10 Φυσικές & Οργανικές Μέθοδοι Καταπολέμησης Αφίδων

3
10 Φυσικές & Οργανικές Μέθοδοι Καταπολέμησης Αφίδων

Απαλλαγείτε από τις αφίδες στον κήπο σας – και κρατήστε τις μακριά – με αυτές τις απλές φυσικές και βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των αφίδων…

Οι αφίδες μπορεί να είναι ένα πραγματικό παράσιτο στον κήπο. Συχνά εμφανίζονται φαινομενικά από το πουθενά και ξαφνικά τα απόλυτα υγιή φυτά σας έχουν κατσαρώσει, ζαρώνουν ή κιτρινίζουν φύλλα καθώς οι αφίδες αρχίζουν να τους ρουφούν τη ζωή. Τι μπορεί να γίνει και πώς μπορείτε να προστατέψετε τον κήπο σας από τις αφίδες – ειδικά ως βιολογικός κηπουρός; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το κοινό παράσιτο στον κήπο και πώς να το καταπολεμήσετε χρησιμοποιώντας φυσικές και βιολογικές μεθόδους ελέγχου αφίδων.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε τις αφίδες;

Οι αφίδες – επίσης κοινώς γνωστές ως ψείρες των φυτών – είναι έντομα με μαλακό σώμα που τρέφονται με μαλακούς μίσχους, μπουμπούκια και φύλλα, προτιμώντας την τρυφερή νέα ανάπτυξη από το εδραιωμένο, πιο σκληρό φύλλωμα, επομένως βρίσκονται συχνά προς τις άκρες των αναπτυσσόμενων φυτών σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αφίδων (πάνω από 4.400, στην πραγματικότητα, αν και μόνο περίπου 250 από αυτά είναι καταστροφικά για τα φυτά και τα δέντρα του κήπου) που τρέφονται με διαφορετικούς τύπους φυτών και δέντρων και μια βαριά προσβολή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα φυτά σας. Βρίσκονται συνήθως σε ομάδες που τρέφονται μαζί και έχουν χρώμα από λευκό έως μαύρο, γκρι, πράσινο, ροζ, κίτρινο ακόμα και πορτοκαλί. Οι αφίδες εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται μελίτωμα που προσελκύει τα μυρμήγκια, οπότε αν δείτε μυρμήγκια στα φυτά σας, ελέγξτε για την παρουσία αφίδων.

Ο έλεγχος των αφίδων μπορεί να είναι μια πρόκληση και δεν ανταποκρίνονται όλες οι κοινές μέθοδοι βιολογικού ελέγχου. Για παράδειγμα, έχω τακτικά αφίδες να εμφανίζονται σε φυτά που καλύπτονται με δίχτυ, οπότε ακόμη και οι μέθοδοι φραγμού δεν κάνουν πάντα το κόλπο. Οι αφίδες φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα το φθινοπωρινός κήπος, και μόλις εμφανιστούν, μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αφίδες δεν θα σκοτώσουν εντελώς ένα φυτό – εκτός αν είναι μικρό, αδύναμο ή νέο σπορόφυτο – αλλά μπορούν να βλάψουν και να αγχώσουν τα φυτά σας, αφήνοντάς τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες και μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα βρώσιμα χόρτα. Ευτυχώς, υπάρχει μια σειρά από αποτελεσματικές βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των αφίδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε αυτά τα παράσιτα από τον κήπο σας.

Διαφορετικές μέθοδοι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα σε ορισμένους κήπους από άλλες, οπότε αν η πρώτη μέθοδος που δοκιμάσατε δεν έχει αποτέλεσμα, απλώς προχωρήστε στην επόμενη! Παρακάτω έχω παραθέσει 10 μεθόδους για να βοηθήσετε στον έλεγχο των αφίδων στον κήπο σας χρησιμοποιώντας φυσικά, βιολογικά και βιώσιμα μέσα. Οι πρώτες λίγες μέθοδοι είναι οι πιο βιώσιμες και απαιτούν λίγη παρέμβαση από εσάς. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρή προσβολή, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε μια από τις πιο επιθετικές θεραπείες.

