιώσει με μόλις τέσσερις. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό εκτεθειμένο στο φως όλη την ημέρα ή ένα παράθυρο που βλέπει δυτικά για να απολαύσει τον απογευματινό ήλιο είναι καλά σημεία για έναν κήπο με περβάζι. Η φύτευση κάτω από ένα φεγγίτη ή η χρήση φωτός LED κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών και μικρότερων ημερών του χειμώνα είναι άλλες καλές πηγές φωτισμού.

Θερμότητα

Τα διπλά τζάμια κρατούν κρύο το χειμώνα και διατηρούν τη ζέστη το καλοκαίρι. Τα παράθυρα ενός υαλοπίνακα μπορούν να απογυμνωθούν από τις καιρικές συνθήκες ή να καλυφθούν με ημιδιαφανές πλαστικό για να προσθέσουν ένα στρώμα ζεστασιάς και προστασίας ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο φως να εισέλθει.

λαχανικά στο περβάζι

Μια ισχυρή συγκομιδή είναι δυνατή με την εφαρμογή των ίδιων μεθόδων σε έναν εσωτερικό κήπο με έναν εξωτερικό. Το χειμώνα, καλλιεργήστε λαχανικά που ευδοκιμούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: λάχανο, σκόρδο, λάχανο ή μωρό παντζάρι. Πιπεριές, ντομάτες και βασιλικός είναι καλύτερα το καλοκαίρι.

Νερό, Δοχεία και Χώμα

Ένα μπάλωμα λαχανικών στο περβάζι είναι ένας κήπος κοντέινερ. Φυτά που καλλιεργούνται σε δοχεία απορροφούν το νερό πιο γρήγορα παρά αν φυτευόταν στο έδαφος. Να είστε γνώστες του νερού. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει μυκητιάσεις ή να πνίξει τρυφερά σπορόφυτα. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή νερού για να μετρήσετε την υγρασία του εδάφους ή να αισθανθείτε τη γη για να προσδιορίσετε εάν είναι δροσερή και υγρή πριν το πότισμα.

λαχανικά στο περβάζι

Φυτέψτε σε πορώδη δοχεία με καλή αποστράγγιση και ροή αέρα. Επιλέξτε ένα χώμα γλάστρας με μέσα αερισμού όπως περλίτης ή βερμικουλίτης. Προσθέστε οργανικό λίπασμα και τα φυτά θα ευδοκιμήσουν.

Διατήρηση λαχανικών χωρίς ασθένειες και παράσιτα

Τα φυτά στα παράθυρα, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων, ζουν μέσα γειτονιές υψηλής πυκνότητας. Αυτό ανοίγει την πόρτα για αφίδες, ακάρεα και λευκές μύγες. Το ωίδιο θα εμποδίσει την ανάπτυξη μιας ντομάτας και εξαπλωθεί. Η φύτευση συντροφιάς, όπως και στον εξωτερικό κήπο, ισχύει για το περβάζι. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα με βασιλικό, για παράδειγμα, δίπλα στις ντομάτες για να αποτρέψετε τις αφίδες. Το ψεκασμό με βιολογικό σπρέι κάθε εβδομάδα είναι προφύλαξη. Δεκαπέντε χιλιοστόλιτρα (ένα κουταλάκι του γλυκού) μαγειρική σόδα, μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού πιάτων αναμεμειγμένο με ένα λίτρο νερό θα μείνουν μούχλα, μαύρες κηλίδες και έντομα. Η χρήση οργανικού λιπάσματος θα διατηρήσει τα φυτά υγιή και καλύτερα ικανά να αποκρούσουν τις μολύνσεις. Αν συμβεί το χειρότερο – αφαιρέστε αμέσως το φυτό μηδέν από την ομάδα και ξεπλύνετε το υπόλοιπο σύμπλεγμα με νερό βρύσης.

Μικρός Χώρος – Μεγάλη Συγκομιδή

Είτε καλλιεργείτε λαχανικά από σπόρους είτε αρχικά φυτά από κέντρο κήπου, επιλέξτε νάνους ποικιλίες για το περβάζι και τον χώρο που παρέχει. Τα μικροπράσινα είναι μια δημοφιλής επιλογή και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μικρούς ρηχούς δίσκους που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα μικρά βλαστάρια λαχανικών σαλάτας, όπως η ρόκα, το σέσκουλο ή το λάχανο είναι γεμάτα θρεπτικά και γεύση και μπορούν να συλλεχθούν μόλις εμφανιστούν τα πρώτα μικροσκοπικά φύλλα. Καθώς κάθε φύλλο μαζεύεται, ένα άλλο θα φυτρώσει.

λαχανικά στο περβάζι

Τα αυτογονιμοποιούμενα φυτά όπως τα ντοματίνια είναι εξαιρετικά για ένα περβάζι καθώς δεν χρειάζονται πολλή βοήθεια για να ανθίσει. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία των 2 γαλονιών (9 λίτρων) ή σε κρεμαστά καλάθια που κρέμονται από την οροφή για να ελευθερωθεί χώρος. Τα πράσινα κρεμμυδάκια κάνουν καλά σε ένα ποτήρι νερό. Αφαιρέστε τα πάνω φύλλα και τοποθετήστε τη λάμπα σε διαφανές γυαλί με τις ρίζες στραμμένες προς τα κάτω. Αντικαταστήστε το νερό καθημερινά και σύντομα θα έχετε μια εξαιρετική συγκομιδή για χρήση σε σαλάτες ή τηγανητές πατάτες. Νάνοι ποικιλίες καρότων θα ευδοκιμήσει σε δοχεία βάθους 30 εκατοστών, ενώ τα βότανα είναι ωραία σε μικρότερες γλάστρες. Οι πιπεριές τσίλι απολαμβάνουν ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου ενώ αφήνουν χώρο για νάνους ποικιλίες φασολιών ή μπιζελιών που φυτεύονται σε κουτιά παραθύρου και έχουν εκπαιδευτεί σε ένα κορδόνι ή ένα μικρό καφασωτό. Μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν μωρά παντζάρια, ραπανάκι και σκόρδο.

Ο χώρος δεν χρειάζεται να περιορίζει τη γενναιοδωρία που παράγει ένας λαχανόκηπος στο περβάζι.

Schreibe einen Kommentar