5 ψυχικοί τρόποι για να φέρετε τη χαρά των γιορτών φέτος

6
5 ψυχικοί τρόποι για να φέρετε τη χαρά των γιορτών φέτος

Δυσκολεύεστε να νιώσετε το παραδοσιακό κέφι των γιορτών φέτος; Πολλοί άνθρωποι το κάνουν – αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι τίποτα όπως πριν. Πώς λοιπόν να συντονιστείτε με το πνεύμα των γιορτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Χαλάρωνα στον καναπέ μου χθες το βράδυ βλέποντας κάτι στο YouTube. Άσχετο με οτιδήποτε έβλεπα, ένιωσα αυτά τα λόγια στην καρδιά μου: η αναπνοή είναι χάρη.

Νομίζω ότι αυτό είχε αντίκτυπο σε μένα, καθώς ένιωθα το βάρος του η τυπική χαρά των γιορτών φαίνεται τόσο διαφορετική φέτος. Είναι περίεργο να ζεις σε έναν κόσμο που κανονικοποιεί τα καλύμματα προσώπου στο παντοπωλείο. με τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείνουν λόγω της οικονομίας.

Αισθάνεται αντι-ανθρώπινο: Κοινωνική αποστασιοποίηση. Καλύμματα προσώπου. Επιχρίσματα μύτης. Τα παντα.

Δεν το λέω αυτό επειδή διαφωνώ με το πρωτόκολλο —δεν συμφωνώ—αλλά απλώς επειδή προσπαθώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή σε μια πολύ ανώμαλη περίοδο της ιστορίας.

Αλλά μετά θυμάμαι: κάθε ανάσα που μου δίνεται είναι σύμβολο χάρης. Η χάρη να είσαι ζωντανός. Η χάρη να είσαι παρών. Και η χάρη να διαλέξεις την ελπίδα. Έτσι, ακόμη και σε στιγμές που νιώθουμε λίγο πιο μοναχικοί και ήσυχοι, υπάρχει χάρη.

Πώς να είστε πιο προσεκτικοί και να φέρετε χαρά στις γιορτές φέτος

Παρακάτω είναι 5 διαδραστικοί τρόποι για να μπείτε σε αυτόν τον «χώρο της χάρης»—επιβραδύνοντας και έχοντας μεγαλύτερη προσοχή:

1. Δημιουργήστε μια προσεκτική ρουτίνα ημερολογίου:

Πριν γράψετε οτιδήποτε, κλείστε τα μάτια σας και κάντε μια απογραφή του εαυτού σας. Νιώθετε ένταση πουθενά; Είναι σφιγμένο το σαγόνι σου; Τα φρύδια σου έχουν αυλακώσει; Πώς είναι η ενέργειά σου; Απλώς παρατηρήστε, συνδέεστε μέσα σας, πριν πηδήσετε στη δράση.

Όταν αισθάνεστε συγκεντρωμένοι, αρχίστε να γράφετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας: πώς νιώθετε, τους στόχους σας, τα όνειρά σας, τους στρεσογόνους παράγοντες, κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες. Μόλις ολοκληρώσετε τη σύνταξη, κλείστε ξανά τα μάτια σας και κάντε μια σύντομη απογραφή. Νιώθεις πιο καθαρό μυαλό; Έριξες κάποια ένταση κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Όταν κρατάτε ένα ημερολόγιο, μπορείτε να δείτε μοτίβα στον εαυτό σας. Σας συνιστώ να διαβάσετε τι έχετε γράψει μόλις τελειώσετε, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να το επεξεργαστείτε. Οι βαθιές επιθυμίες στην καρδιά σου βγαίνουν στην επιφάνεια πιο εύκολα. Πράγματα που προκαλούν επιπλέον άγχος θα τεθούν υπόψη σας καθώς επαναλαμβάνονται στις εγγραφές του ημερολογίου σας.

Είναι εύκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να αφιερώσετε οποιαδήποτε στιγμή και να κάνετε κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά αφιερώστε χρόνο – κατά προτίμηση το πρωί ή νύχτα — για να συνδεθείτε μέσα. Θυμηθείτε: αυτή είναι η στιγμή για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Μην πιέζετε τον εαυτό σας να γράψει κάτι βαθύ ή βαθύ. Θα μπορούσατε απλώς να σημειώσετε πώς κοιμηθήκατε και για τι είστε ευγνώμονες. Κρατήστε το απλό. Αφήστε την καρδιά σας να σας καθοδηγήσει!

2. Δοκιμάστε κάτι νέο:

Δοκιμάστε μια νέα συνταγή. Ξεκινήστε να μαθαίνετε κιθάρα. Φτιάξτε τα δικά σας κεριά. Ακούστε ένα νέο είδος μουσικής. Ζωγράφισε μια εικόνα. Ασχολήστε το μυαλό σας με κάτι νέο που πυροδοτεί την έμφυτη δημιουργικότητά σας.

Το άκουσες σωστά. Τα δικα σου έμφυτη δημιουργικότητα! Ό,τι σας αρέσει: προχωρήστε με αυτό. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ κάνετε το χόμπι σας (εκτός αν γκουγκλάρετε διασκεδαστικά πράγματα.).

Δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει πώς το να δοκιμάζω κάτι νέο —είτε είναι μια νέα συνταγή είτε μαθαίνω ένα νέο τραγούδι— δημιουργεί περισσότερο χώρο μέσα μου. Μια νέα αίσθηση σαφήνειας και ευκολίας. Είναι σαν ένα φλιτζάνι τσάι για την ψυχή σας: άνετο και αναζωογονητικό. Και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε και εσείς τη χαρά των γιορτών.

