Τι προϊόν μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα κελάρι ρίζας; * The Homesteading Hippy

0
Τι προϊόν μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα κελάρι ρίζας;  * The Homesteading Hippy

Τα ριζικά κελάρια μπορεί να θεωρηθούν ως ένα γραφικό τεχνούργημα πρώιμων τεχνικών συντήρησης τροφίμων από μια περασμένη εποχή, αλλά εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση φρέσκων προϊόντων σε ένα εργασιακό οικόπεδο, ιδιαίτερα αυτό που μπορεί να μην κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ψύξης.

είσοδος στο ριζικό κελάρι
είσοδος σε ριζικό κελάρι

Προσαρμόσιμα σε σχεδόν οποιοδήποτε είδος σπιτιού ή ιδιοκτησίας, είναι σίγουρα βιώσιμα στα περισσότερα περιβάλλοντα. Λοιπόν, τι είδους προϊόντα μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα ριζικό κελάρι;

Όλα τα είδη λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και βοτάνων είναι κατάλληλα για αποθήκευση σε ριζικό κελάρι, όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, γιαμ, κρεμμύδια, καρότα, παντζάρια, μήλα, αχλάδια, ντομάτες και σταφύλια. Οποιοδήποτε άλλο προϊόν ή τρόφιμο που επωφελείται από τη δροσερή, ξηρή αποθήκευση θα πρέπει να λειτουργεί εξαιρετικά σε ένα ριζικό κελάρι.

Οι κάβες ρίζας είναι σίγουρα ντεμοντέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμες! Ακόμη και σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ικανά να διατηρήσουν τα προϊόντα σας φρέσκα και υγιεινά για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού τα αποθηκεύσετε.

Θα μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τα πλεονεκτήματα των ριζικών κελαριών και πόσο καλά κάνουν διάφορα φρούτα και λαχανικά όταν αποθηκεύονται σε αυτά σε όλο το υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Πώς λειτουργεί ένα ριζικό κελάρι;

Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε στη σύγχρονη εποχή, όταν σχεδόν κάθε σπίτι έχει ψυγείο ή καταψύκτη, μια μικρή εξήγηση ίσως χρειάζεται.

Τα ριζικά κελάρια συντηρούν τα τρόφιμα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένα ψυγείο, μόνο που το κάνουν χωρίς ηλεκτρισμό και, συνήθως, δεν κρυώνουν τόσο.

Σε γενικές γραμμές, ένα καλό ριζικό κελάρι θα είναι στεγνό, καλά αεριζόμενο και δροσερό (ή τουλάχιστον σημαντικά πιο δροσερό) από τη συνηθισμένη θερμοκρασία του αέρα στο περιβάλλον.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες συνεργάζονται για να σταματήσουν να αλλοιώνονται τα τρόφιμα ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν τη διαδικασία αλλοίωσης, επιβραδύνοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στα τρόφιμα και στη συνέχεια αποτρέποντας τη ζύμωση.

Σχεδόν κάθε είδος φρούτου και λαχανικού περιέχει ζάχαρη. Όσο περισσότερη ζάχαρη περιέχει ένα κομμάτι προϊόντος, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να χαλάσει, ιδιαίτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που τρώνε τη ζάχαρη και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται θα ευδοκιμήσουν όταν έχουν περισσότερα να φάνε και φιλικές θερμοκρασίες για να ζήσουν. Προσθέστε λίγη υγρασία και το στάδιο είναι έτοιμο για γρήγορη αποσύνθεση.

Ένα ριζικό κελάρι επιβραδύνει ή ενδεχομένως και σταματά αυτή τη διαδικασία μειώνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία στο περιβάλλον αποθήκευσης. Όταν κάνετε τα πράγματα πιο δύσκολα στα βακτήρια που προκαλούν αλλοίωση, τα βακτήρια δεν θα ευδοκιμήσουν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται σημαντικά πιο αργά.

Αυτό είναι λίγο πολύ, και συνδυάζοντας αυτή την κατανόηση με τη γνώση σχετικά με τις λεπτομέρειες αποθήκευσης ενός συγκεκριμένου είδους φρούτων ή λαχανικών, μπορείτε να διατηρήσετε τα προϊόντα σας ανέπαφα, φρέσκα και ασφαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ορισμένα αντικείμενα μπορεί να χρειαστεί να τα αποθηκεύσετε μαζεμένα σε ένα καλάθι με σανό ή άχυρο, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστεί να τα απλώσετε στο ράφι. Μερικά θα αποθηκευτούν λίγο ψηλότερα στο ριζικό κελάρι ενώ άλλα θα αποθηκευτούν χαμηλότερα.

Όλα εξαρτώνται, αλλά ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, το ριζικό κελάρι θα βοηθήσει μόνο στην παράταση της διάρκειας ζωής του.

πατάτες αποθηκευμένες σε ριζικό κελάρι

Τα λαχανικά πάνε καλά στην αποθήκευση του Root Cellar

Τα λαχανικά είναι μερικοί από τους καλύτερους υποψηφίους για αποθήκευση σε ριζικό κελάρι. Σχεδόν κάθε είδος λαχανικού που μπορείτε να καλλιεργήσετε ή να αγοράσετε θα διαρκέσει περισσότερο σε ένα κελάρι ρίζας από ό, τι θα καθόταν στο ντουλάπι σας ή στον πάγκο σας.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι είναι ιδανικοί για αποθήκευση σε ριζικό κελάρι, δηλαδή ρίζα λαχανικά. Βάζω στοίχημα ότι δεν το είδατε να έρχεται!

Όλα τα αστεία στην άκρη, τα ριζικά λαχανικά μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από μισό χρόνο σε ιδανικές συνθήκες, αρκεί να τα παρακολουθείτε:

  • πατάτες
  • γλυκοπατάτες
  • γιαμς
  • καρότα
  • κρεμμύδια

Εκτός από αυτό, σχεδόν όλα τα λαχανικά είναι καλά, ειδικά επειδή έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με πολλά φρούτα. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των περισσότερων λαχανικών σημαίνει ότι είναι καλύτερα στη μακροχρόνια αποθήκευση από τα φρούτα γενικά.

Ένα Root Cellar θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φρούτα σας φρέσκα

Αν και πολλά φρούτα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν φρέσκα μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τα λαχανικά, το κελάρι ρίζας εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να το κάνετε αυτό. Τα σκληρά, σφιχτά φρούτα είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για αποθήκευση στο ριζικό κελάρι, μεταξύ των οποίων τα μήλα, τα αχλάδια και τα σταφύλια.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ θα διατηρηθούν επίσης πολύ περισσότερο από ό,τι θα διατηρούνταν διαφορετικά, και ακόμη και τα πιο ζουμερά προϊόντα όπως τα πεπόνια, οι ντομάτες και οι ντομάτες θα κάνουν πολύ καλά.

Ωστόσο, θα πρέπει γενικά να περιμένετε ότι τα περισσότερα φρούτα δεν θα διατηρηθούν τόσο πολύ όσο τα λαχανικά ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες, και επίσης να γνωρίζετε ότι οι ειδικές απαιτήσεις αποθήκευσης για τα φρούτα είναι πιο συνηθισμένες από τα λαχανικά.

Μερικά φρούτα εκπέμπουν αέρια κατά τη διαδικασία ωρίμανσης που μπορεί στη συνέχεια να επιταχύνουν ή ακόμα και να χαλάσουν την ωρίμανση άλλων κοντινών προϊόντων, επομένως φροντίστε να διερευνήσετε τυχόν συγκρούσεις πριν επιλέξετε πού και πώς θα τα αποθηκεύσετε στο ριζικό κελάρι σας.

αποθηκευμένα κόκκινα μήλα

Ποια είναι μερικά άλλα φρέσκα τρόφιμα που μπορείτε να αποθηκεύσετε;

Δεν περιορίζεστε αποκλειστικά στα φρούτα και τα λαχανικά όσον αφορά την αποθήκευση στο ριζικό κελάρι. Άλλα φρέσκα, εγχώρια τρόφιμα μπορούν επίσης να ωφεληθούν, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των βοτάνων.

Εφόσον είναι σωστά συσκευασμένοι, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα παρόμοια θα διατηρηθούν εύκολα από 6 μήνες έως ένα χρόνο, αρκεί να τα έχετε σε έναν καλό κάδο ή άλλο δοχείο.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που γίνεται κατά την αποθήκευση των ξηρών καρπών σε ένα ριζικό κελάρι είναι η αποτυχία να στεγνώσουν τελείως. Θυμηθείτε, η υγρασία είναι ο εχθρός σε ένα ριζικό κελάρι!

Το ριζικό κελάρι σας είναι επίσης ένα ιδανικό περιβάλλον για την αποθήκευση οικιακών βοτάνων, είτε είναι φρέσκα είτε ξηρά. Προσέξτε, ωστόσο, γιατί όπως τα φρούτα, πολλά βότανα εκπέμπουν παρόμοια αέρια με την πάροδο του χρόνου που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων φρούτων και λαχανικών.

Το θυμάρι, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η ρίγανη και άλλα θα κάνουν θαυμάσια είτε τα αποθηκεύσετε σε δοχεία είτε τα κρεμάσετε από την οροφή ή τα ράφια στο ριζικό κελάρι σας.

Τα φρέσκα βότανα σας θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες εύκολα, αλλά τα αποξηραμένα βότανά σας μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα για χρόνια.

Τα Root Cellars είναι ιδανικά για παραγωγή

Οι κάβες ρίζας είναι ένας δοκιμασμένος στο χρόνο και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αποθηκεύσετε τα προϊόντα σας χωρίς το όφελος της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα βότανα θα ωφεληθούν από το δροσερό, ξηρό περιβάλλον του ριζικού κελαριού.

Δίνοντας λίγη προσοχή στη σωστή τεχνική αποθήκευσης, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε επιπλέον εβδομάδες ή μήνες ζωής από τα προϊόντα που κερδίζετε με κόπο.

Schreibe einen Kommentar