Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε τον άνηθο * The Homesteading Hippy

0
Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε τον άνηθο * The Homesteading Hippy

Είτε πρόκειται για τουρσιά άνηθου που έχουν την καρδιά σας, είτε για μια σάλτσα άνηθου σε τραγανό ψητό σολομό, να είστε σίγουροι ότι ο άνηθος είναι ένα εύκολο βότανο στην καλλιέργεια.

Με λίγο ηλιακό φως και άφθονο νερό, ο άνηθος μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί από σπόρους. Ωριμάζει γρήγορα και μπορείτε να το απολαύσετε κατά τη διάρκεια διαδοχικών συγκομιδών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή μόνο μία φορά στο τέλος, εάν θέλετε να μαζέψετε τους σπόρους.

άνηθο

Αυτό το άρθρο θα σας πει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να φυτεύετε, να μεγαλώνετε και να συγκομίζετε τον άνηθο – ένα ανθεκτικό φυτό στην οικογένεια των καρότων που εκτιμάται για τους πικάντικους σπόρους και το λαμπερό πράσινο φύλλωμά του.

Τύποι άνηθου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνηθου που μπορείτε να καλλιεργήσετε, οι περισσότεροι από τους οποίους τα καταφέρνουν αρκετά καλά στους κήπους του σπιτιού.

  • Δουκάτο νόμισμα: Ο άνηθος Dukat είναι γνωστός και ως «tetra dill» και συνήθως καλλιεργείται για το πλούσιο, κατάφυτο φύλλωμά του. Είναι τέλειο σε σαλάτες, αλλά οι σπόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για καρυκεύματα σε διάφορα καρυκεύματα.
  • Fernleaf: Ο άνηθος των φτερών έχει μόνο περίπου 18 ίντσες ύψος, καθιστώντας τον μια καλή επιλογή αν δεν θέλετε να ποντάρετε. Είναι το καλύτερο είδος άνηθου για συνθέσεις με λουλούδια.
  • Σούπερ ντουκάτ: Μια σχετικά νέα ποικιλία άνηθου, αυτή η ψηλή, ίσια ποικιλία έχει μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια.
  • Μακρύ νησί: Αναφέρεται και ως άνηθος μαμούθ, ο άνηθος του Long Island μπορεί να φτάσει τα πέντε πόδια ψηλός! Τόσο οι σπόροι όσο και τα φύλλα μπορούν να συγκομιστούν και είναι τέλειο για τουρσί.
  • Μπουκέτο: Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο δημοφιλή είδη άνηθου, το Bouquet έχει σκούρο φύλλωμα που είναι σχεδόν μπλε. Παράγει μεγάλα κεφάλια σπόρων που είναι ιδανικά για τουρσί.

Καλλιέργεια άνηθου από σπόρους

Στην ιδανική περίπτωση, εάν θέλετε να φυτέψετε άνηθο για τουρσί, θα πρέπει να σπείρετε σπόρους πολλές φορές – κάθε λίγες εβδομάδες – κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε μια σταθερή συγκομιδή. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πολλούς σπόρους αποθηκευμένους για όλες τις ανάγκες σας σε τουρσί!

Και αν αφήσετε λίγο από τον άνηθο σας να πάει για σπορά και παραμείνει στο έδαφος (θα ξέρετε ότι έχει πάει για σπόρο όταν ανθίσει) θα έχετε όλο τον άνηθο που χρειάζεστε την επόμενη χρονιά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους άνηθου μέσα, περίπου έξι εβδομάδες πριν από την τελευταία αναμενόμενη ημερομηνία παγετού, αλλά θα ήταν καλύτερα να καλλιεργήσετε τον άνηθο σε εξωτερικούς χώρους. Σπείρετε σπόρους απευθείας στον κήπο μετά τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό.

Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους σας σε άμεσο ηλιακό φως, ιδανικά σε σημείο με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Πριν από τη φύτευση, προσθέστε άφθονη οργανική ύλη, όπως το κομπόστ.

Το pH σας πρέπει να είναι ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο. Ό,τι κι αν γίνει, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σημείο που να προστατεύει τον άνηθο σας από δυνατούς, θυελλώδεις ανέμους, καθώς αυτό μπορεί να τον ανατρέψει.