3. Βρείτε βαθύτερους τρόπους σύνδεσης:

Γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι όπως έμμονως με το κουίζ Enneagram Personality όπως είμαι (Το ορκίζομαι διάβασε την ψυχή μου!), αλλά σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας και να συνδεθείτε βαθύτερα με τους γύρω σας με διαδραστικό τρόπο. Ίσως κάνετε ένα κουίζ προσωπικότητας με έναν φίλο και μετά διαβάστε ο ένας τα προφίλ του άλλου.

Ή, αν γουρλώνετε τα μάτια σας στη σκέψη να κάνετε ένα κουίζ προσωπικότητας, σκεφτείτε μερικές βαθύτερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σε έναν φίλο, σε σημαντικό άλλο άτομο ή σε μέλος της οικογένειας.

Η βαθιά σύνδεση και η ύπαρξη ουσιαστικών σχέσεων έχει να κάνει με την ποιότητα του χρόνου που αφιερώνεται, όχι την ποσότητα (ειδικά σε αυτές τις περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης και καλυμμένων προσώπων). Κάντε αυτές τις αναμνήσεις να μετρούν!

4. Επιλέξτε ένα απόσπασμα, μια προσευχή ή ένα μάντρα:

Οι λέξεις είναι δυνατές. Οι λέξεις μπορούν να εμπνεύσουν, να ανάψουν και να σας υπενθυμίσουν απλές αλήθειες. Διαλέξτε ένα απόσπασμα, ένα μάντρα ή μια προσευχή που σας μιλάει. Γράψτε το κάπου που θα το βλέπετε και διαβάζετε το κάθε μέρα. Επιλέξτε ένα νέο όταν αισθάνεστε την ανάγκη για μια άλλη υπενθύμιση. Το αγαπημένο μου είναι η πάντα αγαπημένη „Προσευχή Γαλήνης“.

Η Προσευχή Γαλήνης με βοήθησε να καθοδηγήσω σε πολλές διαφορετικές εποχές της ζωής. Πηγαίνει:

«Δώσε μου τη γαλήνη να αποδεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. Το θάρρος να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ. και τη σοφία να γνωρίζεις τη διαφορά».

Μπορείτε να είστε τόσο δημιουργικοί και φανταχτεροί με τον τρόπο που γράφετε το απόσπασμα, την προσευχή ή το μάντρα σας ή όσο απλά θέλετε. Το κλειδί είναι: επιλέξτε κάτι που σας μιλάει.

5. Τέντωμα:

Ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα, μπορεί να είμαι λίγο προκατειλημμένος ως προς το γιατί η ρουτίνα διατάσεων είναι τόσο ωφέλιμη. Αλλά μην δέχεστε τη λέξη μου – δοκιμάστε το μόνοι σας. Ακόμη και 5 λεπτά από το πρώτο πράγμα το πρωί όχι μόνο σας συντονίζει με το σώμα σας, αλλά ξυπνά και το μυαλό σας με έναν εύκολο τρόπο.

Δοκιμάστε αυτό:

Καθίστε στο κρεβάτι (ή σε ένα χαλάκι γιόγκα) με τα πόδια σταυρωμένα. Αρχίστε σιγά σιγά να κυλάτε το κεφάλι σας προς τα δεξιά. Επαναλάβετε 3 φορές προς κάθε κατεύθυνση. Στη συνέχεια, κάντε χαλαρές γροθιές με τα χέρια σας και κυκλώστε τους καρπούς σας 5 φορές προς κάθε κατεύθυνση. Κατά την εισπνοή, σηκώστε και τα δύο χέρια στο ταβάνι και κατά την εκπνοή φέρτε τα πίσω στο πλάι σας.

Επαναλάβετε άλλες δύο φορές. Τοποθετώντας το δεξί σας χέρι στην επιφάνεια δίπλα σας (είτε πρόκειται για το κρεβάτι σας είτε για χαλάκι γιόγκα), σηκώστε το αριστερό σας χέρι στην οροφή και φτάστε το προς τα δεξιά, επιμηκύνοντας την αριστερή σας πλευρά. (Υπόδειξη: φροντίστε να κρατάτε τους ώμους σας μακριά από το λαιμό σας καθώς γέρνετε).

Μείνετε για 2-3 αναπνοές και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Διπλώστε το στήθος σας προς τα εμπρός και τοποθετήστε τα χέρια σας στο πάτωμα μπροστά σας. Μπορεί να νιώσετε το τέντωμα στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Κρατώντας τα χέρια σας φυτεμένα στο έδαφος, μπορείτε να ταλαντεύεστε αριστερά και δεξιά, αν αισθάνεστε καλά. Μείνε εδώ για 2-3 αναπνοές. Ελάτε ξανά στο κέντρο.

Τα-ντα! Ολοκληρώθηκε η ρουτίνα διατάσεων. Αυτό όχι μόνο τεντώνει το σώμα σας αλλά σας συνδέει με την αναπνοή σας—αυτή την πνοή χάρης μέσα σας!

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να βρουν τον δρόμο τους στην καρδιά και στο σπίτι σας φέτος. Δεν είναι κάθε στιγμή να αισθάνεται σπινθήρα με μαγεία και χαρά, αλλά η ανάμνηση της χάρης που κρύβεται σε κάθε αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τη χαρά των γιορτών σε αυτήν την εποχή.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από την Colleen Bartlett (Προβολή όλων)

Πνευματικά δικαιώματα © 2014-2022 Life Advancer. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για άδεια επανεκτύπωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.

Schreibe einen Kommentar