Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να συλλέξετε μελιτώματα * The Homesteading Hippy

0
Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να συλλέξετε μελιτώματα * The Homesteading Hippy

Για μένα, τίποτα δεν θυμίζει καλύτερα το καλοκαίρι από μια φρέσκια φέτα πεπόνι.

Μεγαλώνοντας, είχαμε πάντα αυτά τα φρούτα στο ψυγείο όταν κυλούσε το καλοκαίρι. Μου αρέσει να τα κόβω σε φέτες και να ρίχνω τα κομμάτια σε σαλάτες, σούπες και επιδόρπια.

μελίτωμα

Δυστυχώς, όταν πρόκειται για την καλλιέργεια πεπονιών όλων των ειδών, πάντα ήμουν λίγο –ας πούμε– αμφισβητούμενη. Πάντα αγωνιζόμουν να παρέχω τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας για αυτά τα τεράστια φρούτα.

Αποφάσισα να φυτέψω, να μεγαλώσω και να μαζέψω μελίτωμα – ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε…

Γιατί πρέπει να καλλιεργήσετε μελίτωμα

Εκτός από το πιο προφανές όφελος της καλλιέργειας μελιτώματος – είναι νόστιμο! – είναι επίσης απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, μόνο ένα φλιτζάνι μελίτωμα έρχεται με μόλις 64 θερμίδες και 16 γραμμάρια υδατάνθρακες. Έχει επίσης ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, για το οποίο δεν χρειάζεται να γράψω κάτι – αλλά δεν βλάπτει επίσης!

Ένα φλιτζάνι (177 γραμμάρια) μελιτώματος έχει επίσης το επιβλητικό 53% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Έχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ, μαγνησίου και καλίου. Επιπλέον, περιέχει ενώσεις με ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη, όπως κερκετίνη, βήτα-καροτίνη και καφεϊκό οξύ.

Η κατανάλωση μελιτώματος σε τακτική βάση πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχει θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν και να υποστηρίξουν την καλή υγεία των οστών. Είναι πλούσιο σε νερό και ηλεκτρολύτες, γι‘ αυτό είναι τόσο τέλειο εκείνη την καυτή καλοκαιρινή μέρα!

Ποικιλίες μελιτώματος

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μελιτώματος που μπορείτε να καλλιεργήσετε.

Ο πρώτος τύπος είναι πράσινη σάρκα μελιτώματος. Οι κοινές ποικιλίες μελιτώματος με πράσινη σάρκα περιλαμβάνουν ‚Earlibrew,‘ ‚Λαθραίο ποτό,‘ και «Βασιλιάς του μελιού». Όλα αυτά ωριμάζουν σε περίπου 90 ημέρες. Υπάρχει μια άλλη ποικιλία με πράσινη σάρκα, η «Vanessa», που εκτιμάται για την υπέροχη λευκή φλούδα της.

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε μια ποικιλία με πορτοκαλί σάρκα, θα βρείτε δημοφιλείς ποικιλίες όπως ‚Ανθος πορτοκαλιάς,‘ Το «Orange Sherbet» και το «Orange Delight» βρίσκονται στην κορυφή των λιστών των περισσότερων κηπουρών.

Μια ποικιλία ιδιαίτερα ανθεκτική στις ασθένειες είναι „Πορτοκαλί χτύπημα“, ενώ ‚Πορτοκαλί Δροσιά έχει υπέροχη σάρκα σε χρώμα σολομού που το ξεχωρίζει πραγματικά από το πλήθος.

Φύτευση μελιτώματος από σπόρο

Οι περισσότεροι κηπουροί επιλέγουν να φυτέψουν μελίτωμα από σπόρους, σπέρνοντας απευθείας στον κήπο κατά τη φύτευση.

Για να το κάνετε αυτό, θα θέλετε να περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού. Σπέρνετε τους σπόρους σας σε ζεστό, γόνιμο έδαφος, σπέρνοντας περίπου τρεις ίντσες μεταξύ τους σε ομάδες των τεσσάρων έως έξι. Καλύψτε τους σπόρους με μια ίντσα χώματος και ποτίστε ομοιόμορφα.

Οι ομάδες σας πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περίπου τέσσερα έως έξι πόδια.

Τα σπορόφυτα εμφανίζονται συνήθως σε μία ή δύο εβδομάδες. Θα θέλετε να αραιώσετε τα τρία ή τέσσερα πιο δυνατά σπορόφυτα σε κάθε ομάδα για να μειώσετε τον ανταγωνισμό, αλλά περιμένετε μέχρι τα φυτά να είναι δύο ίντσες ψηλά για να το κάνετε αυτό.

