5 σπιτικές συνταγές τυριών που είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας

0
5 σπιτικές συνταγές τυριών που είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας

Αν θέλετε να ανεβάσετε επίπεδο το παιχνίδι σας, γιατί να μην το δοκιμάσετε σπιτικό τυρί? Το να φτιάχνεις πράγματα από το μηδέν μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ανταμείβοντας, και η παρασκευή του δικού σου τυριού δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπλέον, παίρνετε νόστιμο τυρί που είναι συχνά πιο νόστιμο από οποιοδήποτε τυρί που αγοράζεται στο κατάστημα.

Αλλά δεν είναι κάπως περίπλοκη η παρασκευή τυριού;

Ενώ η τυροκομία έχει χαμηλό εμπόδιο για την είσοδο, μπορεί να γίνει πολύπλοκη – τελικά περιλαμβάνει λίγη μαγειρική χημεία. Κάποιο τυρί είναι αρκετά λεπτό όσον αφορά τη θερμοκρασία, το pH και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Κάποια τυριά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να παρασκευαστούν και να χρειαστούν ακριβά gadget για να τα πιέσουν και να τα αποθηκεύσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλη η τυροκομία δύσκολη!

Υπάρχουν πολλά είδη τυριών που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με λίγα μόνο υλικά, χωρίς περίεργο εξοπλισμό και χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Είναι επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα για να κάνετε με τα παιδιά.

Θα εξετάσουμε πρώτα κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του τυριού και τη διαδικασία τυροκομίας. Στη συνέχεια, προχωράμε στην κύρια εκδήλωση – 5 εξαιρετικά εύκολα τυριά που θα σας κάνουν να μοιάζετε με επαγγελματία τυροκόμο, ακόμα κι αν δεν έχετε ξανακάνει τυρί!

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυριού

Σπιτικό-cottage-τυρί

Η τυροκομία είναι τελικά μια απλή διαδικασία που χρησιμοποιεί τέσσερα βασικά συστατικά:

 • Γάλα,
 • Καλλιέργεια εκκίνησης (δηλ. βακτήρια – το καλό είδος),
 • Πηκτικό,
 • και αλάτι.

Μειώνοντας το pH και κάνοντας το γάλα πιο όξινο, οι πρωτεΐνες καζεΐνης συμπυκνώνονται για να σχηματιστούν τυρόπηγμα, που διαχωρίζεται από τον υγρό ορό γάλακτος. Ο ορός γάλακτος τελικά στραγγίζεται ενώ το τυρόπηγμα συμπιέζεται (μερικές φορές) σε τούβλα.

Ο τύπος γάλακτος, οι καλλιέργειες εκκίνησης και τυχόν πρόσθετα συστατικά θα καθορίσουν τελικά το ποικιλία και γεύση του τυριού που φτιάχνεις.

Τα βασικά βήματα της παρασκευής τυριού

Ενώ η πραγματική διαδικασία μπορεί να διαφέρει από το ένα τυρί στο άλλο, τα βασικά βήματα είναι τα ίδια:

 1. Προσθέστε καλλιέργεια εκκίνησης στο γάλα, το οποίο θα αρχίσει να ζυμώνει το τυρί
 2. Προσθέστε ένα πηκτικό για να στερεοποιηθεί
 3. Στραγγίστε το υγρό ορό γάλακτος
 4. Βάλε αλάτι.

Εξοπλισμός Τυροκομίας

τυρόπανο-βούτυρο-μουσουλμανικό-τυρί-εξοπλισμός

Αυτές οι συνταγές επιλέχθηκαν ως καλές για αρχάριους εν μέρει επειδή δεν απαιτούν πολύ ειδικό εξοπλισμό, αν και θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής:

Οι σύνδεσμοι σε αυτό το άρθρο πηγαίνουν στο Cultures for Health, μια καταπληκτική πηγή για συνταγές και όλο τον εξοπλισμό τυροκομίας και ζύμωσης.

Επιλέγοντας υλικά για σπιτικό τυρί

ωμό-παστεριωμένο-γάλα-σπιτικό-τυρί

Εδώ παίζει χημεία, οπότε πρέπει να προσέχετε τα συστατικά σας όταν φτιάχνετε σπιτικό τυρί.

Χρησιμοποιήστε ωμό ή παστεριωμένο γάλα

Χρησιμοποιήστε ωμό ή παστεριωμένο γάλα, δεν UTH ή υπερπαστεριωμένο.

Το υπερπαστεριωμένο γάλα έχει υποστεί θερμικό σοκ για να σκοτώσει τα βακτήρια, μια διαδικασία που δυστυχώς διασπά τις πρωτεΐνες του γάλακτος και τις κάνει λιγότερο κολλώδεις. Χρησιμοποιήστε αυτό και το τυρί σας πιθανότατα θα είναι πολύ μαλακό.

