18 ποικιλίες Blackberry που πρέπει να ληφθούν υπόψη * The Homesteading Hippy

0
18 ποικιλίες Blackberry που πρέπει να ληφθούν υπόψη * The Homesteading Hippy

Δεν είναι όλα τα βατόμουρα ίδια. Διάλεξε το λάθος και θα παλεύεις για χρόνια προσπαθώντας να καταλάβεις τι φταίει.

βατόμουρα

Είναι το χώμα; Είναι το φως του ήλιου; Λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να είναι το είδος του βατόμουρου που φυτέψατε!

Ευτυχώς, υπάρχουν όλων των ειδών οι ποικιλίες βατόμουρου για να διαλέξετε, οπότε αν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε τα δικά σας βατόμουρα, έχετε μια πληθώρα επιλογών στη διάθεσή σας.

Φυτά Blackberry: Διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Προτού αναλύσω τις καλύτερες ποικιλίες βατόμουρου για να εξετάσετε, υπάρχουν μερικές βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

Πρώτον, η διαφορά μεταξύ των βατόμουρων που ακολουθούν και των όρθια. Τα βατόμουρα που ακολουθούν είναι εκείνα που έχουν μακριά καλάμια που πρέπει να τοποθετηθούν με πέργκολα για στήριξη. Τα όρθια βατόμουρα, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσονται σε θάμνους που είναι περισσότερο ή λιγότερο αυτοφερόμενοι.

Θα σας δοθεί επίσης η επιλογή μεταξύ βατόμουρων με αγκάθια και χωρίς αγκάθια. Τα αγκαθωτά βατόμουρα είναι πάντα όρθια.

Αυτά τα βατόμουρα αναπτύσσονται δυναμικά, αλλά, όπως μπορείτε να φανταστείτε, έχουν αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κατά τη συγκομιδή.

Τα βατόμουρα χωρίς αγκάθια είναι ημιόρθια και συνήθως φυτρώνουν κοντά στο έδαφος, ακριβώς όπως το αμπέλι. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, τα καλάμια θα μεγαλώνουν με πιο όρθιο τρόπο.

Και πάλι, το κύριο πλεονέκτημα των βατόμουρων χωρίς αγκάθια είναι ότι δεν διαθέτουν ερεθιστικά αγκάθια.

Παρά αυτές τις διαφορές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα βατόμουρα είναι πολυετή φυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι ρίζες επιβιώνουν χρόνο με τον χρόνο.

Η κορυφή του φυτού, ωστόσο, είναι διετής, παράγοντας καλάμια που αναπτύσσουν φύλλωμα για ένα χρόνο, καρποφορούν τον επόμενο χρόνο και πεθαίνουν.

Μην σας καταπιέζουν, ωστόσο, γιατί κάθε χρόνο, το εργοστάσιο θα στέλνει ολοκαίνουργια καλάμια για να αντικαταστήσει αυτά της προηγούμενης σεζόν.

Εφόσον γονιμοποιείτε και κλαδεύετε σωστά τα φυτά βατόμουρου σας, θα έχετε φρέσκα καλάμια κάθε χρόνο για να έχετε μια νέα αφθονία από νόστιμα φρούτα.

Ποικιλία Ζώνες Ανάπτυξης
Ναβάχο 6α – 10β
Ντάροου 5 – 10
Κιόβα 5 – 9
Μαύρο σατέν 5 – 11
Ιλίνι Χάρντι 4 – 8
Τσέστερ 5 – 9
Prime Ark 45 5 – 9
Ντόιλ 3 – 10
Πρωθυπουργός Ιαν 4 – 8
Λοχ Νες 5 – 9
Απάχης 6 – 9
Natchez 4 – 9
ΤΡΙΠΛΗ ΚΟΡΩΝΑ 5 – 9

18 Ποικιλίες Blackberry που πρέπει να ληφθούν υπόψη

1. Darrow

Το Darrow, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, είναι μια όρθια ποικιλία βατόμουρου που παράγει δυνατά, ανθεκτικά στον χειμώνα καλάμια.

