Πώς σκέφτεται ένας Σχεδιαστής Κήπου

3
Πώς σκέφτεται ένας Σχεδιαστής Κήπου

Ένας κήπος είναι ένα ζωντανό, συνεχώς μεταβαλλόμενο έργο υπαίθριας τέχνης. Και οι καλύτεροι σχεδιαστές κήπων είναι απόλυτα συντονισμένοι με το γεγονός ότι ό,τι φυτέψουν σήμερα θα αποκτήσει τη δική του ζωή αύριο.

Η αυστηρή προσοχή στην τεχνική επιτρέπει σε έναν σχεδιαστή κήπου ή σε αρχιτέκτονα τοπίου να δημιουργήσει εξωτερικά περιβάλλοντα που φαίνονται και αισθάνονται αυθόρμητα και φυσικά – παρόλο που έχουν κατασκευαστεί προσεκτικά και σχολαστικά καταφέρνει να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Ένας Σχεδιαστής Κήπου είναι Part Scientist και Part Artist

Σχεδιασμός κήπου σε ταράτσα από μη ανθοφόρα φυτά
Ο σχεδιαστής κήπου χρησιμοποίησε ταράτσα για να δημιουργήσει πληρότητα και πλούτο για να πλαισιώσει αυτή τη δραματική σκάλα από πλάκα

Οι σχεδιαστές κήπων προσπαθούν να επιτύχουν μοναδικά καλλιτεχνικά αποτελέσματα, αλλά η επιτυχία των δημιουργικών προσπαθειών τους εξαρτάται από μια πραγματιστική διαδικασία. Από νωρίς, ένας σχεδιαστής κήπου πρέπει να επιλέξει προσεκτικά τις ποικιλίες φυτών που είναι πιο προσαρμόσιμες στο έδαφος και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Και με βάση μια αξιολόγηση τοποθεσίας, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα εντοπίσουν τα φυτά όπου θα λάβουν τη σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός και υγρασίας που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Ο σχεδιασμός του κήπου τους πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση των περιορισμών της τοποθεσίας και των φυτικών ποικιλιών που θα εγκατασταθούν στον κήπο. Η δημιουργικότητα ενός σχεδιαστή κήπου εκφράζεται μέσω μιας καλής γνώσης της κηπουρικής.

Στο πιο βασικό επίπεδο, ένας σχεδιαστής κήπου κατανοεί ότι η επιλογή του σωστού φυτού και η εγκατάστασή του στη σωστή θέση είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου κήπου και τη δημιουργία σαφών θεματικών σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών ζωνών στο τοπίο.

Πλοήγηση στην αλλαγή καθώς μεγαλώνει ο κήπος

πύλη εισόδου στον κήπο με περίτεχνο σχέδιο καμπυλότητας
Οι περίτεχνες καμπύλες αυτής της πύλης εισόδου μιμούνται την κίνηση κυρτών κλαδιών ή στελεχών αμπέλου.

Οι σχεδιαστές γνωρίζουν πολύ καλά τα μοτίβα ανάπτυξης, ειδικά το ύψος και το πλάτος, που θα πάρουν τα φυτά μόλις ωριμάσουν. Τακτοποιούν τα φυτά σε ομάδες (μεγάλα προς μικρά) και στρώματα (χαμηλά έως ψηλά) για να καταλήξουν σε μια ισορροπημένη, ενοποιημένη σύνθεση.

Επιπλέον, ως σχεδιαστές κήπων

σε πολλές εποχές, θα εντοπίσουν ευκαιρίες να μεταφέρουν φυτά σε καλύτερες θέσεις, να προσθέσουν νέα είδη φυτών και να αντικαταστήσουν φυτά που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν τα κατάφεραν να περάσουν το χειμώνα. Αυτός ο τύπος εργασίας απαιτεί ένα συγκεκριμένο είδος σκέψης: ικανότητα ανταπόκρισης στην ανάπτυξη του κήπου και λήψη διορθωτικών ενεργειών ή μικρές προσαρμογές που τον κρατούν σε κορυφαία φόρμα.

Η τεχνογνωσία στον τομέα της κηπουρικής αποτελεί βασικό συστατικό των υπηρεσιών διαχείρισης τοπίου και απαιτεί ειδικούς που μπορούν να κάνουν ένα σχέδιο φύτευσης που είναι κατάλληλο για το τοπίο συνολικά καθώς και για διάφορα τμήματα (μικροκλίμα) στην τοποθεσία.

Κατευθυντήριες αρχές που χρησιμοποιούνται από σχεδιαστές κήπων

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις αρχές σχεδιασμού που παρέχουν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά οφέλη:

καμπυλωτό χαμηλό τοίχο αντιστήριξης σύνορα πλακόστρωτο διάδρομο
Ο σχεδιαστής κήπου δημιούργησε ένα ταξίδι ανακαλύψεων και οπτικών απολαύσεων που οδηγεί στην πύλη του κήπου.