Ωμό γάλα για σπιτικό τυρί

Το νωπό γάλα είναι πολύ εκπληκτικό. Είναι φρέσκο, που σημαίνει ότι θα πάρετε πιο δυνατό τυρόπηγμα και περισσότερο τυρί. Το νωπό γάλα μπορεί επίσης να δώσει χαρακτήρα και γεύση στο τυρί σας.

Ορισμένες πολιτείες δεν επιτρέπουν την πώληση νωπού γάλακτος ή μπορείτε να το αγοράσετε μόνο απευθείας από το αγρόκτημα. Εάν βρίσκεστε κοντά σε μια φάρμα που πουλά φρέσκο ​​γάλα, σας συνιστώ να επιλέξετε νωπό γάλα – δίνει στο τυρί σας εκπληκτική γεύση.

Το νωπό γάλα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί και μπορεί επίσης να είναι πολύ πιο ακριβό να το αγοράσετε από το παστεριωμένο γάλα. Ένα άλλο πρόβλημα με το νωπό γάλα είναι τα βακτήρια του. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα βακτήρια είναι πολύ ωφέλιμα, αλλά αν το γάλα είναι παλιό ή δεν έχει κρυώσει σωστά, διατρέχετε τον κίνδυνο αυτά τα βακτήρια να γίνουν «κακά» σε εσάς. Είτε θα πάρετε ένα τυρί με αστεία γεύση, είτε στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αρρωστήσετε πολύ.

Παστεριωμένο γάλα για σπιτικό τυρί

Το παστεριωμένο γάλα είναι πολύ πιο εύκολο να το προμηθευτείτε, αλλά να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι πολλά γάλα που αγοράζετε αυτές τις μέρες είναι εξαιρετικά παστεριωμένο. Δεν τα θέλετε για σπιτικό τυρί.

Το παστεριωμένο γάλα, ωστόσο, είναι συχνά πολύ φθηνότερο και πιο διαθέσιμο από το νωπό γάλα, γεγονός που μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό για εσάς. Τείνει επίσης να σας δώσει ένα πιο συνεπές τυρί, επειδή δεν περιέχει τόσα βακτήρια όσο το νωπό γάλα.

Εάν σχεδιάζετε να πουλήσετε τυρί ως παράπλευρη φασαρία ή εισόδημα από το σπίτι, αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος. Το τυρί σας θα έχει την ίδια γεύση κάθε φορά. Ωστόσο, η γεύση δεν θα είναι τόσο έντονη όσο το τυρί που παρασκευάζεται με νωπό γάλα, και εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο.

Η Cultures for Health λέει ότι στη δεκαετία του ’80, 20.000 άνθρωποι αρρώστησαν από ακατάλληλα παστεριωμένο γάλα…. Οι μέθοδοι παστερίωσης είναι μάλλον καλύτερες αυτές τις μέρες, αλλά ακόμα. Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη γάλακτος στην τυροκομία.

Ιωδιούχο αλάτι

Μην χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι. Για διαφορετικούς λόγους, το ιώδιο παρεμβαίνει στην ικανότητα του γάλακτος να πήζει και να σχηματίζει το σωστό τυρί.

Μάθετε περισσότερα για το αλάτι στην τυροκομία.

Χλωριούχο ασβέστιο

Πολλές συνταγές τυριών περιέχουν χλωριούχο ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά στη συγκόλληση των πρωτεϊνών του γάλακτος για τη δημιουργία τυροπήγματος. Αν διαμορφωθεί η συνταγή σας αδύναμα τυρόπηγμαμπορεί να ωφεληθεί από λίγο χλωριούχο ασβέστιο.

Ο σχηματισμός του τυριού, καθώς και η γεύση του τελικού προϊόντος, εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται – μέχρι τη διατροφή του ζώου που παρήγαγε το γάλα ή την κρέμα!

Μάθετε περισσότερα για το χλωριούχο ασβέστιο στην τυροκομία.

5 σούπερ εύκολες συνταγές για σπιτικό τυρί

σπιτικό-τυρί-συνταγές

1. Πώς να φτιάξετε σπιτικό τυρί κρέμα

Πώς-να-φτιάχνω-κρέμα-τυρί

Ένα από τα πιο εύκολα μέρη για να ξεκινήσετε με την τυροκομία είναι το σπιτικό τυρί κρέμα.