Αυτό το φυτό είναι ένας από τους καλύτερους παραγωγούς της τελευταίας εποχής, αλλά οι καρποί του δεν είναι τόσο κανονικοί όσο εκείνοι άλλων ποικιλιών.

Μπορεί να είναι στενόμακρα ή γυαλιστερά, αλλά θα έχουν όλα καλή ποιότητα. Είναι κάπως όξινα και παράγουν μέχρι τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

2. Αραπάχο

Μια από τις αγαπημένες μου ποικιλίες βατόμουρου, το Arapaho αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και παράγει σφιχτά μούρα με μικρούς, ελάχιστους σπόρους.

Απωθεί τα φρούτα πολύ νωρίς στην εποχή, αν και ομολογουμένως όχι για πολύ. Καρποφορεί για λίγο, αν και ζωηρά, με όλους τους καρπούς του να παράγονται σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Αυτό το βατόμουρο χωρίς αγκάθια καλλιεργεί δυναμικά και είναι ανθεκτικό στη σκουριά του πορτοκαλιού, μια κοινή ασθένεια του βατόμουρου.

3. Κιόβα

Το Kiowa είναι μια ακανθώδης όρθια ποικιλία βατόμουρου που παράγει εξαιρετικά μεγάλους καρπούς σε μεγάλα καλάμια.

Θα έχετε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής με μικρότερες συγκομιδές για κάθε μεμονωμένη συνεδρία – μπορείτε να συλλέξετε καρπούς από αυτό το φυτό για έως και έξι εβδομάδες στις περισσότερες περιπτώσεις.

4. Μαύρο Σατέν

Το Black Satin ωριμάζει αργά την εποχή, παράγοντας σφιχτά μούρα που είναι ξινή και κάπως όξινα.

Αν και αυτά τα φρούτα χωρίς αγκάθια δεν είναι τα καλύτερα για κατανάλωση φρέσκων, είναι ιδανικά για ψήσιμο (συμπεριλαμβανομένων των πιτών, των μάφινς, των ζελέ και των μαρμελάδων).

Αναπτύσσονται με ημι-όρθιο τρόπο και είναι ανθεκτικά σε μια ασθένεια γνωστή ως ανθρακνόζη.

5. Ιλίνι Χάρντι

Αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αυτό το φυτό παράγει μεσαίου μεγέθους καρπούς με υπέροχη γεύση. Ωστόσο, είναι κάπως όξινα μέχρι να ωριμάσουν, επομένως πρέπει να χρονομετρήσετε τη συγκομιδή σας από αυτό το φυτό αρκετά προσεκτικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του καρπού θα είναι έτοιμο για συγκομιδή αργά την εποχή. Αυτή είναι μια άλλη όρθια ακανθώδης ποικιλία βατόμουρου.

Είναι χειμωνιάτικο και βγάζει κορόιδα από το στέμμα. Είναι επίσης πολύτιμο για την ανθεκτικότητά του στη σήψη της ρίζας Phytophthora, ένα κοινό πρόβλημα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί βατόμουρου.

6. Τσέστερ

Το Chester είναι μια όψιμη ποικιλία βατόμουρου που μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να μαζευτεί, παρά το γεγονός ότι τα φυτά είναι χωρίς αγκάθια. Πραγματικά κολλάνε στο φυτό!

Ωστόσο, το Chester είναι γνωστό για την παραγωγή φρούτων που είναι εξαιρετικά για αποθήκευση καθώς δεν διασπώνται πολύ με την πάροδο του χρόνου.

Με αυτό το φυτό, θα λάβετε άφθονες αποδόσεις από μεσαίου μεγέθους φρούτα με αξιοπρεπή γεύση. Οι καρποί έχουν ένα υπέροχο σκούρο χρώμα και είναι επίσης αρκετά σταθεροί, ακόμη και όταν καλλιεργείτε φυτά Chester σε ζεστό καιρό.