Μεταφύτευση μελιτώματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να σπείρετε απευθείας τους σπόρους μελιτώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρίζες του φυτού είναι αρκετά εύθραυστες, και διαταράσσονται εύκολα με τη μεταφύτευση.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν είναι ιδανικό. Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε μια πιο ψυχρή ζώνη ανάπτυξης, μπορεί να μην έχετε αρκετό χρόνο για να πάρετε μια ώριμη καλλιέργεια πριν αρχίσει ο πρώτος παγετός.

Το κλειδί εδώ είναι να χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενες γλάστρες φύτευσης, όπως οι γλάστρες τύρφης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να ενοχλήσετε τις ρίζες του φυτού όταν έρθει η ώρα να βάλετε τα δοχεία στο έδαφος.

Όταν σπέρνετε, τοποθετήστε περίπου τρεις σπόρους ανά γλάστρα. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πιεστεί μισή ίντσα βαθιά στη φόρμουλα έναρξης των σπόρων και διατηρούν το έδαφος υγρό και ζεστό, περίπου στους 70 βαθμούς Φαρενάιτ (21 Κελσίου).

Ξεκινάω πάντα τους σπόρους μου σε εσωτερικούς χώρους κάτω από ένα φως LED. Τοποθετώ τις κατσαρόλες σε ένα χαλάκι για να παραμείνουν ωραίες και φρυγανισμένες – βοηθώντας τις να φυτρώσουν πιο γρήγορα.

Συνήθως, τα σπορόφυτά σας θα βγουν σε μόλις μία έως δύο εβδομάδες. Ενώ το φως δεν έχει τόση σημασία προτού τα σπορόφυτα ξεχυθούν στο έδαφος, είναι απαραίτητο μετά την ανάδυσή τους. Θα θελήσετε να παρέχετε φως για τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα και 8 ώρες τη νύχτα – η ισορροπία είναι απαραίτητη.

Δεν χρειάζεται να γονιμοποιήσετε τα σπορόφυτα. Αντίθετα, δεν μπορείτε να περιμένετε να τα ταΐσετε μέχρι να γίνουν περίπου τεσσάρων εβδομάδων χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα εκκίνησης. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει επίσης να αραιώσετε τα φυτά σε ένα μόνο ανά γλάστρα για να μειώσετε τον ανταγωνισμό.

Πριν μεταφυτέψετε τα φυτά έξω, αφιερώστε λίγο χρόνο για να τα σκληρύνετε. Αυτό πρέπει να γίνει σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων. Εξοικειώστε τα νεαρά φυτά σας στις εξωτερικές συνθήκες μετακινώντας τα σταδιακά έξω για αυξημένο χρονικό διάστημα.

Ξεκινήστε με μόλις μία ή δύο ώρες, τοποθετώντας τα φυτά σας σε μια τοποθεσία που είναι προστατευμένη από τον άνεμο που οδηγεί και το άμεσο φως και, στη συνέχεια, φέρτε τα μέσα. Προσθέστε μία ώρα κάθε μέρα.

Μόλις ζεστάνει ο καιρός και περάσει ο κίνδυνος παγετού – και τα σπορόφυτά σας έχουν σκληρυνθεί επαρκώς – είναι ώρα να φυτέψετε! Διαχωρίστε τις γλάστρες σας περίπου έξι πόδια μεταξύ τους, έτσι ώστε τα αμπέλια να έχουν άφθονο χώρο για να απλωθούν.

πεπόνια μελιτώματος δεμένα σε ξύλινους πασσάλους

Καλλιέργεια φυτών μελιτώματος

Πότισμα

Στα μελιτώματα αρέσει να ποτίζονται συχνά. Ένα φυτό θα απαιτεί περίπου δύο ίντσες νερό κάθε εβδομάδα, επομένως είναι απαραίτητο να παρέχετε συμπληρωματική άρδευση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα στάγδην ή στάγδην που απωθεί το νερό σε χαμηλή πίεση, ιδανικά ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε συστήματα ή τεχνικές ποτίσματος από πάνω, ποτίστε πρώτα το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, το φύλλωμα θα έχει αρκετό χρόνο για να στεγνώσει.

Λίπανση

Η καλή λίπανση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για την καλλιέργεια πεπονιού μελιτώματος – πολύ λίγο λίπασμα και τα φυτά σας μπορεί να αποκτήσουν πικρή γεύση.

Θα θελήσετε να γονιμοποιήσετε λίγο πριν οι δρομείς στα αμπέλια φτάσουν σε μήκος έξι ίντσες. Χρησιμοποιήστε περίπου δύο κιλά λιπάσματος για κάθε 60 πόδια μελιτώματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσάι κομπόστ εάν προτιμάτε και ένα πιο φυσικό λίπασμα. Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος πριν από τη φύτευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη γονιμότητά του πριν βάλετε τους σπόρους σας στο έδαφος.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα μελιτώδη φυτά σας έχουν πολλά φύλλα αλλά όχι άνθη, το πρόβλημά σας μπορεί να είναι ότι το φυτό λαμβάνει πάρα πολύ άζωτο.

