Τι είναι οι στόχοι της διαδικασίας; (Με Παραδείγματα)

7
Τι είναι οι στόχοι της διαδικασίας; (Με Παραδείγματα)

Ετοιμος. Σειρά. Πηγαίνω. Για χρόνια, αυτή ήταν η νοοτροπία τριών βημάτων μου όσον αφορά τους στόχους. Θα άπλωνα το φεγγάρι και θα ήλπιζα να προσγειωθώ ανάμεσα στα αστέρια χωρίς να νιώσω τον πόνο της πτώσης. Αυτή η προσέγγιση ήταν όλα ή τίποτα, και ως αποτέλεσμα, βίωσα πολλά προβλήματα εξουθένωσης και σχεδόν μηδενική παραγωγικότητα. Εν ολίγοις, η λίστα εργασιών μου ήταν γεμάτη με προθέσεις υψηλού επιπέδου, αλλά δεν είχα αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσω έναν χάρτη για να φτάσω στους προορισμούς. Χάθηκα στα στάδια σχεδιασμού γιατί δεν καταλάβαινα τους στόχους της διαδικασίας ή δεν είχα παραδείγματα να ακολουθήσω.

Από τότε, έμαθα πώς να αγκαλιάζω το ταξίδι και να χωρίζω τους στόχους έκβασής μου σε μικρότερους και πιο διαχειρίσιμους στόχους διαδικασίας. Αυτή η προσέγγιση βελτίωσε την εστίασή μου και μείωσε την απογοήτευσή μου επειδή τώρα εργάζομαι προς μια σίγουρη στρατηγική που θα με πάει εκεί που θέλω ––δημιουργώ ένα σχέδιο δράσης με εφικτούς καθημερινούς στόχους (ένας στόχος διαδικασίας).

Τι είναι ένας στόχος διαδικασίας;

Ένας στόχος διαδικασίας δεν είναι ένας προορισμός, είναι το μονοπάτι που σχεδιάζετε να ακολουθήσετε για να φτάσετε εκεί. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να γίνετε καλύτεροι στο γράψιμο, ο στόχος της διαδικασίας σας θα ήταν να δημοσιεύετε ένα άρθρο ιστολογίου την εβδομάδα και να μαθαίνετε από τα σχόλια που λαμβάνετε. Ο προορισμός είναι ένας μηνιαίος στόχος 12 άρθρων.

Αυτή η διάκριση είναι σημαντική γιατί είναι εύκολο να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτού του είδους οι στόχοι δεν είναι όλα ή τίποτα. Σκέψου το. Έχετε ακούσει να λένε: δεν είναι να δουλεύεις σκληρά αλλά να δουλεύεις έξυπνα.

Λοιπόν, ένας στόχος διαδικασίας είναι ένας στόχος με δυνατότητα δράσης με αυτά που ονομάζουμε κριτήρια SMART:

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

 • Ειδικός – Όσο πιο λεπτομερής είναι ο στόχος σας, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, αντί για «θέλω να είμαι σε φόρμα», θα λέγατε, «θέλω να χάσω πέντε κιλά». Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι πεντακάθαρος.
 • Μετρητός – Χρειάζεστε έναν τρόπο μέτρησης της προόδου και της επιτυχίας, επομένως πρέπει να είναι ποσοτικοποιήσιμο. Εδώ αποφασίζετε τι σημαίνει πραγματικά για εσάς το „ταιριάζουν“ (περισσότερα για αυτό αργότερα).
 • Κατορθωτός – Εάν ο στόχος σας δεν είναι προκλητικός, τότε δεν θα είναι κίνητρο. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει ένα πιο απότομο βουνό για να ανέβεις αν θέλεις ουσιαστικά αποτελέσματα.
 • Ρεαλιστικός – Το «θέλω να τρέξω έναν μαραθώνιο» δεν είναι πρακτικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους (π.χ. πρόγραμμα εκπαίδευσης) που απαιτούνται για να πετύχετε τον στόχο σας.
 • Χρονικά δεσμευμένο – Ο στόχος σας χρειάζεται μια καθορισμένη προθεσμία ή είναι απλώς ένα όνειρο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ονειρεύεσαι, αλλά τι συμβαίνει όταν τελειώνει η φαντασίωση;

Συνοψίζοντας, αυτά είναι τα βασικά στοιχεία οποιουδήποτε στόχου διαδικασίας: συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ρεαλιστικός.

