Πώς να μετρήσετε το βάθος ενός πηγαδιού * The Homesteading Hippy

0
Πώς να μετρήσετε το βάθος ενός πηγαδιού * The Homesteading Hippy

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο βαθύ είναι το πηγάδι σας; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού κάποια στιγμή και μάλλον δεν είναι άσκοπη περιέργεια.

βλέποντας τον ουρανό από το βάθος ενός πηγαδιού

Ο προσδιορισμός του βάθους του πηγαδιού σας μπορεί να είναι σημαντικός για διάφορους λόγους, συγκεκριμένα όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό του είδους του υλικού που θα χρειαστείτε για επισκευές, κόστος αντικατάστασης, βάθος τραβήγματος και πολλά άλλα.

Αλλά ένα μέσο οικιστικό πηγάδι μπορεί να έχει βάθος δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες πόδια.

Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορείτε να το δείτε με οποιαδήποτε ακρίβεια (υποθέτοντας ότι μπορείτε να δείτε το κάτω μέρος!) και τα συμβατικά εργαλεία μέτρησης πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν.

Θα χρειαστεί να βρείτε εναλλακτικές μεθόδους εάν θέλετε να μετρήσετε με ακρίβεια το βάθος του πηγαδιού σας μόνοι σας, αλλά ευτυχώς είναι αρκετά εύκολο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω για πέντε μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε το βάθος του πηγαδιού σας. Πάρε το σημειωματάριό σου και πάμε σε αυτό.

Μετροταινία

Η μεζούρα είναι σίγουρα το πιο προφανές εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε το βάθος του πηγαδιού σας, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πρώτον, η μεζούρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φτάνει από την κορυφή του πηγαδιού μέχρι κάτω.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν απρόοπτο, αλλά είναι ένα εύλογο εμπόδιο, καθώς πολλά οικιστικά πηγάδια είναι εξαιρετικά βαθιά, πολύ πιο βαθιά από τη μέση μεζούρα!

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε εάν το καλό σας περίβλημα είναι αρκετά φαρδύ για να χωρέσει τη μεζούρα.

Τα καλώδια, οι σωληνώσεις της αντλίας και άλλα εμπόδια μπορούν να κάνουν το πέρασμα της άκαμπτης ταινίας δίπλα τους και μέχρι το κάτω μέρος μια άσκηση απογοήτευσης.

Το να λάβετε ένα ψευδώς θετικό επειδή η μεζούρα σας μπλοκάρει σε κάτι είναι επίσης απολύτως δυνατό.

Τέλος, αυτή μπορεί να είναι μια κουραστική μέθοδος επειδή πιθανότατα θα κρατάτε τη μεζούρα απευθείας πάνω από το άνοιγμα του φρεατίου ενώ μετράτε.

Οι περισσότερες μετροταινίες δεν είναι αρκετά εύκαμπτες ώστε να συγκρατούνται υπό γωνία ενώ τις τροφοδοτείτε στο πηγάδι.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε μεζούρα με μαγνήτη στο γάντζο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε έναν τόνο απογοήτευσης καθώς θα πηδάει και θα δένει τα πάντα.

Εάν έχετε να κάνετε με ένα πηγάδι που γνωρίζετε ότι είναι σχετικά ρηχό, η μεζούρα μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά και θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να σας παρέχει μια ακριβή μέτρηση.

Για βαθύτερα πηγάδια ή με ιδιαίτερα στενό περίβλημα, θα δοκίμαζα μια διαφορετική μέθοδο.

Ζυγισμένη Γραμμή

Μια άλλη επιλογή και από τις πιο απλές είναι να χρησιμοποιήσετε μια σταθμισμένη γραμμή.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή από σπάγκο, κορδόνι ή σπάγκο που έχει ένα μεγάλο βάρος στερεωμένο στο ένα άκρο, χαμηλωμένο κάτω από το πηγάδι μέχρι να χτυπήσει στον πυθμένα.

Σε εκείνο το σημείο, βγάζετε το χαλαρό από τη γραμμή, το σημειώνετε στο σημείο που φτάνει στην κορυφή του καλού περιβλήματος και, στη συνέχεια, ανακτάτε τη γραμμή για να κάνετε τη μέτρησή σας εύκολη.

Ακούγεται απλοϊκό, ακόμα και πρωτόγονο, αλλά παρόλα αυτά, αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες μεθόδους για τη μέτρηση ενός βαθιού φρέατος.

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους αυτής της λίστας, είναι ελάχιστα εντάσεως εργασίας, εξαιρετικά προσιτή και παράγει μια αρκετά ακριβή μέτρηση.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν σίγουρα μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε εύκολα το βάθος του πηγαδιού απλά μετρώντας το μήκος της γραμμής που έχει απομείνει πάνω από το έδαφος (εάν έχετε γραμμή γνωστού μήκους) ή σημειώνοντας και μετρώντας τη γραμμή όταν πέσει κάτω στο πηγάδι (με γραμμή απροσδιόριστου μήκους).

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μην μπερδευτεί η σταθμισμένη γραμμή στα εμπόδια μέσα στο περίβλημα του φρεατίου, αν και όχι τόσο δύσκολο όσο με μια μεζούρα.

Υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο. Θυμηθείτε ότι το πηγάδι σας είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία του σπιτιού σας με νερό και πιθανώς και για το πόσιμο νερό.

Αντίστοιχα, όλα τα υλικά που κατεβάζετε στο πηγάδι θα πρέπει να είναι μη τοξικά, ειδικά αν σκεφτείτε ότι ένα ατύχημα ή ατύχημα μπορεί να οδηγήσει αυτά τα υλικά να πέσουν στο νερό και να παραμείνουν εκεί για πάντα!

Τα εξαιρετικά μεγάλα βυθίσματα ψαρέματος είναι δημοφιλή για χρήση με αυτήν τη μέθοδο, αλλά πρέπει ποτέ χρησιμοποιήστε οποιονδήποτε βυθιστή ή άλλο βάρος με μόλυβδο, διαφορετικά η επικίνδυνη μόλυνση μετάλλων θα αρχίσει να συσσωρεύεται στο νερό του σπιτιού σας με την πάροδο του χρόνου.

Προτείνω έναν ατσάλινο ή κεραμικό βυθιστή για το σκοπό αυτό, έτσι εάν χαθεί ή κολλήσει δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για σοβαρή μόλυνση στο νερό σας.

Ακουστική βυθομέτρηση

Ένα ακουστικό εργαλείο με καλό ήχο είναι μια άλλη επιλογή για τη μέτρηση του βάθους του πηγαδιού σας.

Αυτό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής έντασης για να προσδιορίσει πόσο μακριά είναι η συσκευή από την επιφάνεια του νερού, εκτελώντας έναν απλό υπολογισμό του χρόνου σε μια απόσταση χρησιμοποιώντας τα ανακλώμενα κύματα.

Κατά τη λειτουργία, λειτουργούν με την αρχή της ηχοεντοπισμού παρόμοια με αυτό που χρησιμοποιεί μια νυχτερίδα για να πλοηγείται τη νύχτα.

Το πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι ότι είναι σχετικά εύκολο στη χρήση και μπορεί να είναι αρκετά ακριβές.

Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν επεκτείνει τίποτα φυσικό προς τα κάτω στο ίδιο το καλό περίβλημα, το οποίο μπορεί να μπερδευτεί, να κολλήσει ή με άλλο τρόπο να χαθεί.

Αυτό είναι εξαιρετικό για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης του νερού μέσα στο πηγάδι.

Το μειονέκτημα είναι ότι το εργαλείο μπορεί να είναι ακριβό, με καλύτερα και πιο ακριβή εργαλεία να είναι όλο και πιο ακριβά για αγορά ή ενοικίαση.

Επίσης, αυτά τα εργαλεία μπορούν να διαβάζουν μόνο στην επιφάνεια του νερού στο πηγάδι. Εάν έχετε ένα βαθύ πηγάδι που έχει υψηλή στάθμη νερού, δεν θα λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προσδιορίσετε πόσο βαθύ είναι το ίδιο το καλό περίβλημα.

Λόγω αυτών των εγγενών περιορισμών, ενδέχεται να απαιτούνται πολλές μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε περίπτωση διαφορετικής στάθμης νερού ή σε περιόδους υψηλής χρήσης για να παραχθούν αρκετά δεδομένα για ακριβή προσδιορισμό.

Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία είναι κάτι σαν βιομηχανικά πρότυπα, ελάχιστα επεμβατικά, αν όχι καθόλου, και γενικά αξιόπιστα, εφόσον ο χειριστής είναι εξειδικευμένος.

Με λίγη εξάσκηση και εργασία στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα ακουστικά εργαλεία ήχου για να προσδιορίσετε το βάθος του δικού σας πηγαδιού με το πάτημα ενός διακόπτη.

Laser Ranging

Τέλος, υπάρχει η επιλογή χρήσης ακτίνας λέιζερ. Ένας αποστασιόμετρο λέιζερ μπορεί να εκπέμψει μια δέσμη συνεκτικού φωτός και στη συνέχεια να προσδιορίσει την απόσταση από τη μονάδα εμβέλειας έως τον στόχο με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Αυτή είναι μια ιδανική επιλογή για τη μέτρηση της απόστασης ή του βάθους, καθώς δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με την επιφάνεια στόχο.

Παρά το πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι συσκευές, έχουν ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα που τις καθιστούν λιγότερο κατάλληλες για ορισμένες εφαρμογές.

Τα μειονεκτήματα των αποστασιογράφων λέιζερ περιλαμβάνουν το κόστος και το γεγονός ότι πρέπει να έχετε μια καθαρή και ακατάστατη οπτική γωνία από την κορυφή του πηγαδιού μέχρι το κάτω μέρος για να έχετε ακριβή ένδειξη.

Ένα στενό περίβλημα πηγαδιού ή ένα που έχει ένα σωρό εμπόδια μέσα μπορεί να σημαίνει ότι πρακτικά δεν μπορείτε να επιτύχετε την απαραίτητη οπτική επαφή στην επιφάνεια του νερού.

Μόνο φρεάτια που είναι αρκετά ρηχά θα επιτρέψουν την εύκολη χρήση ενός από αυτά στο χέρι. Αναμένετε ότι θα χρειαστείτε μια διάταξη τριπόδου ή άλλη βάση για να το κρατάτε αρκετά σταθερό.

Επίσης, όπως το εργαλείο ακουστικού ήχου, ένας αποστασιόμετρο λέιζερ μπορεί να παράγει μόνο μια μέτρηση της επιφάνειας του νερού και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές για πηγάδια με υψηλή στάθμη νερού που κατά τα άλλα είναι αρκετά βαθιά.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ένας αποστασιόμετρο λέιζερ λειτουργεί γρήγορα και εύκολα, αρκεί να έχετε την καθαρή οπτική γωνία που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Εύκολο στη στόχευση και εύκολο στη χρήση, ένα πάτημα ενός κουμπιού θα παράγει μια σαφή και εξαιρετικά ακριβή μέτρηση μόλις εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Επίσης, όπως το προαναφερθέν εργαλείο ακουστικής ηχογράφησης, ένας αποστασιόμετρο λέιζερ δεν εισάγει κανένα φυσικό αισθητήρα ή άλλα αντικείμενα στο καλό περίβλημα που μπορεί να κολλήσουν ή να μολύνουν το νερό μέσα.

Για φρεάτια μεγαλύτερης διαμέτρου ή φρεάτια με τακτοποιημένη εσωτερική εγκατάσταση, ένας ανιχνευτής απόστασης λέιζερ μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και γρήγορα για τη μέτρηση του βάθους του.

Καλέστε την εταιρεία γεωτρήσεων

Γεια, είναι τεχνικά ακόμα μια μέθοδος DIY! Για να είμαι σοβαρός, προτού περάσετε από όλη την επιδείνωση και τις πιθανές εικασίες της μέτρησης του βάθους του οικιακού σας φρεατίου, προσπαθήστε να εντοπίσετε τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας γεώτρησης που εγκατέστησε το πηγάδι.

Αν και δεν αποτελεί εγγύηση, πολλές τέτοιες επαγγελματικές εταιρείες διατηρούν εκτεταμένα αρχεία για μελλοντική αναφορά, και ένα τηλεφώνημα και ίσως μια μικρή χρέωση θα μπορούσε να σας δώσει ακριβείς μετρήσεις κάθε διάστασης του πηγαδιού σας και πιθανώς και του υδροφόρου ορίζοντα σας.

Όποιος και αν είναι ο σκοπός σας για τη μέτρηση του πηγαδιού σας εξαρχής, έχοντας στη διάθεσή σας άφθονα, ακριβή δεδομένα με ένα τηλεφώνημα ή ένα email θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα ακόμη και με τις πιο απλές μεθόδους.

Πριν ξεσπάσετε τα δικά σας εργαλεία, προσπαθήστε να μάθετε ποιος τρύπησε το πηγάδι και δώστε του ένα δαχτυλίδι.

Πόσο βαθιά πάει;

Τώρα που γνωρίζετε πέντε διαφορετικούς τρόπους για να μετρήσετε το βάθος του πηγαδιού σας, ήρθε η ώρα να επιλέξετε έναν και να δείτε τι θα βρείτε.

Από την απλή έως την υψηλή τεχνολογία, υπάρχει μια μέθοδος για κάθε προϋπολογισμό και κάθε εγκατάσταση. Με λίγη προσπάθεια, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε με ακρίβεια το βάθος του πηγαδιού σας σε χρόνο μηδέν.

πώς να μετρήσετε το βάθος ενός πηγαδιού pinterest

Schreibe einen Kommentar