1.) Φυσικοί Αρπακτικοί

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγξετε τις αφίδες στον κήπο σας (και άλλα παράσιτα επίσης) είναι να προσελκύσετε αρπακτικά έντομα στον κήπο σας. Οι πασχαλίτσες είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αρπακτικά για τις αφίδες, γι‘ αυτό δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου οι πασχαλίτσες σας θα θέλουν να κολλήσουν. Οι πασχαλίτσες απολαμβάνουν συχνά δαντελωτά φυτά όπως τα καρότα και ο άνηθος, ενώ ο κόλιανδρος ή άλλα ανθισμένα βότανα είναι επίσης εξαιρετικά για να τα προσελκύσουν. Μπορείτε να αγοράσετε ζωντανές πασχαλίτσες στο Διαδίκτυο ή από κάποια καταστήματα κέντρων κήπου, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι συνήθως να χρησιμοποιήσετε συνοδευτική φύτευση και να φυτέψετε πράγματα που προσελκύουν τις πασχαλίτσες φυσικά, ώστε να κάνουν ευχάριστα ένα σπίτι στον κήπο σας και να καταβροχθίσουν τα παράσιτα των αφίδων σας. (Τα πράσινα κορδόνια είναι μια άλλη καλή επιλογή.)

Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα μπορούν να λειτουργήσουν οι πασχαλίτσες! Πριν από μερικά καλοκαίρια, παρατήρησα μια αυξανόμενη προσβολή από αφίδες στα φυτά της μπάμιας μου. Δοκίμασα ένα σπρέι σαπουνιού (δείτε παρακάτω για περισσότερα σχετικά με αυτήν τη μέθοδο) και ενώ σκότωσε μερικούς από αυτούς, υπήρχαν ακόμα πολλές ζωντανές αφίδες στα φυτά μου λίγες μέρες αργότερα. Επρόκειτο να ψεκάσω ξανά, αλλά πριν το κάνω, παρατήρησα μερικά μικρά τραγανά πράγματα σε μερικά από τα φύλλα της μπάμιας. Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, διαπίστωσα ότι ήταν λιοντάρια (προνύμφες πασχαλίτσας), έτσι αποφάσισα να σταματήσω τον ψεκασμό και μετέθεσα μερικές από τις προνύμφες στα φυτά με τη μεγαλύτερη προσβολή από αφίδες. Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, κάθε αφίδα ήταν χαμένος! Τότε κατάλαβα ότι το να αφήνεις τα αρπακτικά έντομα να κάνουν τη δουλειά για σένα είναι το απόλυτο καλύτερος μέθοδος καταπολέμησης παρασίτων! 🙂

2.) Φύτευση Συντροφιάς

Η καλλιέργεια ενός ποικίλου κήπου γεμάτου με πολλά διαφορετικά είδη φυτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε καλούς πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων και επίσης βοηθά στη μείωση του ενδιαιτήματος για παράσιτα που προτιμούν ορισμένους τύπους καλλιεργειών – όπως οι αφίδες. Η διαφύτευση ειδών που αγαπούν οι αφίδες μαζί με άλλα φυτά για τα οποία δεν νοιάζονται πολύ, όχι μόνο θα δυσκολέψει τις αφίδες να βρουν τις προτιμώμενες τροφές τους στον κήπο σας, αλλά θα περιορίσει επίσης την ποσότητα της τροφής που έχουν στη διάθεσή τους.

Καλός φυτά συντροφιάς που μπορεί να βοηθήσουν στην απώθηση των αφίδων περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο, πράσα, κατιφέδες, άνηθο, μάραθο και κόλιανδρο. Δοκιμάστε να τα φυτέψετε ανάμεσα ή γύρω από τις καλλιέργειές σας που είναι επιρρεπείς σε αφίδες, όπως το brassica, το chard, οι ντομάτες και οι μπάμιες.