Για αυτή τη συνταγή, το γάλα θερμαίνεται στη σόμπα, μετά την οποία προστίθεται καλλιέργεια τυριού κρέμας. Αφού καθίσει για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, το προκύπτον μείγμα που μοιάζει με γιαούρτι μπορεί να στραγγιστεί με τυρί και να αλατιστεί. Δείτε την πλήρη συνταγή στον ιστότοπο Cultures for Health.

Θέλετε να πάτε αυτό το τυρί κρέμα ένα βήμα παραπέρα; Ο σεφ Mike Keulerο λάτρης του τυριού πίσω Λοιπόν, φτου Γκούντα, προτείνει μια μπάλα από φρέσκο ​​μυρωδικό κατσικίσιο τυρί. «Η ομορφιά είναι», λέει ο σεφ Μάικ, «είναι σχεδόν αδύνατο να το μπερδέψεις και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό!»

2. Πώς να φτιάξετε σπιτική ρικότα και τυρί κότατζ

πώς-να-φτιάχνω-τυρί cottage

Οι καθαριστές τυριών μπορεί να ζητήσουν το κεφάλι μου σε μια πιατέλα για να βάλω αυτές τις δύο ποικιλίες τυριού στην ίδια διάκριση, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν ομοιότητες: είναι και τα δύο λευκό, μαλακό, ήπιο, φρέσκο ​​τυρί και χρησιμοποιούνται ακόμη και εναλλακτικά. μερικοί της εποχής.

Θυμάστε τη Little Miss Muffet με τα «τυρόπηγμα και τον ορό γάλακτος» της; Παραδοσιακά, όταν οι τυροκόμοι χώριζαν το γάλα σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος, έφτιαχναν τυρί κότατζ από το τυρόπηγμα και ρικότα από τον ορό γάλακτος.

Πώς να φτιάξετε τυρί Ricotta

Η εύρεση φρέσκου ορού γάλακτος θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση, αλλά αν έχετε λίγο, η παρακάτω συνταγή για φρέσκια ρικότα δεν θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύκολη. Βάζουμε τον ορό γάλακτος σε μια κατσαρόλα, τον ζεσταίνουμε, περιμένουμε 5 λεπτά, τον ξαφρίζουμε και τον σουρώνουμε. Όχι ορός γάλακτος; Δοκιμάστε τη συνταγή για ρικότα από κατσικίσιο γάλα.

Πώς να φτιάξετε τυρί cottage

Αν προτιμάτε το τυρί cottage, δοκιμάστε αυτήν την απλή συνταγή. Το γάλα θερμαίνεται και προστίθενται μεσόφιλες καλλιέργειες, ακολουθούμενες από πυτιά. Το μείγμα σχηματίζει ένα σφιχτό τυρόπηγμα σε περίπου δύο ώρες. Το τυρόπηγμα κόβεται σε κομμάτια και το μείγμα ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά πριν στραγγιστεί και αλατιστεί.

Αυτή η συνταγή θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα πιο στεγνά τυριά, αλλά μπορεί να προστεθεί κρέμα στο τελικό προϊόν για πιο κρεμώδες τυρί cottage.

Πώς να φτιάξετε τυρί Paneer

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ ρικότα και εξοχικής κατοικίας; Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή paneer από την ευγένεια Summer Yuleδιαιτολόγος με έδρα το Κονέκτικατ και προγραμματιστής συνταγών στο SummerYule.com.

Το Paneer είναι παρόμοιο με τη ρικότα, με τη διαφορά ότι συχνά συμπιέζεται σε σταθερά τούβλα για να κρατήσει σε σάλτσες όπως κάρυ. «Χρησιμοποιώ θρυμματισμένο πάνερ όπως ρικότα στις συνταγές», σημειώνει ο Yule, «Αν προσθέσετε λίγη κρέμα, θα πάρετε τυρί κότατζ. Αυτή η συνταγή λοιπόν σας προσφέρει αρκετά εύκολα τυριά!».

 • Συνταγή: Paneer από το SummerYule.com

3. Πώς να φτιάξετε σπιτική φέτα

Πώς να φτιάξετε τυρί φέτα

Η σπιτική φέτα είναι ένα εύθρυπτο, αλμυρό, λευκό ελληνικό τυρί, που παραδοσιακά παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αγελαδινό γάλα.

Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν καλλιέργεια εκκίνησης φέτας και πυτιά. Για αυτή τη συνταγή, το αλάτι προστίθεται καλύτερα, αλατίζοντας το τυρόπηγμα σε αλατόνερο για 4-5 ημέρες για την καλύτερη γεύση. Αυτό συγκεκριμένα μπορεί να ωφεληθεί από το χλωριούχο ασβέστιο για να το συσφίξει.