Τα καλάμια είναι ημι-όρθια και θεωρούνται μερικά από τα πιο ανθεκτικά από όλες τις ποικιλίες χωρίς αγκάθια.

7. Shawnee

Ο Shawnee είναι ένας άλλος παραγωγικός παραγωγός, που προωθεί τις υψηλές αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πηγαίνει αργά στη σεζόν.

Μια ακανθώδης όρθια ποικιλία, αυτό το φυτό παράγει καρπούς καλής ποιότητας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν σημειώσει ότι τα φρούτα μπορεί να είναι κάπως μαλακά και στριμωγμένα.

Τούτου λεχθέντος, είναι ένα από τα καλύτερα για εμπορικούς καλλιεργητές καθώς μπορεί να παράγει έως και 13.000 λίβρες φρούτων ανά στρέμμα όταν καλλιεργείται στο σωστό κλίμα και γίνεται σωστά!

8. Dirksen Thornless

Παρά τη λεκτικότητα του ονόματος αυτής της ποικιλίας βατόμουρου, στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθεί.

Παράγει μεγάλα μούρα που δεν είναι τόσο όξινα, αν και τα χρώματά τους μπορεί να είναι κάπως θαμπά. Τα καλάμια αναπτύσσονται έντονα και είναι ανθεκτικά στο χειμώνα.

Αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική στο ωίδιο, την ανθρακνόζη και την κηλίδα των φύλλων Septoria, καθιστώντας την μια από τις πιο ανθεκτικές στις ασθένειες ποικιλίες βατόμουρου που θα βρείτε.

9. Prime Ark 45

Η Prime Ark 45 είναι μια καρποφόρα ποικιλία πριμοκάνης. Αυτό σημαίνει ότι παράγει καρπούς στα καλάμια του πρώτου έτους, κάτι που είναι μοναδικό μεταξύ των φυτών βατόμουρου.

Το Prime Ark 45 καρπούς αργά τη σεζόν, το οποίο είναι ιδανικό για καλλιεργητές με ζεστό καιρό, αλλά όχι τόσο για όσους βρίσκονται σε πιο βόρειες τοποθεσίες.

Τούτου λεχθέντος, εάν έχετε το κλίμα να το κάνετε, το Prime Ark 45 είναι μια καλή επιλογή. Θα πάρετε πολλά σφιχτά, μεσαίου μεγέθους μούρα σε αγκάθια φυτά.

Στην πραγματικότητα, οι καλλιεργητές σε μέρη όπως η Καλιφόρνια και το Όρεγκον διαπιστώνουν ότι τα μούρα είναι μεγαλύτερα από 6 γραμμάρια ή περισσότερο όταν καλλιεργούνται σε τέτοιου είδους κλίματα.

Υπάρχει επίσης μια υπο-ποικιλία του Prime Ark 45 γνωστή ως Prime Ark Freedom. Αυτή είναι μια από τις αρχικές ποικιλίες βατόμουρου χωρίς αγκάθια, κατάλληλη για εμπορικούς καλλιεργητές καθώς και για οικιακούς κήπους.

Εάν ζείτε στη ζώνη 6 ή πιο ζεστή, θα έχετε καρπούς τον πρώτο χρόνο καθώς και τα καλάμια του δεύτερου έτους, μερικές φορές λαμβάνοντας έως και δύο καλλιέργειες ετησίως.

10. Ντόιλ

Εγγενής στο Τέξας, αυτή η ποικιλία βατόμουρου αναπτύσσεται καλά, ιδιαίτερα στη μέση της σεζόν.

Είναι μια άλλη ποικιλία χωρίς αγκάθια που προσφέρει εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί με ευκολία σε στεφάνι ή ψηλό τούνελ. Παράγει μεγάλους καρπούς σε καλούς αριθμούς περίπου στα μισά της περιόδου αιχμής της παραγωγής.

11. Prime Jan

Η Prime Jan είναι μια άλλη καρποφόρα ποικιλία πριμοκάνας που παράγει επίσης αργά την εποχή

Σε ορισμένα βόρεια κλίματα, παράγει μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες, καθώς οι καρποί που παράγει θεωρούνται γενικά πολύ μαλακοί για αποστολή.

Ωστόσο, αν είστε οικιακός καλλιεργητής, είναι τέλειο. Παράγει μούρα μεσαίου μεγέθους σε ημιόρθιους, αγκαθωτά καλάμια.

Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή εάν σκοπεύετε να στρώσετε τα φυτά σας.

12. Prime Jim

Όπως και η Prime Jan, η Prime Jim είναι μια καλή ποικιλία καρποφορίας πριμοκάνας που παράγει αργότερα στη σεζόν (ακόμα και λίγο αργότερα από την Prime Jan).

Τα φρούτα είναι λίγο πιο σφιχτά αλλά εξακολουθούν να ταιριάζουν καλύτερα στους οικιακούς καλλιεργητές. Τα καλάμια είναι ημιόρθια και χρειάζονται πέργκολα.

13. Λοχ Νες

Λατρεύω το όνομα αυτής της ποικιλίας βατόμουρου, εγγενής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τον καρπό που παράγει. Με το Λοχ Νες, θα έχετε μεγάλα, γυαλιστερά μαύρα φρούτα που είναι αρκετά καλής ποιότητας για τις τοπικές αγορές.

Τα καλάμια είναι ημιόρθια και σφριγηλά. Επιπλέον, λόγω της εγγενούς κατανομής του, αυτό το φυτό είναι επίσης καλά προσαρμοσμένο στις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

14. Απάτσι

Το Apache είναι μια ποικιλία βατόμουρου χωρίς αγκάθια που βγάζει φρούτα σε σχήμα κώνου με υπέροχη γεύση.

Μια από τις πιο κοινές ποικιλίες βατόμουρου για αρχάριους, το Apache ωριμάζει στα μισά της εποχής και παράγει φρούτα μέτριου μεγέθους και αρωματικά σε όρθια, αυτοφερόμενα καλάμια.

Αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική στη σκουριά πορτοκαλιού και είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτική στο χειμώνα. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες βατόμουρου για τους εμπορικούς καλλιεργητές, καθώς το φυτό ωριμάζει νωρίτερα από πολλά άλλα, αλλά εξακολουθεί να παράγει καλά μέσα στην εποχή.

15. Natchez

Το Natchez είναι μια από τις πρώτες ποικιλίες βατόμουρου που ωριμάζουν χωρίς αγκάθια που θα βρείτε. Έχει εξαιρετικές δυνατότητες παραγωγής, βγάζοντας φρούτα που είναι μεγάλα και εξαιρετικής γεύσης.

Τα καλάμια είναι ημι-όρθια και απαιτούν λίγη πέργκολα για να τα κρατήσουν ψηλά και μακριά από το έδαφος. Ο Natchez έχει μέτρια αντοχή στο κρύο.

Αυτό το φυτό είναι όρθιο και ωριμάζει σχετικά νωρίς με καρπούς παρόμοιους σε μέγεθος με τους Απάτσι. Δεν είναι απαραιτήτως ανθεκτικό στις ασθένειες, αλλά δεν έχει επίσης σημειωθεί ότι έχει συγκεκριμένα προβλήματα με ασθένεια.

16. Ναβάχο

Ναι, μερικές μπόνους ποικιλίες βατόμουρου για να εξετάσετε!

Πρώτος στη λίστα μου; Ναβάχο. Το Navaho είναι μια άλλη ποικιλία βατόμουρου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας. Αυτό το φυτό παράγει υψηλές αποδόσεις σε καρπούς που είναι μικροί, αλλά απίστευτα γευστικοί.

Ο καρπός είναι σφιχτός και αποθηκεύεται καλά. Θα διαπιστώσετε ότι τα νέα καλάμια είναι δυναμικοί καλλιεργητές και πρέπει να είναι συνετοί ή να ανατραπούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

17. Triple Crown

Το Triple Crown είναι μια άλλη δημοφιλής ποικιλία βατόμουρου που παράγει μεγάλα και γλυκά μούρα που είναι γευστικά και απίστευτα αρωματικά.

Αυτό το φυτό είναι χωρίς αγκάθια, παράγει καλάμια που είναι ημιόρθια, στιβαρά και αρκετά δυνατά. Ωστόσο, τα φυτά δεν είναι τόσο κρύα.

Αν δεν είστε σε θέση να καλλιεργήσετε τα φυτά βατόμουρου σας σε ένα ψηλό τούνελ, ίσως θέλετε να παραμείνετε σε μια άλλη ποικιλία εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα.

Τούτου λεχθέντος, τα μούρα Triple Crown είναι πολύ μεγαλύτερα από πολλές άλλες ποικιλίες βατόμουρου (ακόμη και δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες!) και είναι απίστευτα γευστικά.

Σχεδόν πάντα θα έχετε μεγάλα, γευστικά βατόμουρα για να γεμίσετε το ψυγείο σας.

18. Ouachita

Η Ouachita είναι ένας καλός παραγωγός, ειδικά αν ψάχνετε για μια μεγάλη ποικιλία βατόμουρου χωρίς αγκάθια.

Αυτό το φυτό παράγει μεγάλες αποδόσεις από μεσαίου μεγέθους μούρα με εξαιρετική γεύση. Παράγει όρθια καλάμια που δεν είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο, ωστόσο, και μπορούν εύκολα να καταστραφούν από τον παγετό ή το πάγωμα.

Με ένα όνομα που είναι δύσκολο να προφέρεται (WAH-shitah, αν αναρωτιέστε), αυτό το φυτό είναι αυτοφερόμενο εάν τα πριμοκάινα έχουν αιχμές, αλλά συχνά συνιστάται η πέργκολα.

Τούτου λεχθέντος, εάν ζείτε σε μια ζεστή περιοχή, το Ouachita μπορεί να είναι ένα από τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψη. Είναι ανθεκτικό στις ασθένειες, γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη της σκουριάς πορτοκαλιού, της διαταραχής διπλού άνθους/ροζέτας και της ανθρακνόζης.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη συγκομιδή μούρων από φυτά Ouachita σχετικά νωρίς στη σεζόν.

Δοκιμάστε πολλές ποικιλίες για καλύτερα αποτελέσματα

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είδος βατόμουρου να καλλιεργήσετε; Μεγαλώστε μερικά! Όπως τα σμέουρα και οι φράουλες, έτσι και τα βατόμουρα καλλιεργούνται πολύ εύκολα.

Μόλις εγκατασταθεί, θα μπορείτε να συλλέγετε βατόμουρα κάθε λίγες μέρες από τα φυτά σας.

Έτοιμοι να φυτέψετε; Οι περισσότερες ποικιλίες βατόμουρου μπορούν να φυτευτούν νωρίς την άνοιξη, όταν τα καλάμια είναι σε αδράνεια.

Μερικές φορές μπορείτε να φυτέψετε και το φθινόπωρο, αλλά θα θέλετε να περιμένετε μέχρι τις αρχές της άνοιξης εάν ζείτε κάπου που βιώνει έναν κρύο χειμώνα.

Δεν χρειάζεται να φυτέψετε έναν τόνο φυτών για να έχετε καλή παραγωγή καρπών – σε αντίθεση με ορισμένα φρούτα, τα βατόμουρα και τα περισσότερα υβρίδια είναι όλα αυτο-γόνιμα.

Ωστόσο, μπορεί να δυσκολευτείτε να πείσετε τον εαυτό σας δεν να φυτέψει πολλά φυτά. Ποιος μπορεί πραγματικά να συμβιβαστεί με ένα μόνο;

Με όλες αυτές τις ποικιλίες βατόμουρου για να διαλέξετε, πιθανότατα θα βρείτε τον εαυτό σας με ένα ολόκληρο χωράφι με παραγωγικά βατόμουρα.

βατόμουρο ποικιλίες καρφίτσα εικόνα

Schreibe einen Kommentar