Χμμ, γιατί το ντουλάπι μου μυρίζει άσχημα; 5 λόγοι γιατί * The Homesteading Hippy

0
Χμμ, γιατί το ντουλάπι μου μυρίζει άσχημα;  5 λόγοι γιατί * The Homesteading Hippy

Όλοι έχουμε ξαναπάει εκεί. Πηγαίνετε στο ντουλάπι σας για να βγάλετε κάποιο απαραίτητο αντικείμενο για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο και μετά σας χτυπά η μυρωδιά: Μια οσμή, ξινή ή μούχλα.

Ίσως σημαίνει ότι κάποιο φαγητό θα πάει άσχημα, ίσως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Όποια και αν είναι, πρέπει να βρείτε την πηγή της μυρωδιάς και στη συνέχεια να λάβετε μέτρα για να την εξαλείψετε.

βάζα με οικιακές κονσέρβες στα ράφια του ντουλαπιού
βάζα με οικιακές κονσέρβες στα ράφια του ντουλαπιού

Λοιπόν, γιατί το ντουλάπι σας μυρίζει άσχημα;

Η δυσάρεστη οσμή του ντουλαπιού μπορεί να εμφανιστεί λόγω σήψης ή κακής τροφής, περιττωμάτων ή ούρων από ποντίκια, νεκρού ποντικιού, δραστηριότητας εντόμων ή εστίας μύκητα, μούχλας ή μούχλας.

Οποιαδήποτε από αυτές τις οσμές μπορεί να σημαίνει ότι τα τρόφιμα στο ντουλάπι σας κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να αλλοιωθούν.

Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να προσπαθείτε να εντοπίσετε μια δυσάρεστη μυρωδιά που βγαίνει από το ντουλάπι σας, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνετε, ιδιαίτερα αν δεν θέλετε να χάσετε το φαγητό που υπάρχει εκεί. Το υπόλοιπο αυτού του άρθρου θα εξετάσει λεπτομερέστερα αυτές τις αιτίες της μυρωδιάς του ντουλαπιού και θα σας δώσει επίσης μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

σάπιες πατάτες

Κακό φαγητό

Για τους περισσότερους από εμάς, η πιο πιθανή και συνήθως η πιο αξιοσημείωτη αιτία μιας δυσάρεστης μυρωδιάς στο ντουλάπι σας θα είναι το κακό φαγητό. Χαλασμένο, σάπιο ή με άλλο τρόπο σάπιο, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε ιδιαίτερα εάν διατηρείτε φρέσκα τρόφιμα στο ντουλάπι σας.

Τρόφιμα που είναι συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα ή σφραγισμένα σε αεροστεγή δοχεία είναι απίθανο να παράγουν αξιοπρόσεχτος οι μυρωδιές ακόμα και όταν γίνονται άσχημες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα.

Επιθεωρήστε τα φαγητά σας σε κονσέρβες ή σε βάζο για διογκωμένα, διαρροή και άλλα εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Να είστε προσεκτικοί, γιατί όταν νομίζετε ότι έχετε βρει το κακό αντικείμενο, θα μπορούσε να σπάσει σε έναν αηδιαστικό ψεκασμό του περιεχομένου αν προσπαθήσετε να το ανοίξετε!

Πολύ μακριά, ο πιο πιθανός δράστης που κρύβεται στο ντουλάπι σας θα είναι τα φρέσκα φρούτα ή τα λαχανικά να πηγαίνουν άσχημα, με τις πατάτες να είναι ένας πιθανός ένοχος.

Φυλάσσονται σε μια γωνιά του σκοτεινού ντουλαπιού σας, δεν φαίνονται και δεν το μυαλό όταν ξεχαστούν μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν. Προσέξτε επίσης παρόμοια λαχανικά όπως γιαμ, γογγύλια, παντζάρια, κρεμμύδια και γλυκοπατάτες.