Τι είναι ο στόχος προορισμού;

Ο στόχος προορισμού είναι μια χρονική στιγμή που σκοπεύετε να βρίσκεστε σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να εκπροσωπήσετε τη χώρα σας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2025, πρέπει να εστιάσετε σε μικρότερες αυξήσεις για να επιτύχετε αυτήν την επιτυχία. Στο δρόμο σας προς αυτόν τον στόχο, πρέπει να εστιάσετε σε μικρότερους προορισμούς. Πρώτα, κάντε την εθνική ομάδα. Στη συνέχεια, διαγωνιστείτε σε μερικά γεγονότα και ούτω καθεξής.

Αν προσπαθήσετε να φτάσετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχή χωρίς ορόσημα στην πορεία, θα ήταν πολύ τρομακτικό. Από την άλλη πλευρά, εάν εστιάσετε σε κάθε ορόσημο ως στόχο προορισμού, όλα θα φαίνονται πιθανά και εφικτά.

Πρότυπο στόχου διαδικασίας

Ας πούμε ότι θέλετε να γίνετε καλύτερος μάγειρας. Εδώ είναι ένας τρόπος για να γράψω τον στόχο της διαδικασίας: «Θα εξοικονομήσω 100 $ την εβδομάδα μαγειρεύοντας όλα τα γεύματά μου στο σπίτι για 12 εβδομάδες». Αυτός θα ήταν ο προορισμός σας (μηνιαία) και τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου (εβδομαδιαία) θα είναι:

 1. Αφιερώστε μια ώρα την Κυριακή προγραμματίζοντας τα γεύματά μου για την εβδομάδα.
 2. Αγοράστε είδη παντοπωλείου μετά τη δουλειά τη Δευτέρα και την Τρίτη το βράδυ.
 3. Μαγειρέψτε όλα τα γεύματα στο σπίτι από Τετάρτη έως Κυριακή.
 4. Ετοιμάζω το μεσημεριανό μου για τη δουλειά τη Δευτέρα και την Τρίτη.
 5. Εξοικονομήστε 100 $ την εβδομάδα σε μετρητά μαγειρεύοντας στο σπίτι.

Αυτός ο στόχος της διαδικασίας θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος μάγειρας διδάσκοντάς σας να εξοικονομείτε χρήματα μέσω του προγραμματισμού, των αγορών, του μαγειρέματος, της συσκευασίας του γεύματός σας και της δοκιμής νέων συνταγών. Περιλαμβάνει επίσης μια εβδομαδιαία ανταμοιβή (εξοικονόμηση 100 $ σε μετρητά) που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρακινημένοι.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Οι στόχοι της διαδικασίας σας ενθαρρύνουν να επιτύχετε τους απώτερους στόχους σας. Όταν νιώθετε ότι μπορείτε να πετύχετε μικρότερους στόχους στην πορεία, αποκτάτε βιωσιμότητα και αυτοπεποίθηση για να προχωρήσετε.

Από πολλές απόψεις, οι στόχοι της διαδικασίας μοιάζουν πολύ με την πίστη. Κάθε επίτευγμα σας φέρνει πιο κοντά στο να δείτε την πληρότητα της ζωής που επιθυμείτε––διαπερνά την ομίχλη και κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Ποιες ερωτήσεις με βοήθησαν να βρω τους στόχους της διαδικασίας μου;

Μετά από αρκετά χρόνια που έθεσα υψηλούς στόχους και απογοητευόμουν ολοένα και περισσότερο όταν δεν έπαιρνα τα αποτελέσματα που ήθελα, αποφάσισα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά στην προσέγγισή μου.

Τώρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό, αλλά ορίστε πώς το έκανα. Πέρυσι, έκανα στον εαυτό μου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι κάνω αυτή τη στιγμή;
 • Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος σε αυτό;
 • Αυτός ο στόχος της διαδικασίας με οδηγεί πιο κοντά στους απώτερους στόχους μου;

Οι επιλογές που έκανα από τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις έγιναν οι στόχοι της διαδικασίας μου. Ήταν η κινητήρια δύναμη που με κράτησε με κίνητρο και να προχωράω όταν ήθελα να τα παρατήσω και να τα ρίξω πετσέτα. Από τότε, μπόρεσα να πετύχω δια βίου στόχους που είχα εγκαταλείψει πριν από χρόνια. Για παράδειγμα, μπόρεσα να αποκτήσω ένα συμβόλαιο έκδοσης, να δημιουργήσω περισσότερα ψηφιακά προϊόντα για την επιχείρησή μου και να απολαύσω τη στιγμή.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Πριν χωρίσω τους στόχους μου σε μικρότερους, πάλευα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Η σκέψη της ατελείωτης λίστας μου με κράτησε στάσιμη. Τώρα, ανυπομονώ κάθε πρωί και να αναλαμβάνω μικρότερα έργα για να φτάσω σε κερδοφόρα αποτελέσματα.