Όταν σπέρνετε τους σπόρους σας, κάντε το περίπου ¼ ίντσας βάθος και 18 ίντσες μεταξύ τους. Ο άνηθος χρειάζεται αρκετό χρόνο για να βλαστήσει – συνήθως δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες. Θα χρειαστεί να περιμένετε άλλες δύο εβδομάδες για να αραιώσετε τα φυτά σας, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να παρέχετε τη σωστή απόσταση όταν φυτεύετε μικροσκοπικούς σπόρους άνηθου.

Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να είστε πολύ συγκεκριμένοι για τη φύτευση άνηθου σε σειρές. Μη διστάσετε να φυτέψετε σπόρους σε συστάδες και μπορείτε πάντα να τους αραιώσετε αργότερα.

Φύτευση μοσχευμάτων άνηθου

Ο άνηθος δεν μεταφυτεύει καλά, αλλά μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα εάν το επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να σπείρετε τους σπόρους σας σε γλάστρες τύρφης και όχι σε πλαστικά δοχεία. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να ενοχλήσετε τις εύθραυστες ρίζες των φυτών άνηθου σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο κίνδυνος της πρώτης έχει περάσει την άνοιξη. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 70 βαθμούς F (15 έως 21 C).

Φροντίδα φυτών άνηθου

Πότισμα

Θα χρειαστεί να ποτίζετε καλά τα φυτά άνηθου σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να δημιουργούνται. Τα φυτά σας θα χρειάζονται περίπου μια ίντσα νερό την εβδομάδα.

Εάν ο άνηθος σας βρίσκεται στο δεύτερο έτος ανάπτυξης, μπορεί να είστε σε θέση να τα βγάλετε πέρα ​​με λιγότερο συχνό πότισμα – αλλά θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να ποτίζετε τα φυτά σας κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

Ενώ οι σπόροι βλασταίνουν, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Μόλις τα φυτά αρχίσουν να αναπτύσσονται, θα χρειαστούν περίπου μία έως δύο ίντσες βροχής κάθε εβδομάδα για να επιβιώσουν.

Λίπανση

Ως επί το πλείστον, τα βότανα δεν απαιτούν πρόσθετη λίπανση – αυτό ισχύει και για τον άνηθο. Η καλύτερη στιγμή για να διορθώσετε το έδαφος είναι πριν φυτέψετε, ιδανικά με ένα ισορροπημένο οργανικό λίπασμα όπως το λίπασμα που θα αποσιωπήσει το θρεπτικό προφίλ του εδάφους καθώς και τη δομή του.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα ισορροπημένο συνθετικό λίπασμα μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Απλώς ανακατέψτε το με νερό για να είναι λίγο πιο αραιωμένο και να μην καίει τα φυτά σας.

Βοτάνισμα

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τα κρεβάτια σας με άνηθο καλά ζιζανίων. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τον άνηθο για θρεπτικά συστατικά και νερό, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε ειδικά όταν ο άνηθος σας μόλις ξεκινάει.

Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο σάπια φύλλα για να κρατήσετε τα ζιζάνια εκφρασμένα και το έδαφος ωραίο και υγρό. Οποιοδήποτε είδος σάπια φύλλα θα λειτουργήσει, αλλά το άχυρο σάπια φύλλα είναι ιδιαίτερα εύκολο στο χειρισμό.

Ο άνηθος συχνά ψηλώνει και είναι κάπως βαρύς. Μπορεί να θέλετε να το ποντάρετε αν το έχετε φυτέψει σε έναν κήπο με αέρα.

Φυτά συντροφιάς άνηθου

Καλλιεργήστε τον άνηθο με φυτά όπως κρεμμύδια και λάχανο. Θα προσφέρει σε αυτά τα φυτά ποικίλα οφέλη.

Προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από καρότα και μάραθο, καθώς σχετίζεται στενά με αυτά τα δύο είδη φυτών και μπορεί να προσελκύσει παρόμοια παράσιτα, όπως η μύγα της σκουριάς καρότου.

Μπορείτε να φυτέψετε άνηθο κοντά σε άλλα είδη όπως:

Ο άνηθος προσελκύει μια ποικιλία ωφέλιμων εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των σφηκών και άλλων αρπακτικών εντόμων που τρέφονται με παράσιτα του κήπου (όπως οι αφίδες). Επιπλέον, ο άνηθος είναι φυτό ξενιστή για την κάμπια της μαύρης πεταλούδας της χελιδονοουράς, ενός σημαντικού επικονιαστή.

Παράσιτα και ασθένειες του άνηθου

Περιστασιακά, ο άνηθος δέχεται επίθεση από παράσιτα όπως οι κεράφιοι τομάτας και οι κάμπιες μαϊντανού. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα παράσιτα, έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές.

Μπορείτε να τα ψεκάσετε με Bacillus thuringiensis kurstaki, ένα φυσικό εντομοκτόνο που θα σκοτώσει αμέσως τα παράσιτα ή μπορείτε απλά να τα διαλέξετε με το χέρι από τα φυτά.

Μοναδικά, ο άνηθος έχει πολύ λίγα προβλήματα ασθένειας να μιλήσει. Μπορείτε να εξασφαλίσετε την αντοχή του άνηθου σας στις ασθένειες φροντίζοντας να έχει φυτευτεί με κατάλληλη απόσταση – έτσι, τόσο ο αέρας, το νερό όσο και τα θρεπτικά συστατικά θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, γεγονός που αποτρέπει τις μυκητιάσεις.

Καλλιέργεια άνηθου από μοσχεύματα

Ο άνηθος είναι ένα μοναδικό φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και από μοσχεύματα! Ίσως να μην χρειαστεί καν να ξοδέψετε χρήματα για να απολαύσετε μια νόστιμη συγκομιδή άνηθου.

Τα μοσχεύματα άνηθου ριζώνουν στο νερό αρκετά γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ένα κομμάτι από το φυτό άνηθο και να το βάλετε σε ένα ποτήρι νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα φυτό με υγιή νέα ανάπτυξη.

Κάθε στέλεχος θα εξελιχθεί σε ένα νέο, ενιαίο φυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μοσχεύματα άνηθου ριζώνουν γρήγορα και μπορούν να μεταμοσχευθούν σε γλάστρες με χώμα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει τον άνηθο και το δοχείο με νερό σε ένα μέρος όπου θα έχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να χρειαστεί να αντικαθιστάτε το νερό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με το πόσο στεγνό και ζεστό είναι στο σημείο που το καλλιεργείτε από μοσχεύματα.

Πώς να καλλιεργήσετε τον άνηθο σε ένα δοχείο

Δεν χρειάζεται να έχετε έναν ευρύχωρο κήπο με βότανα για να καλλιεργήσετε άνηθο – το μόνο που χρειάζεστε είναι μια γλάστρα! Μπορείτε εύκολα να κρατήσετε πολλά δοχεία άνηθου σε ένα ηλιόλουστο κατάστρωμα ή αίθριο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο με βάθος περίπου δώδεκα ιντσών, καθώς τα φυτά άνηθου αναπτύσσουν μια ισχυρή, βαθιά ρίζα. Η απόσταση σας πρέπει να είναι περίπου 12 έως 24 ίντσες (30 έως 60 cm) για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο άνηθος δεν θα τα πάει τόσο καλά όσο κάποια άλλα φυτά όταν φυτευτεί σε έναν εσωτερικό κήπο με βότανα, αλλά αν θέλετε πραγματικά να καλλιεργείτε άνηθο όλο το χρόνο, θα λάβετε μια μέτρια ανταμοιβή για το χρόνο σας.

Σκεφτείτε να ξεκινήσετε μερικούς σπόρους σε εσωτερικούς χώρους – μπορείτε να συνεχίσετε να φυτεύετε διαδοχικά για μια συνεχή συγκομιδή όλο το χρόνο και εδώ.

Πώς να μαζέψετε τον άνηθο

Ο άνηθος είναι έτοιμος για συγκομιδή μόλις το φυτό έχει τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε φύλλα. Μπορείτε να συγκομίσετε τσίμποντας τα φύλλα ή κόβοντάς τα με ψαλίδι.

Μπορείτε ακόμη και να τσιμπήσετε ολόκληρα κοτσάνια αν το επιλέξετε, αλλά αυτό θα σταματήσει την παραγωγή του φυτού (θα πρέπει να το κάνετε μόνο εάν έχετε πολλά φυτά).

Καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός, να έχετε κατά νου ότι ο άνηθος είναι πιθανό να βυθιστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα στείλει μίσχους λουλουδιών και θα σχηματίσει σπόρους. Μόλις σχηματίσει σπόρους, πεθαίνει – εάν θέλετε να διατηρήσετε το φυτό για άλλη μια καλλιεργητική περίοδο, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα άνθη.

άνθος

Μπορείτε να συλλέγετε άνηθο συνεχώς κατά τη διάρκεια των μηνών της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου – εφόσον το φυτό έχει πολλά φύλλα και έχει ύψος 20-22 cm περίπου. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι τα φύλλα άνηθου σας έχουν τις πιο δυνατές, πιο δυνατές γεύσεις λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια.

Αυτό είναι συνήθως περίπου εξήντα ή εβδομήντα ημέρες αφότου έχετε σπείρει σπόρους. Μπορείτε να συλλέξετε τον σπόρο περίπου ενενήντα ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων όταν οι σπόροι είναι καφέ και επίπεδοι.

Για να μαζέψετε τον άνηθο σας, απλά κόψτε τους μίσχους ή τα φύλλα με ένα ψαλίδι κήπου.

Συντήρηση άνηθου

Δυστυχώς, ο άνηθος θα γέρνει μόλις τον κόψετε. Θα εξακολουθεί να έχει φρέσκια γεύση, αλλά αυτή η πικάντικη, νόστιμη γεύση διαρκεί μόνο για λίγες μέρες. Επομένως, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα το χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τον άνηθο στο ψυγείο με τα κοτσάνια κρυμμένα σε ένα δοχείο με νερό.

Μπορείτε επίσης να κάνετε flash free άνηθο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε σε λίγο νερό μέσα σε μια παγοθήκη. Όταν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον άνηθο αργότερα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε τους κύβους σε μαγειρεμένα πιάτα (όπως ζυμαρικά) που χρειάζονται λίγη υγρασία.

Η αφυδάτωση είναι μια άλλη μέθοδος συντήρησης του άνηθου. Για να το κάνετε αυτό, κρεμάστε ολόκληρο το φυτό για να στεγνώσει, ιδανικά ανάποδα, σε ζεστό, ξηρό μέρος. Πρέπει να μείνει εκεί μέχρι να αφαιρεθεί εύκολα το φύλλωμα. Μπορείτε επίσης να κόψετε τα φύλλα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα ή να τα βάλετε σε αφυγραντήρα.

Εάν σκοπεύετε να μαζέψετε και να διατηρήσετε σπόρους άνηθου για κονσερβοποίηση ή τουρσί, θα χρειαστεί να κόψετε τους μίσχους των λουλουδιών σας αφού τα κίτρινα άνθη αρχίσουν να ξεθωριάζουν.

Βάλτε μια μικρή χάρτινη σακούλα σε όλη την κεφαλή του λουλουδιού και ανοίξτε μερικές μικρές τρύπες για αερισμό. Κρεμάστε τα φυτά σας σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Τελικά, οι σπόροι θα πέσουν από το φυτό και θα μαζευτούν προς το κάτω μέρος της τσάντας. Μπορείτε να ρίξετε τους σπόρους σε ένα γυάλινο δοχείο σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Χρήσεις για τον άνηθο

Ο άνηθος έχει ποικίλες χρήσεις στην κουζίνα και γύρω από το σπίτι. Όχι μόνο είναι τέλειο για την παρασκευή τουρσιών άνηθου, αλλά κάνει επίσης ένα υπέροχο καρύκευμα σε συνταγές όπως ψάρια και πουλερικά. Μπορεί ακόμη και να σας δώσει μια πιο μυρωδάτη αναπνοή αν μασήσετε τους σπόρους!

Επιπλέον, ο άνηθος χρησιμοποιείται συχνά σε συνθέσεις με λουλούδια, τα φύλλα του είναι κομψά και ένα πολυτελές πράσινο, καθιστώντας τον την τέλεια επιλογή για να τονίσετε τα αγαπημένα σας είδη λουλουδιών.

Ο άνηθος έχει επίσης ένα μείγμα από φαρμακευτικά οφέλη. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, απαραίτητο για την προώθηση γερών, υγιών οστών. Πιστεύεται επίσης ότι βελτιώνει την παραγωγή γάλακτος για τις θηλάζουσες μητέρες.

Είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το απαραίτητο συστατικό σχεδόν σε κάθε ιατρικό ντουλάπι οικιακού βοηθού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν κάθε μέρος του φυτού άνηθου, από τα φύλλα μέχρι τα άνθη και τους σπόρους. Έχει μια μοναδική γεύση και ένα υπέροχο βουτυροπράσινο χρώμα που ταιριάζει σε σχεδόν κάθε τύπο κουζίνας.

Είναι τόσο εύκολο στην καλλιέργεια που δεν υπάρχει λόγος να μην το συμπεριλάβετε στον κήπο με τα βότανα της αυλής σας αυτό το καλοκαίρι!

αυξανόμενη καρφίτσα άνηθου

Schreibe einen Kommentar