6 Καταπληκτικά οφέλη της φωναχτάς ανάγνωσης στα παιδιά, με την υποστήριξη της επιστήμης

1
6 Καταπληκτικά οφέλη της φωναχτάς ανάγνωσης στα παιδιά, με την υποστήριξη της επιστήμης

Τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά έχουν αποδειχθεί στο σπίτι και κατά την προετοιμασία για το σχολείο. Πέρα από αυτό, βοηθά στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων γραμματισμού συνολικά.

Τα παιδιά χρειάζονται τόσα πολλά για να γίνουν υγιείς ενήλικες. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο διατροφή και ασφάλεια. Η γνωστική υγεία και οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του παιδιού σας, μαζί με τη διανοητική και συναισθηματική σταθερότητα.

Όσον αφορά το διάβασμα, έχει διαπιστωθεί ότι η φωναχτά ανάγνωση στα παιδιά λειτουργεί πολύ καλύτερα από το να τα ωθεί να διαβάσουν μόνα τους. Και εδώ είναι τι μάθαμε από την επιστήμη.

Ποια είναι τα οφέλη της φωναχτάς για τα παιδιά;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της ανάγνωσης φωναχτά που ίσως δεν γνωρίζετε. Στην πραγματικότητα, απαιτούνται πολλές δεξιότητες πριν τα παιδιά αρχίσουν να διαβάζουν και να γράφουν στο σχολείο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της φωναχτάς για τα παιδιά.

1. Γνωστική δύναμη

Ένα παιδί όταν του διαβάζουν ένα καλογραμμένο βιβλίο εκτίθεται σε περίπλοκη γλώσσα. Καθώς ακούν όλο και περισσότερο αυτού του είδους τη γραφή, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες γνωστικές δεξιότητες για να κατανοήσουν το κείμενο στα βιβλία και στο μελλοντικό αναγνωστικό υλικό.

Η οικοδόμηση ισχυρής γνωστικής ικανότητας βοηθά το παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει στο σχολείο, καθώς μπορεί ήδη να αναγνωρίσει περίπλοκες λέξεις και καταστάσεις.

2. Αναγνώριση μεμονωμένων γραμμάτων

Τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν γράμματα της αλφαβήτου όταν ακούνε κάποιον να τους διαβάζει. Συσχετίζουν τους ήχους διαφόρων γραμμάτων του κειμένου με τους ίδιους ήχους που μαθαίνουν όταν εξασκούν το αλφάβητο με άλλους.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα φωνήματα, βοηθώντας στη μνήμη. Αυτές είναι ζωτικής σημασίας πληροφορίες όταν ακούγονται τα γράμματα των ονομάτων ανθρώπων, τοποθεσιών ή αντικειμένων. Η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν μελλοντικές δυσκολίες στη συσχέτιση μεταξύ ήχων και γραμμάτων.

3. Κατανοήστε τη δομή της ιστορίας

Πριν διαβάσουν ή ακούσουν ιστορίες, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τη δομή ενός παραμυθιού. Όλες οι ιστορίες έχουν αρχή, μέση και τέλος. Όταν διαβάζουν δυνατά στα παιδιά, αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί αυτή η δομή και πώς είναι σωστά οργανωμένη σύμφωνα με τα γεγονότα.

4. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα

Ένα από τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά είναι ότι προάγει τη γρήγορη ικανότητα ανάγνωσης.

Για παράδειγμα, τα νήπια που ακούν παιδικές ρίμες είναι πιο ευαίσθητα στην αναγνώριση της αλλοίωσης. Στη συνέχεια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδέονται γρήγορα με την ομοιοκαταληξία και την αλλοίωση, και εξαιτίας αυτού, μαθαίνουν πώς να διαβάζουν και να γράφουν πιο γρήγορα στο δημοτικό σχολείο. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση βοηθά τους γονείς να ενσταλάξουν φυσικά τις γλωσσικές δεξιότητες στα παιδιά τους.

5. Βελτιώνει το εύρος της προσοχής

Η φωναχτά ανάγνωση στα παιδιά βελτιώνει την προσοχή τους. Όσο περισσότερο μπορούν να κάθονται και να απολαμβάνουν την ιστορία, τόσο πιο υπομονετικοί θα είναι αργότερα στο σχολείο και ως ενήλικες. Με αυτήν την αύξηση του εύρους προσοχής, η εστίαση και η συγκέντρωση θα αυξηθούν επίσης.

6. Βελτιωμένη μνήμη

Ενώ η μνήμη ενός συγκεκριμένου βιβλίου μπορεί να μην είναι μόνιμη, τα οφέλη της φωναχτάς ανάγνωσης περιλαμβάνουν τη συνολική βελτίωση της μνήμης. Ο συσχετισμός μεταξύ χαρακτήρων και τόπων σε ιστορίες αφήνει ένα αποτύπωμα σε ένα παιδί.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται συνεχώς, η μνήμη βελτιώνεται πάντα. Επίσης, ο χαρακτήρας του παιδιού εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης, τα παιδιά απορροφούν πληροφορίες και τις αποθηκεύουν για αργότερα, συνδέοντας την ιστορία με τη φωνή, την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματά τους.

Εξασκηθείτε στην ανάγνωση δυνατά

Υπάρχουν πολλά οφέλη της φωναχτάς για τα παιδιά, αποδεδειγμένα από την επιστήμη. Η δυνατότητα αναφοράς σε αυτά που διαβάσατε βοηθά τα παιδιά να θυμούνται με αγάπη την ιστορία. Ωστόσο, για να σκεφτείτε τα βιβλία που έχετε διαβάσει στο παιδί σας, χρησιμοποιώντας πρότυπα ημερολογίου ανάγνωσης όπως αυτά εδώ μπορεί να βοηθήσει.

Αυτά τα πρότυπα σάς επιτρέπουν να καταγράφετε σημαντικά βιβλία, να τεκμηριώνετε αναπόσπαστα μέρη της ιστορίας και να καταγράφετε αναφορές. Όταν τα παιδιά είναι περίεργα για προηγούμενες ιστορίες, αυτός ο δίσκος βοηθά να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα. Παρέχει πτυχές της ιστορίας που το παιδί μπορεί να θέλει να ξαναδείτε.

Συνοψίζοντας, τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά είναι προφανή τόσο στο οικιακό περιβάλλον όσο και στην τάξη. Τους βοηθά να μεγαλώσουν και τους κρατά το ενδιαφέρον για το διάβασμα. Και μέσα από την ανάγνωση, μαθαίνουμε συνεχώς.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από Sherrie Hurd, AA (Προβολή όλων)

Πνευματικά δικαιώματα © 2014-2022 Life Advancer. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για άδεια επανεκτύπωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.

Schreibe einen Kommentar