Ποιοι είναι ορισμένοι στόχοι διαδικασίας που μπορείτε να δοκιμάσετε;

Λοιπόν, τώρα που καταλαβαίνετε τη σημασία των στόχων της διαδικασίας, ας ξεκινήσουμε με μερικά παραδείγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εβδομάδα:

 • Εγγραφείτε για μια νέα τάξη.
 • Ολοκληρώστε ένα μέρος του έργου σας μέχρι την Πέμπτη.
 • Ξεκινήστε να περπατάτε γύρω από το τετράγωνο αντί να τρέχετε ένα μίλι.
 • Βελτιώστε τη γραφή σας αφιερώνοντας 30 λεπτά καθημερινά στο ημερολόγιο.
 • Εξασκήστε τις δεξιότητές σας στη συνέντευξη.
 • Διαβάστε τουλάχιστον ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη αυτή την εβδομάδα.
 • Κάντε δέκα push-ups κάθε μέρα πριν φύγετε για τη δουλειά.

Καταλαβαίνετε την ιδέα. Αυτοί οι στόχοι της διαδικασίας δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκοι. Αν μη τι άλλο, θέλετε να καταρρίψετε τα σχέδιά σας σε σημείο να νιώθετε εύκολα ή τουλάχιστον εφικτά χωρίς να χρειάζεστε διακοπές μιας εβδομάδας. Σπάζοντας τους στόχους σας σε μικρότερα κομμάτια, μπορείτε να πετύχετε πολλά περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Θα νιώσετε επίσης πιο σίγουροι ότι είστε σε θέση να πετύχετε κάτι μέσα στη στιγμή.

Δεν είναι εύκολο να συνεχίσετε προς τον στόχο σας εάν το επίτευγμα φαίνεται πολύ μακριά. Πρέπει να γιορτάσετε τα μικρά πράγματα και να αγκαλιάσετε τη διαδικασία.

Τι χρειάζεστε για τους στόχους της διαδικασίας;

Σκεφτείτε πόσο χρόνο και χρήματα ξοδέψατε για νέα ρούχα, βιβλία, τεχνολογία κ.λπ. Πολλοί από εμάς θέλουμε να παρακολουθούμε τις τελευταίες τάσεις και να αγοράσουμε τα καλύτερα gadget από την Apple ή τη Microsoft. Αλλά όλες αυτές οι επιπλέον επενδύσεις έχουν υψηλό τίμημα.

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Για να βρείτε τους στόχους της διαδικασίας σας, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια δύσκολα συναισθήματα ή καταστάσεις με γενναιότητα και να τα αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο. Ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε τη νέα στολή ή το πιο πρόσφατο βιβλίο Mac για να επιτύχετε τους γενικούς σας στόχους. Θυμηθείτε, οι στόχοι της διαδικασίας όχι μόνο σας προστατεύουν από το να αισθάνεστε συγκλονισμένοι, αλλά σας εμποδίζουν επίσης να αποσπαστείτε.

Τελικές σκέψεις

Μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι στην αρχή όταν προσπαθείτε να θέσετε έναν στόχο διαδικασίας. Μερικές φορές, και μόνο η σκέψη για την αλλαγή ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, κάτι που οδηγεί μόνο σε περισσότερες ανησυχίες και αισθήματα άγχους. Ωστόσο, εάν παραμείνετε συγκεντρωμένοι και κάνετε μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκοι.

Μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους της διαδικασίας σας μια μέρα τη φορά και μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα αναλύοντας τον μεγαλύτερο στόχο σας σε μικρότερα βήματα. Δεν έχει σημασία αν η διαδικασία διαρκεί μια εβδομάδα ή έξι μήνες, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι προχωράτε μπροστά και κάνετε κάτι για να κάνετε τον εαυτό σας καλύτερο.

Τώρα, προχωρήστε εκεί έξω και επιτύχετε έναν από τους στόχους της διαδικασίας σας!

Επιλεγμένη φωτογραφία: Kaleidico μέσω unsplash.com

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

⌄ Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ⌄

Schreibe einen Kommentar