Οποιοδήποτε φρέσκο ​​προϊόν πρέπει να αφαιρεθεί από το καλάθι του ή άλλο δοχείο και να επιθεωρηθεί προσεκτικά για τυχόν χυλώδη σημεία, εμφανή αποχρωματισμό, λιπαρή υφή ή άλλα εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά το δοχείο και απολυμάνετε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν στα ράφια σας.

μικρό καφέ ποντίκι

Ούρα ή περιττώματα από ποντίκια

Μια άλλη κοινή αιτία δυσοσμίας που βγαίνουν από το ντουλάπι σας είναι τα κόπρανα και τα ούρα ποντικιού. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όταν ένα ντουλάπι έχει αφεθεί ανενόχλητο για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρίσκεται σε γενική κατάσταση παραμέλησης. Τα απόβλητα των ποντικών είναι ιδιαίτερα αισθητά λόγω της έντονης, ξινής μυρωδιάς.

Ο εντοπισμός των φύλλων των ποντικών είναι αρκετά εύκολος. Κοιτάξτε κατά μήκος του δαπέδου και οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες κοντά στον τοίχο για μαύρες ή καφέ προδιαγραφές που έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Αυτό είναι το κακάο του ποντικιού.

Ψάξτε επίσης για ένα λιπαρό επίχρισμα ή κομμάτι στα ίδια σημεία, καθώς αυτό το κομμάτι είναι ένας συνδυασμός ούρων και λαδιού από τη γούνα του ποντικιού, αλειμμένα παντού καθώς περπατούν πέρα ​​δώθε στο ίδιο μονοπάτι.

Το να παρατηρήσετε τυχόν περιττώματα από ένα ποντίκι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το ντουλάπι σας. Αυτά τα παράσιτα είναι επίμονα και ικανά να σπάσουν σε πολλά δοχεία, αλλά το πιο σημαντικό, παρακολουθούν τα απόβλητα του σώματός τους σε κάθε επιφάνεια και οτιδήποτε άλλο αγγίζουν, μολύνοντάς το με δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

Αν ακόμη ύποπτος εάν έχετε ποντίκια που μπαίνουν στο ντουλάπι σας, πρέπει να αναλάβετε δράση για να τα εξαλείψετε γρήγορα και να αποκλείσετε τυχόν πιθανά σημεία εισόδου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απολυμάνει σχολαστικά τα πάντα στο ντουλάπι και κάθε επιφάνεια αφού εντοπίσετε τους ενόχους.

νεκρό ποντίκι στο πεζοδρόμιο

Νεκρό ποντίκι

Μακράν η πιο άσχημη και προσβλητική πηγή μυρωδιάς από το ντουλάπι, και δυστυχώς επίσης μια από τις πιο συνηθισμένες, είναι ένα νεκρό ποντίκι που αποσυντίθεται κάτω από το πάτωμα ή πίσω από τον τοίχο.

Η μυρωδιά είναι μοναδική: η ξινή, αρρωστημένη γλυκιά, σάπια μυρωδιά του θανάτου. Ξεκινά ελαφρώς ανησυχητικό και στη συνέχεια εξελίσσεται γρήγορα σε αφόρητο.

Πώς πέθανε ένα ποντίκι εκεί πίσω; Εάν ένα ποντίκι μπορεί να πιέσει το κρανίο του μέσα από ένα άνοιγμα, μπορεί να χωρέσει ολόκληρο το σώμα του μέσα στο χώρο, που σημαίνει ότι αποκτούν τακτικά πρόσβαση στα σπίτια μέσω της πιο απίθανης διαδρομής.

Το πώς πέθανε το παραβατικό ποντίκι δεν έχει τόση σημασία. Ίσως πήρε δηλητήριο κάπου αλλού και πέθανε πίσω από τον τοίχο στο ντουλάπι σου. Ίσως μάλιστα να πέθανε από βαθιά γεράματα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η μυρωδιά θα είναι οριακά αφόρητη για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μέχρι να στεγνώσει τελικά το πτώμα.

μαύρα μυρμήγκια

Δραστηριότητα εντόμων

Οι περισσότεροι οικοδεσπότες γνωρίζουν ότι τα έντομα αποτελούν τακτική απειλή στο ντουλάπι, ιδιαίτερα όταν αποθηκεύουν χαλαρά, ξερά δημητριακά, αλεύρι και άλλα βασικά είδη κουζίνας.

Τα κοινά ξηρά καλά παράσιτα περιλαμβάνουν σκαθάρια, ακάρεα, μυρμηγκιές και μυρμήγκια. Αυτά τα πλάσματα συχνά τρώνε τα προϊόντα που προσβάλλουν, και μερικές φορές γεννούν τα αυγά τους σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, τα απόβλητα που εκπέμπουν θα μολύνουν σοβαρά το φαγητό σας.

Μπορείτε συνήθως να ανιχνεύσετε την παρουσία δραστηριότητας εντόμων από την ελαφρώς πικάντικη, μουχλιασμένη μυρωδιά του. Τις περισσότερες φορές, η προσβολή από έντομα περιγράφεται ότι έχει ένα μεταλλικό ή κασσίτερο άρωμα.

Επιθεωρήστε τα ύποπτα τρόφιμα για τυχόν ζωντανά ή νεκρά έντομα και μικρές στρογγυλές ή σε σχήμα χαπιού προδιαγραφές που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν απόβλητα εντόμων.

Γενικά, η μόνη λύση που θα έχετε είναι να πετάξετε το φαγητό έξω, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να επιθεωρήσετε σχολαστικά το ντουλάπι σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ζωντανά έντομα ή αυγά σε τυχόν χαραμάδες ή πίσω από το κέλυφος.

καλούπι σε λευκό τοίχο

Μύκητας, μούχλα ή ωίδιο

Τα περισσότερα ντουλάπια δεν είναι ανοιχτά στην κουζίνα. Διατηρούνται κλειστά, σκοτεινά και συνήθως κάπως πιο ζεστά από τη γύρω περιοχή, τα ντουλάπια είναι πάντα ένα hotspot για να ξεσπάσουν μύκητες, μούχλα ή ωίδιο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως υπάρχει άφθονο άλλο βιοϋλικό εκεί μέσα, αυτό είναι ένα περιβάλλον όπου θα πρέπει συνεχώς να παρακολουθείτε τις ανθοφορίες και των τριών.

Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα σε κάθε σπίτι που υποφέρει από υψηλά επίπεδα υγρασίας ή έχει πρόβλημα να ελέγξει την υγρασία στο ντουλάπι.

Κάθε φορά που παρατηρείτε μια μυρωδιά που σας θυμίζει ένα μουχλιασμένο υπόγειο ή έναν υγρό χώρο ανίχνευσης μέσα ή κοντά στο ντουλάπι σας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να το επιθεωρήσετε προσεκτικά για οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Η πρόληψη μιας εστίας μύκητα, μούχλας ή μούχλας είναι ως επί το πλείστον θέμα διατήρησης των επιπέδων υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα και διατήρησης της καλής καθαριότητας μέσα στο ντουλάπι.

Εάν συμβεί, μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας μια μικρή ανθοφορία πολύ εύκολα με τα κατάλληλα καθαριστικά, αλλά μια μεγάλη εστία είναι αιτία συναγερμού και επαγγελματικής παρέμβασης: μπορεί να συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Μην τα βάζετε με τη μυρωδιά του ντουλαπιού

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας να το αποτρέψετε, μερικές φορές η μυρωδιά του ντουλαπιού είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον μέχρι να καταλάβετε ποια είναι η αιτία.

Είτε οφείλεται στη δραστηριότητα ενός ποντικιού, σε ανεπιθύμητη μόλυνση από έντομα, σε ξέσπασμα μούχλας ή μούχλας ή απλώς σε μια ξεχασμένη πατάτα, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τις οσμές του ντουλαπιού και την πηγή τους όσο πιο γρήγορα μπορείτε για να αποτρέψετε περαιτέρω αλλοίωση και απώλεια τροφής.

Schreibe einen Kommentar