4. Πώς να φτιάξετε το σπιτικό τυρί του αγρότη

Το Farmer’s cheese είναι ένα ήπιο λευκό τυρί με εύθρυπτη υφή, παρόμοια με το τυρί κότατζ ή τη ρικότα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο κάποιου από αυτά ή να το ανακατέψετε με βότανα και να το χρησιμοποιήσετε ως άλειμμα. Αυτή η συνταγή από το Cultures for Health είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς απαιτεί επιμελή μέτρηση της θερμοκρασίας.

Για την παρασκευή του αγροτικού τυριού, το γάλα θερμαίνεται και αναμιγνύεται με μια καλλιέργεια εκκίνησης. Αφού σχηματιστεί το τυρόπηγμα, κόβεται σε κύβους ¼” και ζεσταίνεται αργά. Στη συνέχεια ψήνεται στους 112 F μέχρι να σφίξουν τα τυρόπηγμα, και στη συνέχεια τα τυρόπηγμα στραγγίζονται και αλατίζονται. Η κρέμα προστίθεται προαιρετικά.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό τυρί μοτσαρέλα

πώς-να-φτιάχνω-μοτσαρέλα-τυρί

Το τυρί μοτσαρέλα απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια, καθώς χρειάζεται να τεντωθεί και να τραβήξει, αλλά αυτή η συνταγή 30 λεπτών είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους.

Η συνταγή χρησιμοποιεί αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, υγρή πυτιά και κιτρικό οξύ. Αφού σχηματιστεί το τυρόπηγμα και τεμαχιστεί σε κομμάτια, τα τυρόπηγμα πρέπει να τεντωθούν, χρησιμοποιώντας είτε το φούρνο μικροκυμάτων είτε ένα λουτρό νερού στην κορυφή της εστίας. «Τεντώστε το τυρόπηγμα τραβώντας το σαν ταφί μέχρι να γίνει μαλακό και γυαλιστερό», σημειώνει η συνταγή, «όσο περισσότερο δουλεύετε το τυρί, τόσο πιο σφιχτό θα είναι».

Τζέσικα Ραντάουαο επικεφαλής σεφ, ο δημιουργός συνταγών, ο φωτογράφος και ο συγγραφέας πίσω Το διχαλωτό κουτάλιπροσφέρει μερικές επαγγελματικές συμβουλές για να φτιάξετε μια υπέροχη μοτσαρέλα:φροντίστε να χρησιμοποιείτε πλήρες γάλα που δεν είναι υπερπαστεριωμένο για την πιο ομαλή εμπειρία», λέει.

«Η θερμοκρασία είναι το κλειδί για μια καλή μοτσαρέλα! Η εσωτερική θερμοκρασία του τυροπήγματος πρέπει να είναι 135 βαθμούς Φαρενάιτ όταν ξεκινά η φάση τεντώματος. Αν ζεσταθεί πολύ, το τυρόπηγμα θα διαλυθεί και τελικά θα διαλυθεί, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ακριβές ψηφιακό θερμόμετρο πριν ξεκινήσετε».

Το τυρί γίνεται ακόμα πιο εύκολο με κιτ τυροκομίας

Αν αναζητάτε τον πιο γρήγορο τρόπο για να ασχοληθείτε με την τυροκομία, ρίξτε μια ματιά στα κιτ DIY που διατίθενται από το Cultures for Health. Περιέχουν σχεδόν όλα όσα χρειάζεστε: καλλιέργειες εκκίνησης, πυτιά, χλωριούχο ασβέστιο, αλάτι τυριού, ακόμη και ένα θερμόμετρο και μουσελίνα βουτύρου.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι γάλα ή κρέμα γάλακτος και είστε έτοιμοι να φτιάξετε τυρί!

Είτε χρησιμοποιείτε ένα κιτ DIY είτε γάλα από το δικό σας γαλακτοκομείο, ελπίζω αυτές οι εύκολες συνταγές τυριών να σας εμπνεύσουν να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο σπιτικό τυρί.

Έχετε άλλες αγαπημένες εύκολες συνταγές τυριού ή συμβουλές τυροκομίας; Ενημέρωσέ μας!

 • Η Stacey Neglia είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και μπλόγκερ, πρώην εργαστηριακός αρουραίος που εξακολουθεί να αγαπά την επιστήμη και μητέρα δύο τρελλών παιδιών. Ζει στα μουσκεμένα προάστια βόρεια του Σιάτλ, αλλά φιλοδοξεί να επιστρέψει στην ανατολική Ουάσιγκτον, όπου ο ήλιος είναι πάντα έξω και οι λαχανόκηποι δεν μουχλιάζουν. Της αρέσει να γράφει, να μεγαλώνει πράγματα στον κήπο, να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να φτιάχνει υπολογιστικά φύλλα.

  Δείτε όλες τις αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar