Πώς να φυτέψετε και να μεγαλώσετε το χειμερινό αλμυρό * The Homesteading Hippy

0
Πώς να φυτέψετε και να μεγαλώσετε το χειμερινό αλμυρό * The Homesteading Hippy

Εάν έχετε μάθει να καλλιεργείτε βασικά βότανα όπως ο βασιλικός, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσετε ένα άλλο νέο βότανο – το αλμυρό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αλμυρών, το χειμώνα και το καλοκαίρι, αλλά και οι δύο είναι σχετικά ασυνήθιστοι στα κρεβάτια με βότανα στην αυλή των περισσότερων ανθρώπων. Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για αυτό, καθώς το αλμυρό είναι απίστευτα εύκολο να αναπτυχθεί.

χειμωνιάτικο αλμυρό
Του Kurt Stuber [1] – caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html μέρος του www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3407

Προσθέστε το στη συλλογή του κήπου σας με βότανα και θα έχετε ένα ολοκληρωμένο ντουλάπι με βότανα που θα σας εξοπλίσει με τη δυνατότητα να φτιάχνετε όλα τα είδη απολαυστικών πιάτων!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε χειμωνιάτικο αλμυρό – και πώς να το συλλέξετε στο τέλος της σεζόν!

Αλμυρό χειμώνα εναντίον καλοκαιριού

Χειμωνιάτικο αλμυρό, ή Ιστορίες της Μοντάναείναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που είναι ανθεκτικό στη ζώνη 6 του USDA. Το καλοκαιρινό αλμυρό, από την άλλη πλευρά, καλλιεργείται γενικά ως ετήσιο.

Ενώ υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές μεταξύ του καλοκαιρινού και του χειμερινού αλμυρού, είναι, ως επί το πλείστον, παρόμοιες όσον αφορά τη φροντίδα και τις συνθήκες καλλιέργειας.

Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία συνταγών, αν και το χειμωνιάτικο αλμυρό περιγράφεται γενικά ότι έχει πιο πικάντικη γεύση από το καλοκαιρινό αλμυρό. Το αλμυρό βοηθά στην παροχή και στη βελτίωση της γεύσης στα πιάτα σας χωρίς να απαιτείται η χρήση αλατιού και πιπεριού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλμυρό φρέσκο ​​σε διάφορες συνταγές ή μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο (τα φύλλα προστίθενται συχνά σε ποτ πουρί, ξύδι, βούτυρα και τσάι).

Ένας μικρός ημιαειθαλής θάμνος, το χειμωνιάτικο αλμυρό παράγει ξυλώδεις μίσχους και σκούρα πράσινα φύλλα. Μόλις καθιερωθεί, υπάρχουν λίγα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνετε για να το φροντίσετε. Είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και αναπτύσσεται χαμηλά στο έδαφος, αδρανοποιώντας τους χειμερινούς μήνες.

Ποικιλίες Χειμερινού Αλμυρού

Ως επί το πλείστον, υπάρχει μόνο μία κύρια ποικιλία χειμερινού αλμυρού. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε Taleja Montana „Nana“, μια νάνος ποικιλία, ή Satureja montana „Προστάτης Λευκός“, που παράγει διακοσμητικά λευκά άνθη. Αυτή η μεταγενέστερη ποικιλία είναι επίσης λίγο μικρότερη από το παραδοσιακό αλμυρό φυτό του χειμώνα.

Πώς να καλλιεργήσετε το χειμερινό αλμυρό από σπόρους

Το χειμερινό αλμυρό μπορεί να καλλιεργηθεί από σπόρους ή ως μεταφύτευση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι του αρέσει ο ζεστός καιρός, οι περισσότεροι κηπουροί συνιστούν να σπείρουν σπόρους μέσα και στη συνέχεια να μεταφυτέψουν τα αρχισμένα σπορόφυτα στον κήπο μόλις ζεσταθεί το έδαφος. Αυτό θα σας δώσει ένα απαραίτητο άλμα στην καλλιεργητική σας περίοδο.

Επιπλέον, τα χειμωνιάτικα αλμυρά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα. Συχνά, η αγορά σπόρων και η έναρξη των δικών σας φυτών είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθείτε να βρείτε φυτά κοντά σας.

Σπέρνουμε τους σπόρους αραιά σε επίπεδα. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό. Σπείρετε απευθείας στην κορυφή για το έδαφος. Δεν χρειάζεται να καλύψετε τους σπόρους με επιπλέον χώμα γιατί πρέπει να παραμείνουν εκτεθειμένοι στο φως για να φυτρώσουν. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε σπόρους σε μόλις 10 έως 14 ημέρες.

Ενώ οι σπόροι σας αναδύονται, είναι σημαντικό να τους διατηρείτε ωραίους και υγρούς (αν και όχι μουσκεμένους). Μόλις τα σπορόφυτα κατέχουν τρία έως τέσσερα σετ υγιών φύλλων, μπορούν να μεταφυτευθούν στον κήπο μόλις παρέλθει ο κίνδυνος παγετού.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκληρύνει τα σπορόφυτά σας πριν από τη μεταφύτευση για να μειώσετε τον κίνδυνο σοκ από τη μεταμόσχευση!

Πώς να μεταμοσχεύσετε το χειμερινό αλμυρό

Μεταφυτέψτε το χειμωνιάτικο αλμυρό σας σε σημείο όπου θα έχει χώρο να απλωθεί. Συνήθως, αυτό το φυτό μεγαλώνει σε περίπου 6-12 ίντσες σε ύψος και 8-12 ίντσες πλάτος.

Ευδοκιμεί στον ήλιο και χρειάζεται τουλάχιστον έξι ώρες κάθε μέρα. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή στράγγιση, με ιδανικό pH γύρω στο 6,7.

Προετοιμάστε το έδαφος πριν τη φύτευση προσθέτοντας ένα μείγμα οργανικής ύλης, όπως παλαιωμένο λίπασμα, και λίγη άμμο. Η άμμος θα βοηθήσει στην προώθηση της καλής αποστράγγισης.

Θα θελήσετε να επιλέξετε μια τοποθεσία φύτευσης που θα επιτρέπει στα φυτά να παραμείνουν ανενόχλητα, καθώς η χειμερινή αλμυρή είναι πολυετής σε πολλά κλίματα, πρέπει να σκεφτείτε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας, ώστε να μην φυτέψετε τη χειμερινή αλμυρή σε ένα σημείο όπου θα είναι άβολο αργότερα.

Σε ορισμένους κηπουρούς αρέσει να αναμιγνύουν λίγο οστεάλευρα στο σημείο φύτευσης όταν φυτεύουν. Αυτό μπορεί να προσθέσει ασβέστιο στο έδαφος και να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο φύτευσης. Πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν το χειμωνιάτικο αλμυρό σε παρτέρια λαχανικών και λουλουδιών για να βοηθήσει στην απώθηση των παρασίτων, αλλά επειδή ανέχεται καλά την ξηρασία από το κακής ποιότητας χώμα, μπορεί επίσης να φυτευτεί σε πλαγιά ή βραχώδη όχθη. Τα διακοσμητικά και αρωματικά άνθη του το καθιστούν επίσης καλό υποψήφιο ως είδος μπορντούρας.

Όταν μεταφυτεύετε, οι σπόροι σας πρέπει να απέχουν περίπου 10 έως 12 ίντσες μεταξύ τους. Τοποθετήστε τα στη θέση τους και γεμίστε τα μέσα στις τρύπες φύτευσης, γεμίζοντας απαλά το χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού.

Μπορεί επίσης να μπορείτε να καλλιεργήσετε χειμερινό αλμυρό ως πολλαπλασιασμό μέσω μοσχευμάτων. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε μοσχεύματα από το φυτό (οι μύτες των νέων βλαστών θα λειτουργήσουν) στα τέλη της άνοιξης και βάλτε τα σε γλάστρες με υγρή άμμο.

Μόλις τα μοσχεύματα ριζώσουν, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε σε άλλο δοχείο ή απευθείας στον κήπο.

χειμωνιάτικο αλμυρό λουλούδι
Από τον Benjamin Zwittnig – http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/satureja_montana.html, CC BY 2.5 si, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41019662

Φροντίδα χειμωνιάτικων αλμυρών φυτών

Πότισμα

Αν και θα θέλετε να ποτίζετε αμέσως μετά τη φύτευση – και σε τακτική βάση μέχρι να δημιουργηθούν τα φυτά – μόλις εγκατασταθούν, χρειάζεται να ποτίζετε μόνο κάθε λίγες εβδομάδες.

Αυτά τα φυτά διαχειρίζονται καλά τις ξηρασίες και στην πραγματικότητα τα καταφέρνουν καλύτερα όταν το χώμα αφήνεται να στεγνώσει λίγο μεταξύ των ποτισμών.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας όταν το πάνω μέρος του χώματος έχει στεγνώσει. Αυτό το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις το εδραιώσετε και καλύτερα να το αφήσετε να στεγνώσει λίγο και όχι πολύ υγρό.

Λίπανση

Το χειμωνιάτικο αλμυρό απαιτεί πολύ λίγη φασαρία και φροντίδα, αλλά είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε ένα top dressing σαν κομπόστ την άνοιξη. Αυτό θα του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιές χωρίς να δημιουργήσει ασθενοφόρο. Αποφύγετε τη χρήση υγρών λιπασμάτων, καθώς το αλμυρό δεν ανταποκρίνεται καλά σε αυτά.

Κλάδεμα

Θα χρειαστεί να κλαδέψετε τα φυτά σας το πρώτο μέρος της άνοιξης πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε φρέσκια ανάπτυξη. Απλώς αφαιρέστε τα παλιά κεφάλια σπόρων από την προηγούμενη σεζόν. Συνήθως, αυτό θα είναι περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ανάπτυξης των φυτών.

Όσο μεγαλώνουν τα φυτά σας, τόσο πιο συχνά θα απαιτούν τακτικό κλάδεμα. Αυτό θα τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν υγιή ανάπτυξη και πλήρη φόρμα.

Βοτάνισμα και Μολτσάρισμα

Ενώ το χειμωνιάτικο αλμυρό φυτό σας εδραιώνεται, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ελέγξετε τα ζιζάνια. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν το φυτό είναι μικρό, καθώς θα χρειαστεί να ξεριζώσετε προσεκτικά με το χέρι για να αποτρέψετε το ξερίζωμα του ευαίσθητου φυτού.

Ωστόσο, μόλις γίνει λίγο μεγαλύτερο, το ξεβοτάνισμα θα είναι εύκολο έργο. Στην πραγματικότητα, η ψηλή, απλωμένη φύση του χειμερινού αλμυρού θα αποτρέψει την ανάπτυξη πολλών ζιζανίων εκεί κοντά.

Μόλις καθιερωθεί, μπορείτε να βάλετε ένα στρώμα πάχους μίας έως δύο ιντσών από φυσικό σάπια φύλλα. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ζιζανίων, αλλά θα μετριάσει και την υγρασία του εδάφους.

Φυτά συντροφιάς

Το χειμωνιάτικο αλμυρό προσφέρει ποικίλα οφέλη στα κοντινά φυτά. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τους μύκητες των φασολιών, αν το καλλιεργήσετε μαζί με φασόλια. Μπορεί επίσης να φυτευτεί κοντά σε τριαντάφυλλα, όπου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα προσβολής από αφίδες και ωίδιο.

Το χειμωνιάτικο αλμυρό βοηθά επίσης στην απώθηση του λαχανόσκωρουεπομένως είναι έξυπνο να φυτέψετε αυτό το βότανο κοντά στα σταυρανθή λαχανικά.

Αυτό το φυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό επικονιαστές με τα φωτεινά άνθη του. Ως εκ τούτου, συχνά φυτεύεται κοντά σε μελίσσια. Όχι μόνο βοήθησε τις μέλισσες να παραμείνουν υγιείς, αλλά μπορεί να προσθέσει μια υπέροχη γεύση πεύκου στο μέλι ως αποτέλεσμα, επίσης.

Αντοχή

Το χειμερινό αλμυρό είναι ανθεκτικό στο κρύο στους 10 βαθμούς περίπου. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά τόσο χαμηλά το χειμώνα, ίσως θελήσετε να απομονωθείτε από το κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες. Κάτι τόσο απλό όσο ένα στρώμα πάχους πέντε ιντσών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε το μούλτι από το ελατήριο. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κρύο πλαίσιο για να προστατέψετε τα φυτά σας αυτές τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.

Χειμωνιάτικα παράσιτα και ασθένειες

Το χειμωνιάτικο αλμυρό δεν έχει μεγάλα παράσιτα ή ασθένειες για να ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, λόγω του έντονου αρώματος και της γεύσης του, τα περισσότερα παράσιτα ενθαρρύνονται να απομακρυνθούν.

Υπάρχουν περιστασιακά προβλήματα με τα ακάρεα της αράχνης και τους κοριούς, μαζί με τα φυλλοβόλα, αλλά συνήθως, αυτά τα παράσιτα προκαλούν ασήμαντες ζημιές.

Καλλιέργεια χειμερινού αλμυρού σε ένα δοχείο

Το χειμωνιάτικο αλμυρό, όπως και άλλα βότανα, είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί σε δοχείο. Θα χρειαστείτε απλώς μια κατσαρόλα με πλάτος τουλάχιστον 12 ίντσες και εξίσου βαθιά.

Πριν φυτέψετε, γεμίστε το δοχείο με μείγμα γλάστρας και λίγη χαλαρή άμμο για να ενθαρρύνετε την αποστράγγιση. Τοποθετήστε τα φυτά σας αρκετά μακριά μεταξύ τους ώστε να έχουν αξιοπρεπή κυκλοφορία αέρα.

Τοποθετήστε το δοχείο σας σε ένα δροσερό παράθυρο που δέχεται άφθονο ηλιακό φως – έξι ώρες την ημέρα είναι το ιδανικό. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το χειμωνιάτικο αλμυρό σας κάτω από ένα φως ανάπτυξης. Βεβαιωθείτε ότι ποτίζετε το αλμυρό σας που καλλιεργείται σε δοχείο όποτε στεγνώνει η κορυφή του χώματος.

Πώς να μαζέψετε το χειμερινό αλμυρό

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή του χειμερινού αλμυρού είναι το πρώτο πράγμα, ακριβώς στην αρχή της ημέρας. Τότε είναι που τα αιθέρια έλαια του φυτού είναι στα πιο γευστικά και χρήσιμα.

Το χειμωνιάτικο αλμυρό αδρανεί το χειμώνα και αναπτύσσεται νέα την άνοιξη, όταν καλλιεργείται σε εύκρατη τοποθεσία. Θα θέλετε να κλαδεύετε τακτικά το φυτό σας για να μην γίνει ξυλώδες, καθώς και για να ενθαρρύνετε τη φρέσκια ανάπτυξη.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να συλλέγουν χειμερινά αλμυρά κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά η γεύση θα είναι καλύτερη κατά την κύρια περίοδο ανάπτυξης το καλοκαίρι.

Όταν κόβετε, επιλέξτε κλωνάρια μόνο για ώριμα κοτσάνια. Αφήστε περίπου το μισό κοτσάνι στο φυτό για την υγεία και την ανάπτυξη του φυτού.

Χρήσεις για χειμωνιάτικα αλμυρά

Το χειμωνιάτικο αλμυρό έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα. Κυρίως, χρησιμοποιείται ως βότανο σε φασόλια και κρέας. Λειτουργεί καλύτερα για πιο ελαφριά κρέατα, όπως η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, και χρησιμοποιείται συχνά στη γέμιση. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε σάλτσες και σούπες. Χάνει λίγο από την πικάντικη γεύση του όσο περισσότερο μαγειρεύεται.

Το χειμωνιάτικο αλμυρό έχει επίσης μια ποικιλία ιατρικών χρήσεων. Είναι αρωματικό και προσφέρει επίσης αντισηπτικά και πεπτικά οφέλη. Μερικοί το χρησιμοποιούν ακόμη και για να διεκδικήσουν τη φαγούρα και το έγκαυμα από τσίμπημα μέλισσας!

Όταν καταναλώνεται, το χειμωνιάτικο αλμυρό πιστεύεται ότι είναι ένα φάρμακο για διάφορες πεπτικές παθήσεις όπως η ναυτία, η διάρροια και ο πονόλαιμος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο φρέσκο ​​όσο και ξηρό.

Διατήρηση χειμερινού αλμυρού

Ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσετε το χειμωνιάτικο αλμυρό για μελλοντική χρήση είναι να το στεγνώσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό δεσμεύοντας τα στελέχη με λίγο σπάγκο και κρεμώντας τα σε δροσερό μέρος μακριά από τον άμεσο ήλιο, όπως το γκαράζ. Μπορείτε επίσης να αφυδατώσετε τα στελέχη σε έναν αφυδατωτή τροφίμων για μερικές ώρες.

Μόλις στεγνώσουν τα κλωνάρια, αφαιρέστε τα φύλλα από τους μίσχους και αποθηκεύστε τα φύλλα σε ένα δοχείο που είναι αεροστεγές. Διατηρήστε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπου θα διαρκέσουν έως και τέσσερα χρόνια.

Όταν προσθέτετε το βότανο στη μαγειρική σας, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να τα συνθλίψετε. Θα έχουν φανταστική γεύση!

Πρέπει να καλλιεργήσω χειμωνιάτικο αλμυρό;

Δυστυχώς, η χειμερινή ανάκαμψη είναι το μακροβιότερο φυτό εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε πέντε χρόνια περίπου όταν το καλλιεργείτε στον κήπο σας (πιο συχνά για φυτά που καλλιεργούνται σε δοχεία).

Τούτου λεχθέντος, το χειμερινό αλμυρό προσφέρει στους κηπουρούς πολλά οφέλη. Δεν είναι μόνο όμορφο να το βλέπει κανείς, αλλά τα γευστικά του κλωναράκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα όλων των ειδών φαγητών, από μπιζέλια και φασόλια μέχρι κοτόπουλο. Μπορείτε να το προσθέσετε ακόμη και στο τυρόψωμο!

Καλλιεργήστε μερικά χειμωνιάτικα αλμυρά φυτά στον κήπο σας αυτή την άνοιξη και θα απολαύσετε την πικάντικη, πικάντικη γεύση του όλο το χρόνο.

Schreibe einen Kommentar