3.) Παγιδέψτε Καλλιέργειες

Εκτός από τη φύτευση συντροφιάς, μια άλλη βιώσιμη μέθοδος καταπολέμησης των αφίδων είναι η φύτευση μιας «καλλιέργειας παγίδας». Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν αφίδες (ή άλλα ανεπιθύμητα παράσιτα εντόμων) και να τα κρατούν στα φυτά της παγίδας αντί στα λαχανικά σας. Τα ναστούρτια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα – οι αφίδες τα ΑΓΑΠΟΥΝ απολύτως! Άλλες καλές καλλιέργειες παγίδας για τις αφίδες περιλαμβάνουν τους αστέρες, τις μαμάδες, το σύμπαν, το πουρνάρι, το αγριοτρικάκι, τη λουίζα, τη ντάλια και τη ζίνια. Ωστόσο, ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται υπέροχα στον κήπο σας, ετοιμαστείτε να τραβήξετε και να αφαιρέσετε τα φυτά της παγίδας σας μόλις γεμίσουν αφίδες, προκειμένου να αποτρέψετε τον κήπο σας να γίνει μητρόπολη αφίδων!

Προσωπικά, δεν βρήκα ποτέ τις καλλιέργειες παγίδας τόσο αποτελεσματικές και ανησυχώ ότι στην πραγματικότητα προσελκύουν περισσότερα παράσιτα στον κήπο, οπότε δεν τα χρησιμοποιώ τόσο συχνά, αλλά γνωρίζω άλλους κηπουρούς που ορκίζονται σε αυτά.

4.) Κλάδεμα με το χέρι

Εάν έχετε μόνο λίγες αφίδες σε μια μικρή, εντοπισμένη περιοχή ενός φυτού, ίσως μπορέσετε να απαλλαγείτε από τις αφίδες σας προτού αναπαραχθούν περαιτέρω, τσιμπώντας ή κλαδεύοντας τυχόν προσβεβλημένα φύλλα και βλαστούς. Ωστόσο, αυτό θα γίνει γρήγορα προβληματικό εάν έχετε μεγαλύτερη προσβολή, καθώς φυσικά δεν θέλετε να κόψετε πάρα πολύ από τις καλλιέργειες του κήπου σας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για μικρές, νέες και τοπικές προσβολές που δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από τον έλεγχο, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα στενά τον κήπο σας και να προσέχετε για σημάδια αφίδων, ώστε να μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε πριν ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

5.) Ψεκασμός νερού

Πιθανώς η πιο κοινή μέθοδος βιολογικού ελέγχου των αφίδων που θα συναντήσετε είναι η σύσταση να ψεκάσετε τα προσβεβλημένα φυτά σας με σκληρό νερό. Η θεωρία είναι ότι οι αφίδες δεν είναι άπληστοι ταξιδιώτες, και αν μπορέσετε να τις χτυπήσετε από τα φυτά, δεν θα μπορέσουν να αναρριχηθούν ξανά. Δοκίμασα αυτή τη μέθοδο χωρίς μεγάλη επιτυχία – κυρίως επειδή ο κήπος μας ποτίζεται μέσω τροφοδοσίας βαρύτητας, επομένως δεν έχουμε πολλή πίεση νερού για να ανατινάξουμε τα φυτά.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχω ανακαλύψει επίσης ότι οι αφίδες τρέφονται με τρυφερά ή ευαίσθητα φυτά που δεν αντέχουν καλά κάτω από ισχυρές εκρήξεις νερού. Εάν έχετε αφίδες στα πιο σκληρά φυτά σας, όπως τα καθιερωμένα brassicas, αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα χρειαστείτε αρκετή πίεση νερού και πολύ ειδικό ψεκασμό για να τα απομακρύνετε όλα. Εάν δεν τα πάρετε όλα, απλώς θα αναπαραχθούν ξανά και σύντομα θα επιστρέψετε εκεί που ξεκινήσατε, γι‘ αυτό πολλοί άνθρωποι συνιστούν να ακολουθήσετε αυτήν τη μέθοδο με μια άλλη τακτική ελέγχου αφίδων όπως αυτές που ακολουθούν.