Αυτό έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φυλλώματος σε βάρος των καρπών. Για να αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ισορροπημένο λίπασμα που περιέχει ίσες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Από την άλλη, αν παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας ανθίζουν αλλά δεν καρποφορούν, το θέμα μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί επικονιαστές τριγύρω.

Τα φυτά μελιτώματος έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη, με τα αρσενικά να ανοίγουν πρώτα. Μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα φυτά σας με το χέρι ή να εισάγετε επιπλέον επικονιαστές στον κήπο σας.

Βοτάνισμα

Όταν τα φυτά μελιτώματος ξεκινούν για πρώτη φορά στον κήπο, είναι σημαντικό να προσέχετε για τακτικά βοτάνισμα.

Τα ζιζάνια όχι μόνο ανταγωνίζονται τα φυτά για θρεπτικά συστατικά και νερό, αλλά ανταγωνίζονται επίσης για χώρο και ηλιακό φως. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάπια φύλλα για να μειώσετε τον επιπολασμό τους ή να τραβήξετε με το χέρι τυχόν ζιζάνια που εμφανίζονται.

Καθώς τα φυτά σας μεγαλώνουν, το βοτάνισμα μπορεί να γίνει λιγότερο σημαντικό επειδή η πυκνή ανάπτυξη των μελιτωμάτων σας θα καταπνίξει λίγο πολύ κάθε ανταγωνισμό.

Ωστόσο, το σάπια φύλλα εξακολουθεί να είναι μια υπέροχη ιδέα. Τα μελιτώματα έχουν ρηχά ριζικά συστήματα, έτσι τα σάπια φύλλα μπορούν να τα κρατήσουν πιο δροσερά και καλά ποτισμένα ακόμη και κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Τα σάπια φύλλα θα μειώσουν επίσης τον ανταγωνισμό των ζιζανίων. Απλώς φροντίστε να κρατάτε τους καρπούς μακριά από το έδαφος για να μην σαπίσουν.

Φυτά συντροφιάς

Υπάρχουν πολλά φυτά που αναπτύσσονται καλά με μελίτωμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί με βασιλικό, μπρόκολο, καλαμπόκι, άνηθο, σκόρδο και μέντα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Οι μόνες καλλιέργειες που δεν πρέπει να καλλιεργήσετε κοντά σε μελίτωμα είναι το πεπόνι, τα αγγούρια και το καρπούζι, τα οποία προσελκύουν παρόμοια παράσιτα και μεταδίδουν παρόμοιες ασθένειες μεταξύ τους.
Κοινά παράσιτα και ασθένειες του μελιτώματος

Το μελίτωμα δεν είναι επιρρεπές σε πολλά παράσιτα και ασθένειες – αλλά μπορεί να έχετε προβλήματα με μερικούς από τους πιο κοινούς ένοχους που τείνουν να επηρεάζουν φυτά κήπου με παρόμοιο μοτίβο ανάπτυξης (όπως τα αγγούρια και το σκουός).

Κηλίδα φύλλου Alternaria είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες. Αυτή η πάθηση δημιουργεί στρογγυλές, κόκκινες-καφέ κηλίδες με ένα κίτρινο φωτοστέφανο στα πάνω τμήματα των φύλλων σας.

Εάν ένα φύλλο είναι σοβαρά μολυσμένο, μπορεί να γίνει καφέ, να καμπυλώσει και να πεθάνει. Είναι πιο συνηθισμένο σε υγρό, ζεστό καιρό και μπορεί να αποφευχθεί με πότισμα από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω.

Μια άλλη κοινή ασθένεια είναι βακτηριακή μαρασμό. Όπως και η κηλίδα των φύλλων Alternaria, αυτή η ασθένεια προκαλεί καφέ χρώμα στα φύλλα ενός φυτού. Ωστόσο, το στέλεχος μπορεί επίσης να μαραθεί. Τα φυτά σας είναι πιθανό να πεθάνουν. Αυτή η ασθένεια μεταδίδεται από τα σκαθάρια του αγγουριού, επομένως, συχνά, η απαλλαγή από αυτά τα παράσιτα μπορεί να κάνει το κόλπο.

Σκαθάρια αγγουριού είναι επισημασμένα παράσιτα που έχουν μέγεθος μόνο περίπου ¼ ίντσας – ωστόσο μπορεί να είναι απίστευτα καταστροφικά.