1 Περίβλημα
Χρήση στεγασμένων κατασκευών, πυλών, δομών, ομαδοποιήσεων φυτών, διαλογής, περιφράξεων, περιφράξεων και φράχτων για τον καθορισμό χώρων διαφορετικού μεγέθους που προκαλούν μια ποικιλία αισθητηριακών εμπειριών
2 Φόρμα
Χρησιμοποιώντας τα σχήματα των φυτών, τις ομάδες φυτών και τα περιγράμματα της διάταξης του κήπου για να δημιουργήσετε οπτικό ενδιαφέρον
3 Οπτική άγκυρα
Χρησιμοποιώντας δομές ή ομαδοποιήσεις φυτών για να πλαισιώσετε προβολές και να κατευθύνετε το μάτι σε ένα εστιακό σημείο.
4 Χρώμα
Χτισμένο πάνω σε μη ανθοφόρα φυτά και αειθαλή σε αποχρώσεις του πράσινου από βαθύ έως ανοιχτό, σχεδιάζοντας μια χρωματική παλέτα που προβλέπει κύκλους ανθοφορίας την άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.
5 Υφή
Εκφράζεται κυρίως μέσω των επιφανειών του κήπου: γυαλιστερή, λεία, τραχιά, νιφάδα, μαλακή ή σκληρή, η ποικιλία υφής επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση διαφόρων τύπων φυλλώματος και φλοιού αλλά και με υλικά σκληρής επιφάνειας
6 Ρυθμός
Η επανάληψη των θεμάτων και η απόσταση μεταξύ των μεμονωμένων στοιχείων υποστηρίζει την αίσθηση της ανακάλυψης καθώς κινείστε σε ένα τοπίο
7 Αρνητικό διάστημα
Ανοιχτές περιοχές, συνήθως χλοοτάπητες, που εξισορροπούν τις έντονα φυτεμένες περιοχές ή/και τις επιφάνειες με σκληρό τοπίο. Παρέχει «χώρο αναπνοής» μεταξύ στοιχείων τοπίου.
8 Ζώνες Δραστηριότητας
Χαρτογράφηση διαφόρων περιοχών κήπων ανάλογα με τη λειτουργική τους χρήση. Για παράδειγμα, ήρεμη συνομιλία ή διαλογισμός, παιχνίδι, ψυχαγωγία καλεσμένων, οικογενειακή συγκέντρωση, μαγείρεμα και φαγητό.

Κάτι νέο από κάτι παλιό

Σχεδιασμός κήπου μπροστινής αυλής και hardscapeΟι σχεδιαστές κήπων δεν ξεκινούν πάντα από το μηδέν. Μερικές φορές, το έργο στο χέρι είναι να αναζωογονηθεί ένας κήπος που έχει πέσει σε αταξία. Η σχεδιάστρια τοπίου Margaret Miley λέει ότι ο επανασχεδιασμός μιας αυλής είναι «κάπως σαν να βοηθάς τους ανθρώπους να ανακτήσουν τον χώρο τους ξανά». Απαιτείται εξίσου πολύ, αν όχι περισσότερη δημιουργική συμβολή για να «ξεκινήσετε από την αρχή», όσο και για να ξεκινήσετε με μια καθαρή πλάκα.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μια κατάσταση σε μια αυλή που δεν λειτουργεί καλά – ερημικά, ξεχασμένα μέρη που οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν επειδή δεν ξέρουν τι να τα κάνουν – και μπορώ να την κάνω πιο φιλική προς τον χρήστη. Μπορώ να βελτιώσω τη ζωή τους οργανώνοντας το τοπίο, φέρνοντας χρώμα και κάνοντάς το πιο προσωπικό για αυτούς». Margaret Miley, Σχεδιάστρια Τοπίου

σκαλοπάτια γρασίδι με φυτείες στα σύνοραΈνας επανασχεδιασμός ξεκινά γενικά με ένα απόθεμα: τι αξίζει να κρατηθεί και τι πρέπει να γίνει; Ο σχεδιαστής μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει τη διαδρομή του κήπου, να κόψει νέες κλίνες φύτευσης, να μετακινήσει δείγματα φυτών σε καλύτερες τοποθεσίες ή να αντικαταστήσει τα προβληματικά φυτά με ποικιλίες που ταιριάζουν καλύτερα στις συνθήκες της τοποθεσίας.

Συνολικά, ο σχεδιαστής χρησιμοποιεί τη μορφή, το χρώμα και τη δομή για να επαναφέρει την τάξη και την ισορροπία στον κήπο. Και, παρόλο που η σκληρή διακόσμηση παίζει μεγάλο ρόλο στην οργάνωση και τον καθορισμό των εξωτερικών περιβαλλόντων, είναι τα φυτά που συμπληρώνουν τις τυπικές και δομικές πτυχές ενός κήπου.

Εάν νιώθετε ότι δεν αξιοποιείτε στο έπακρο το περιβάλλον της αυλής σας και θα θέλατε να δώσετε περισσότερη ζωή και χρώμα στους κήπους σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με έναν από τους επαγγελματίες διαχείρισης κήπου μας για να προγραμματίσετε μια τηλεφωνική συνεννόηση.

Ίσως αναρωτιέστε πώς να αναδείξετε την πληρέστερη έκφραση στο τοπίο και τους κήπους σας. Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο: Επιλέγοντας το σωστό είδος εταιρείας συντήρησης τοπίουείναι γεμάτη από πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των εταιρειών συντήρησης τοπίου.

Νέα παρότρυνση για δράση

Schreibe einen Kommentar