6.) Σπρέι σαπουνιού

Ένας από τους πιο συνηθισμένους φυσικούς δολοφόνους αφίδων είναι ένα απλό σπρέι σαπουνιού. Το σαπούνι μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν οι αφίδες διαλύοντας την κηρώδη επικάλυψη στο μαλακό σώμα τους, προκαλώντας έτσι τη συρρίκνωση και το θάνατο. Αυτή η μέθοδος μπορεί και λειτουργεί, αλλά θα θελήσετε να προσέχετε να μην κάνετε το σπρέι σας πολύ δυνατό, καθώς το πολύ σαπούνι μπορεί πραγματικά να βλάψει τα ευαίσθητα φυτά. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό είναι νερό και κάποιο φυσικό υγρό πιάτων ή ένα καθαρό σαπούνι Καστίλλης (μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά ή σκληρά χημικά υλικά που έχουν περίεργα χρώματα όπως μπλε ή πορτοκαλί – απλά θέλετε ένα εντελώς φυσικό είδος όπως 7η Γενιάαν και τα γενόσημα είναι επίσης καλά).

Μια βασική συνταγή είναι 1-2 κουταλιές σαπούνι ανά 1 λίτρο νερό. Ανακατέψτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Πριν ψεκάσετε ολόκληρο το φυτό, συνιστάται να ψεκάσετε, να βουτήξετε ή να ταμπονάρετε μόνο ένα φύλλο με το μείγμα και να περιμένετε 24 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας δεν θα έχει ανεπιθύμητη αντίδραση. Εάν φαίνεται καλά την επόμενη μέρα, μπορείτε να ψεκάσετε άφθονα πάνω (και κάτω) από τις πληγείσες περιοχές των φυτών σας. Φροντίστε να έχετε τους μίσχους και τις κάτω πλευρές των φύλλων όπου οι αφίδες θέλουν να κρύβονται και να τρέφονται.

Για να μειώσετε το άγχος στα φυτά, θα θελήσετε να το ψεκάζετε κατά προτίμηση το βράδυ ή μια συννεφιασμένη μέρα, καθώς το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των φυτών. Για να πιάσετε την επόμενη γενιά όταν εκκολαφθεί, θα θέλετε να επαναλάβετε τον ψεκασμό περίπου μια εβδομάδα αργότερα και να παρακολουθείτε τα φυτά σας για να βεβαιωθείτε ότι οι αφίδες δεν θα επιστρέψουν.

7.) DIY Natural Aphid Spray

Μια άλλη σπιτική επιλογή ψεκασμού αφίδων είναι να αναμίξετε ένα βάμμα από πικάντικα πράγματα που δεν αρέσουν στις αφίδες (ωμό σκόρδο, κρεμμύδια, καυτερές πιπεριές) και ψεκάστε με αυτό στα φυτά. Για να το κάνετε αυτό, θα θέλετε να ψιλοκόψετε ή να ψιλοκόψετε τα υλικά σας, να τα προσθέσετε σε ένα τέταρτο νερό και να τα αφήσετε να καθίσουν όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, στραγγίστε τα στερεά και βάλτε το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες παραπάνω – και μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή περιοχή του φυτού! Παρόλο που αυτά τα συστατικά είναι εντελώς φυσικά, ορισμένα ευαίσθητα φυτά μπορούν ακόμα να καούν. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για χρήση αφού έχετε ως επί το πλείστον ελέγξετε την προσβολή σας, καθώς απωθεί τις αφίδες από τα φυτά σας και τις εμποδίζει να επανέλθουν.

8.) Σπρέι Neem Oil

Το έλαιο neem είναι μια άλλη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αφίδων. Λειτουργεί σταματώντας τον κύκλο αναπαραγωγής τους, επομένως μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες για να δείτε αποτελέσματα. Για να φτιάξετε ένα απλό σπρέι αφίδων ελαίου neem, βλ αυτή η σπιτική συνταγή για σπρέι αφίδων. (Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ψυχρή έκθλιψη βιολογικό 100% λάδι neem). Ανακατέψτε σε ένα ψεκαστήρα με αντλία, ανακινήστε καλά και ψεκάστε άφθονα σε όλες τις πλευρές των προσβεβλημένων φυτών, φροντίζοντας να μπουν κάτω από τα φύλλα και πάνω και κάτω από το στέλεχος. Ψεκάστε το και στο χώμα γύρω από τα φυτά για πλήρη κάλυψη. Επαναλάβετε σε 2 εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το λάδι neem δεν είναι τοξικό για τις μέλισσες ή τα περισσότερα άλλα ευεργετικά έντομα στον κήπο. Ωστόσο, θα θέλετε πάντα να ψεκάζετε το βράδυ για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος στα φυτά και προσπαθήστε να αποφύγετε τον ψεκασμό σε μέλισσες ή άλλα ωφέλιμα έντομα που μπορεί να βρίσκονται στη γύρω περιοχή.

9.) Γη διατόμων

Η γη διατόμων είναι μια σκόνη από αλεσμένα απολιθώματα και είναι μηχανικό αποτρεπτικό για τις αφίδες και πολλά άλλα παράσιτα του κήπου. Μπορεί τόσο να απωθήσει τις αφίδες, όσο και να τις βοηθήσει να τις σκοτώσουν δημιουργώντας μικροσκοπικά κοψίματα στο μαλακό σώμα τους και στη συνέχεια αποξήρανση τους. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε κατηγορίας τροφίμων DE, και καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τους βλεννογόνους, μπορεί να θέλετε να φοράτε γάντια και μάσκα ή/και γυαλιά κατά την εφαρμογή. Αποφύγετε την εφαρμογή όταν φυσάει ή είναι υγρό, καθώς η γη διατόμων πρέπει να είναι στεγνή για να λειτουργήσει. Τα μειονεκτήματα της χρήσης του DE είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το εφαρμόσετε σε φυτά με κομψά ή δαντελωτά φύλλα και επίσης μπορεί να μην κολλάει καλά στις κάτω πλευρές των φύλλων. Θα χρειαστεί επίσης να εφαρμόσετε ξανά μετά από βροχή. (Έχω διαβάσει επίσης ότι το αλεύρι μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια για να απωθήσει τις αφίδες, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει μόνος μου.) Το DE μπορεί να βλάψει τις μέλισσες και κάποια άλλα ευεργετικά, επομένως μην το εφαρμόζετε σε φυτά που ανθίζουν.

10.) Φυτέψτε μωβ & κόκκινα λαχανικά

Τέλος, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, πολλά παράσιτα (συμπεριλαμβανομένων των αφίδων) φαίνεται να ελκύονται λιγότερο από ποικιλίες φυτών με κόκκινα ή μοβ χρώματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα έντομα είναι πιο ορατά στα αρπακτικά και έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να αναμειχθούν από ό,τι στις πράσινες καλλιέργειες. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες λαχανικών έχουν υψηλότερα επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνη – που είναι ιδιαίτερα καλό για τον άνθρωπο, αλλά όχι τόσο καλό για τα παράσιτα! Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ήπια τοξικό για ορισμένα έντομα, έτσι πολλά από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των αφίδων, προτιμούν πολύ τις πράσινες ποικιλίες. Εάν έχετε πρόβλημα με τις αφίδες στον κήπο σας, ίσως αξίζει να προσθέσετε μερικά κόκκινα και μοβ λαχανικά στη σύνθεσή σας – όχι μόνο θα είναι λιγότερο στόχος για τις αφίδες, αλλά και καλύτερα για σένα πολύ!

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιολογικές μέθοδοι καταπολέμησης των αφίδων, οπότε αν ο κήπος σας μαστίζεται από αυτή τη μικροσκοπική απειλή, μην απελπίζεστε! Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις μεθόδους και θυμηθείτε, η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο οποιουδήποτε παρασίτου είναι να το εμποδίσετε να αποκτήσει θέση στον κήπο σας εξαρχής. Αφού ελέγξετε την προσβολή σας, ακολουθήστε μερικές από τις βιώσιμες μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω για να προσελκύσετε περισσότερα ωφέλιμα έντομα και να απωθήσετε τα ανεπιθύμητα από τον κήπο σας.

Πηγές:

https://homesteadandchill.com/organic-aphid-control/

https://www.gardendesign.com/how-to/aphids.html

https://www.epicgardening.com/aphids/

https://www.gardeningknowhow.com/plant-problems/pests/insects/homemade-aphid-control.htm

Schreibe einen Kommentar