Αυτά τα σετ αρχίζουν να τρέφονται μόλις εκκολαφθούν, σκοτώνοντας γρήγορα τα φυτά σας (ή, τουλάχιστον, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους). Όταν βρείτε σκαθάρια αγγουριού στα φυτά σας, βουρτσίστε τα σε ένα δοχείο με σαπουνόνερο για να τα σκοτώσετε.

Αφίδες παρατηρούνται επίσης συχνά σε φυτά μελιτώματος. Αυτά είναι συνήθως μαύρα, κόκκινα ή πράσινα, που μεταδίδουν ασθένειες και μια κολλώδη ουσία (ειρωνικά, μια ουσία γνωστή ως μελίτωμα) καθώς τρέφονται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαπούνι isncecitidcal ή να εισαγάγετε ευεργετικά αρπακτικά όπως οι πασχαλίτσες για να απαλλαγείτε από αυτά.

Συγκομιδή μελιτώματος

Θα ξέρετε ότι οι καρποί μελιτώματος σας είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν η φλούδα αποκτήσει ένα κρεμώδες κίτρινο χρώμα. Το άκρο των ανθέων του καρπού θα είναι επίσης κάπως μαλακό.

Για να μην καταστρέψετε τα φρούτα σας, κόψτε το μελίτωμα από το αμπέλι με ένα κοφτερό ψαλίδι. Μην το στρίβετε και μην το τραβάτε, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει το αμπέλι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μελίτωμα, σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες καλλιέργειες, δεν μπορεί να ωριμάσει πια αφού αφαιρεθούν οι καρποί από το αμπέλι. Μόλις μαζέψετε ένα μελίτωμα, είναι τόσο ώριμο όσο θα είναι ποτέ.

Συγκομίστε όσο συχνά θέλετε. Θυμηθείτε, όσο πιο συχνά συγκομίζετε, τόσο περισσότερους καρπούς θα παράγει το φυτό σας. Εν πάση περιπτώσει, προσπαθήστε να περιορίσετε τα φρούτα σε μόλις τρία ανά φυτό – διαφορετικά, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ωριμάσει το φυτό.

Πώς να συντηρήσετε το μελίτωμα

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το μελίτωμα σας στο ψυγείο για μικρά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί να το κάνετε αυτό για παρατεταμένες περιόδους, καθώς θα χάσουν τόσο τη γεύση όσο και το χρώμα τους.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε το πεπόνι. Η πρώτη μέθοδος είναι να παγώσετε το πεπόνι σας. Θα γίνει πιο μαλακό όταν παγώσει, αλλά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε πράγματα όπως οι πουρές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κονσερβοποιήσετε το μελίτωμα σας. Μπορεί να συσκευαστεί σε κονσερβοποιημένο μείγμα χωρίς ζάχαρη ή να συσκευαστεί σε σιρόπι.

Εκτός και αν μετατρέπετε το μελίττωμά σας σε μαρμελάδα, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί να το βάλετε σε δοχείο πίεσης αντί για υδατόλουτρο για να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Χρήσεις για μελιτώματα

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε απλώς μελίτωμα φρέσκο ​​από τη φλούδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το προετοιμάσετε και για ένα πιο επίσημο πιάτο. Μερικοί άνθρωποι καταψύχουν πολτοποιημένο μελίτωμα και το μετατρέπουν σε φρυγανιές, αλλά μπορείτε επίσης να το πιείτε σε λασπώδη μορφή.

Το μελίτωμα έχει υπέροχη γεύση και σε πράγματα όπως οι σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε μια πράσινη σαλάτα ή να γίνει φρουτοσαλάτα. Είναι επίσης υπέροχο σε κεμπάπ, smoothie και σορμπέ.

Πρέπει να καλλιεργήσετε μελίτωμα;

Αφού ερεύνησα πώς να καλλιεργήσω μελιτώματα, συνειδητοποίησα ότι το κύριο μειονέκτημά μου στις προηγούμενες αποτυχίες μου στην καλλιέργεια μελιτώματος ήταν ότι το χώμα μου δεν ήταν ούτε αρκετά ζεστό ούτε αρκετά γόνιμο. Φέτος, διόρθωσα την κατάσταση προσθέτοντας άφθονο λίπασμα στο χώμα και αφήνοντας λίγο μαύρο πλαστικό για να κρατήσω τα πράγματα ζεστά και άνετα.

Οι σπόροι είναι στο έδαφος – θα δούμε πώς θα πάει!

Εάν είστε νέοι στην καλλιέργεια μελιτώματος, μην φοβάστε να το δοκιμάσετε. Αυτό το φρούτο είναι νόστιμο και θρεπτικό – και του αξίζει μια θέση σε σχεδόν κάθε κήπο της αυλής.

καρφίτσα φύτευσης μελιτώματος

Schreibe einen Kommentar